SG.hu

A kártyás vásárlások közel kétharmada érintéses

A kártyás forgalomban az érintéses fizetés vált meghatározóvá, a vásárlások 63 százaléka történt az új technológia használatával, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelentette.

Az MBN közleménye szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma meghaladta a 8,9 millió darabot, amiből a betéti kártyák száma 7,6 millió darab volt. Az érintőkártyák száma a 2016 végéhez viszonyítva több mint 5 százalékos emelkedés eredményeként elérte az 5,9 millió darabot, azaz az összes kártya kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval. A közel 88 ezer fizikai kereskedői elfogadóhelyen mintegy 113 ezer POS terminál üzemelt az első negyedévben és az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma is dinamikusan, több mint 4 százalékkal nőtt a megelőző negyedévhez képest. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy már a POS terminálok több mint 77 százaléka támogatja a gyorsabb és kényelmesebb érintéses fizetést.

Az internetes elfogadóhelyek száma mintegy 4 százalékkal bővült az előző év végéhez viszonyítva, így számuk meghaladta a 8800-at. 2017 első negyedévében is a fizetési kártyás vásárlások jelentették az elektronikus pénzforgalom fejlődésének motorját, a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön összesen 944 milliárd forint értékben lebonyolított több mint 134 millió darab vásárlási tranzakció darabszámban és értékben egyaránt 25 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A vásárlási forgalmon belül a hitelkártyák használata némileg mérsékeltebb, 14 százalék körüli bővülést mutatott mind darabszámban, mind értékben, míg a teljes forgalom túlnyomó részét kitevő betéti kártyás vásárlások esetében a növekedési ütem 26 százalék fölött alakult. Az előző évben megkezdett tendenciával összhangban, folytatódott az érintéses technológia térnyerése a vásárlásoknál: az érintéses tranzakciók számának bővülése mintegy 80 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Ez azt jelentette, hogy 2017 első negyedévében a kártyás vásárlási forgalom 63 százaléka darabszámban és 48 százaléka értékben az új technológia segítségével bonyolódott le.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom továbbra is dinamikusan, darabszámban 34 százalékkal, értékben 37 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, részesedése a teljes forgalomban 7 százalék a darabszámot, és 11 százalék az összértéket tekintve. Mind a kártyás készpénzfelvételek száma, mind pedig értékük kismértékben nőtt az év első időszakában, átlagértékük meghaladta a 65 ezer forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!