Berta Sándor

Televíziótartalmakat feltörő kalózokat fogtak el Olaszországban

Az olasz rendőrség nagyszabású razziát hajtott végre az elmúlt napokban. Az őrizetbe vettek, valamint a gyanúsítottak közül többek foglalkozása szorosan összefügg a kalózellenes akciókkal.

Az esetről a La Sicilia nevű olasz napilap számolt be. A letartóztatott emberek olyan hamis smartcardok készítésével foglalkoztak, amelyek segítségével könnyedén feltörhetők voltak a fizetős televíziós csatornák műsorai. A Smart House nevű akció során tartott házkutatásokban a rendőrök összesen 3000 másolt smartcardot, 2000 kártyakészítő készüléket, 102 számítógépet, valamint 50 000 eurónyi készpénzt foglaltak le. A házkutatások során összesen 133 személyt vettek őrizetbe és az ügyben érintettek között vannak francia, görög, máltai, holland és lengyel állampolgárok is. A szirakúzai ügyészség összesen 26 ember ellen emelt vádat, további 37 külföldi állampolgár ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A csoport által okozott kárt a helyi ügyészség évi 30 millió euróra becsülte.

Az esetnek önmagában még nem lett volna nagy sajtóvisszhangja, azonban a letartóztatott, illetve már gyanúsított elkövetők között számos személyt ismerős lehetett a nyomozóknak. Egyikük Davide Rossi jogi szakértő, a European Association for the Protection of Encrypted Works and Services (AEPOC) nevű kalózellenes szervezet főtitkára, aki mindent tagadott. Az AEPOC összesen 31 digitális televíziós műsorszóró és távközlési konszernt tömörít, köztük van például a BSkyB, a Groupe Canal+, a Premiere, a Sky Italia, a dekódereket gyártó Humax, Pace, Philips és Sagem, valamint a titkosító technikákat biztosító Conax, Nagravision és NDS.

A Premiere a Heise informatikai hírportálnak megerősítette, hogy a német rendőrség a hét elején házkutatást tartott az egyik alkalmazottjuknál, aki a Silencer álnév mögé bújva olyan kódokat terjesztett az interneten, amelyek nélkülözhetetlenek a Premiere műsorainak illegális vételéhez. Davide Rossi őrizetbe vételén kívül a rendőröket még egy meglepetés érte: kiderült ugyanis, hogy számos letartóztatott személy az olasz rendőrség kalózellenes különleges egységének a tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #7
    Majd kiderul,hogy az egesz csak felreertes volt.
    Ha fentrol tul sokan bennevannak,megy a szonyeg ala .
    Ez nalunk is bevett gyakorlat :D
  • BandiG #6
    Poen lesz amikor kiderul hogy az osszes rendor saros valamiben es mindegyiket lecsukjak :)
    De akkor ki fogja bezarni az utolsora az ajtot? :)
  • bakagaijin #5
    Én csak aztnem értem, hogy ezek szerint még ilyen sokan akarnak tv-t nézni? :)
  • floatr #4
    :D
  • lapaleves #3
    én csak azt nem értem ehhez minek kell igazi smartkártya. pff. mondjuk ahogy látom jól megrázta a többi arcot, mert frissek a kulcsok a neten. legalábbis azt olvastam valahol, hogy valaki ezt hallotta. asszem.
  • Riddick #2
    Lecsukták a saját embereiket... :)) Minden zsaru ugyanugy benne van az ilyen dolgokban,csak nem reklámozzák.
  • KekszNET #1
    Mindenki mindenhol sáros. Mindenki letolt, lop, csal es mindenhol vannak akik ezt kihasznalva penzt keresnek belole meg a kedves "szervek" is.