Napi Online

Az OTP elnökét zsarolták meg emailben

Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját zsarolták meg azzal, hogy ha nem fizet 12,5 milliárd forintot, akkor nyilvánosságra hoznak olyan, a bankvezérre nézve terhelő dokumentumokat, amelyek egy nagy értékű ingatlan adás-vételével kapcsolatban készültek.

A Nemzeti Nyomozóiroda 3 ember ellen indított nyomozást, akiket előzetes letartóztatásba helyezett. Közülük az egyik 1999 és 2000 között az Adó és Pénzügyi Hivatal (APEH) munkatársa volt, és a gyanú szerint ekkor töltötte le a dokumentumokat az adóhivatal adatbázisából. Ez a magyar bűnügyi történelem eddigi legnagyobb zsarolási ügye.

Az OTP elnök-vezérigazgatójának vagyonát 140 milliárd forintra becsüli a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb című kiadványa. Az élelmiszeripari és ingatlanpiaci érdekeltségekkel is rendelkező Csányi ezzel Magyarország második leggazdagabb embereként került fel a listára 2007-ben. Az RTL Klub információi szerint az egyik gyanúsított az APEH korábbi elnökének, Simicska Lajosnak volt az informatikai tanácsadója, és 1999-ben - a hosszú bájtok éjszakájaként elhíresült adatletöltési botrány során - töltötte le a bank egyik ingatlanügyletére vonatkozó adatokat az adóhivatal számítógépes rendszeréről, majd ez alapján két társával tavaly novemberben és decemberben megzsarolta az üzletembert.

A zsarolók három e-mailt küldtek Csányinak, körülbelül 12,5 milliárd forintot (50 millió eurót) követeltek tőle. Az ingatlanügyletet az APEH vizsgálta és rendben lévőnek találta - tudtuk meg az OTP kommunikációs osztályától. Az APEH azóta megszüntetett bűnügyi igazgatósága által kezdeményezett nyomozást az hosszú bájtok éjszakájának nevezett illegális adatletöltési ügyben, majd azt állapította meg, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azt a gyanút, hogy az APEH adatállományából adatokat törtöltek, vagy megváltoztattak volna az úgynevezett hosszú bájtok éjszakáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #11
    Hát persze, a multik sérthetetlenek, mivé is lennénk nélkülük.
  • qwertly #10
    Úgy-hogy most már lépjennek az ö tökükre is
  • qwertly #9
    ö Csak abból gazdagodott meg,hogy a otp-volt jó időben mert amúgy a bank egy nagy sz@ csak a sok lüke oda megy amit ismert az átkosban.És 2000 a narancsosok és a szocik is elkezdték a pénz szórást és ebből az otp és a ö vezetőségük szedte meg magát mi meg eladósodtunk feléjük.
  • JL666 #8
    egy multi bankszámláját azért ne hasonlítsuk már egy lakossági folyószámlához...
  • Komolytalan #7
    Előzőt folytatva: itt semmi más nem történt, csak annyi, hogy Csányi rájött, hogy 12.5 milliárdnál jóval olcsóbban kapható az országos rendőrfőkapitánytól a legfelsőbb ügyészen át a miniszterelnökig mindenki, és ezt az utat választotta. A zsarolók a szokásos "vagyon 10%-a" formulát ezen bukták be.
  • Komolytalan #6
    Szerintem nem az összegen éri meg gondolkodni, hanem azon, hogy hogyan lehet valakit megzsarolni egy olyan APEH nyomozati anyaggal, ami mindent rendben lévőnek talál. Lehet hogy mégse volt minden rendben? Lehet, hogy ha az anyagok napfényre derültek volna, akkor kiderülne, hogy Csányinak per pill börtönben kéne rohadnia, nagy értékű adócsalás miatt? Mert mást nem tudok elképzelni, amiért nyugodtan elkérnék a vagyona 10%-át, minthogy ezzel felajánlják neki, hogy megúszhatja a börtönt.
  • qwertly #5
    Szerintem is idióták voltak,de Ősem patyolat tiszta ugyanis kb.10 év alatt harácsolta össze ezt a pézt.DE nem vagyok meggyőződöttve,hogy minden tiszta nála.
  • bakagaijin #4
    Miért ne? Szerinted mennyi pézt utal haza egy Mon tevékenykedő multi?
  • angol #3
    szerintem meg igazuk van, mi a f@sznak legyen 1 embernek 140 milliárdja, kádárjanibá hol vagy ???? :)
  • dzsagon #2
    Idióták.