SG.hu

Biometrikus bankkártyát mutatott be a Mastercard

Újgenerációs biometrikus kártyát mutatott be a Mastercard, mely a chip technológiát ötvözi az ujjlenyomattal. Így a kártyabirtokosok a bolti vásárlások során biztonságosan és talán minden eddiginél kényelmesebben tudják igazolni személyazonosságukat.

Az új technológiát először Dél-Afrikában tesztelték. Két különálló teszt futott, az egyik egy vezető szupermarketnél – a Pick n Pay-nél, a másik az Absa Banknál, a Barclays Africa egyik leányvállalatánál. Az új kártya a mobilfizetéseknél ma is alkalmazott ujjlenyomat leolvasó technológián alapszik, mely világszerte használható az EMV típusú termináloknál. “A felhasználók egyre jobban ráéreznek a biometrikus azonosítás nyújtotta kényelemre és biztonságra” - mondta Ajay Bhalla, a Mastercard vállalati kockázatért és biztonságért felelős elnöke. “Legyen szó egy okostelefon feloldásáról vagy online vásárlásról, az ujjlenyomat fokozott kényelmet és biztonságot nyújt. Ezt nem lehet ellopni vagy lemásolni, a kártyabirtokosok nyugodtak lehetnek afelől, hogy fizetési műveleteik biztonságban vannak.”

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz. Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.

Egy pénzügyi tranzakció biometrikus hitelesítése – ebben az esetben ujjlenyomat alapján – egyedülálló módon igazolja azt, hogy a kártyás fizetést a plasztik jogos használója vette igénybe. Ezzel a megoldással a kereskedők egyszerűen fokozhatják a vásárlói élményt, hiszen a kártya a jelenleg használatban lévő EMV típusú terminálokkal is működik, nincs szükség újabb hardver- vagy szoftver frissítésre. A kártyakibocsátók számára előnyt jelent, hogy a technológia plusz segítséget jelent a csalások észlelésében és megelőzésében, növelheti az elfogadás hatékonyságát, csökkentheti a működési költségeket és elősegítheti a felhasználói hűség kialakulását. A kártya következő változatai ráadásul már egyérintésesek lesznek, hogy még egyszerűbb dolgunk legyen a pénztáraknál.

A legutóbbi dél-afrikai tesztek a Pick n Pay és az Absa Bank alkalmazottjai segítségével valósultak meg. Ők azt vizsgálták, hogy a pénztárok működésében mennyire jelent könnyebbséget ez a kényelmes és biztonságos megoldás. A következő hónapokban újabb tesztek várhatók a biometrikus kártyákkal, teljeskörű bevezetés ez év későbbi szakaszában várható. Az elkövetkező hónapokban további tesztek várhatók Európában és Ázsia csendes-óceáni térségében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Az a baj az ujjlenyomattal, hogy nehez lecserelni ha kikerul a netre es az ember nem szeretne hogy barki is el akarja lopni az eredeti peldanyt...
 • grobs #2
  Akkor hol lenne a kártyás cég (Visa, Mastercard)? Másrészt az ujjlenyomat önmagában nem tekinthető biztonságosnak jelenleg. Az olvasók több-kevesebb energiabefektetéssel átverhetőek. Mindenképpen kell valami más azonosítás mellé. Azért használják mert a semminél több, és mindig "kéznél van".
  Utoljára szerkesztette: grobs, 2017.04.21. 08:35:18
 • dregnarr1 #1
  Egyszerűbb lenne akkor már kártya nélkül, csak ujjlenyomattal.