MTI

Értelmetlen dolognak tartotta az emailt a brit kormány 25 éve

Frissen nyilvánosságra hozott brit levéltári dokumentumok tanúsága szerint a londoni miniszterelnöki hivatal negyedszázaddal ezelőtt kezdett komolyabban foglalkozni az internetszolgáltatás előfizetésének gondolatával, de a Downing Street illetékesei akkoriban meg voltak győződve arról, hogy az email az újdonság varázsának múltával nem lesz tartósan fennmaradó eszköze az üzenetek továbbításának.

A brit nemzeti levéltár minden év végén hagyományszerűen betekintést enged 25-30 évvel korábbi archív kormányzati iratokba. Pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumaiból kitűnik, hogy John Major akkori miniszterelnök szakpolitikai döntéselőkészítő stábjának egyik tagja, Damian Green 1994-ben feljegyzést intézett Alex Allenhez, Major személyi titkárához, kifejtve azt a véleményét, hogy az internethasználók várhatóan egyre szélesebb körű véleményformálói közösséggé alakulnak a jövőben.

Green átirata szerint "a számítógépekhez értő" parlamenti képviselők közül többen felhívták a figyelmet arra is, hogy ha a Downing Street előfizet az internetszolgáltatásra, akkor lépést tarthatna például a Fehér Házzal, amely Bill Clinton elnökségének kezdete óta "nagy hangon hirdeti, hogy milyen korszerű eszközöket alkalmaz kommunikációjában". Az újonnan nyilvánosságra hozott iratok szerint a Downing Street attól is tartott, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frissen megválasztott új vezetője, a fiatal Tony Blair előbb fizet elő az internetre, mint a miniszterelnöki hivatal, demonstrálva, hogy "ő képviseli az új nemzedéket".

Az aggodalom nem volt alaptalan: Blair a Munkáspárt élén alig három évvel később, az 1997-es választásokon szinte megsemmisítő vereséget mért a konzervatívokra, és a Labour történetében addig és azóta is egyedülálló módon összesen három választási győzelmet aratott egymás után. Major személyi titkára Green feljegyzésére válaszolva nem zárkózott el attól, hogy a Downing Street előfizessen az internetre, de az emailt olyan divatjelenségnek tartotta, amelynek használatát "az emberek világszerte legfeljebb szórakozásból próbálgatják". Alex Allan hozzátette: óvakodna attól, hogy a Downing Street "lóhalálában" meghonosítsa az emailt az üzenettovábbítás eszközeként.

A brit levéltár archív dokumentumainak év végi ismertetéseiből mindig kiderülnek érdekes, néha meghökkentő háttérinformációk. A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott régi iratok tanúsága szerint például a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására abban az évben létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1991-ben azt javasolta a brit kormánynak, hogy a Nyugat egy adósságfelvásárlási tranzakcióval szabadítsa meg 60 milliárd dollárnyi devizakötelezettségétől az utolsó napjait élő Szovjetuniót a teljes szovjet nukleáris fegyverzet leszereléséért cserébe. Az EBRD akkori elnöke, Jacques Attali szerint ezzel az ügylettel a hét legfejlettebb ipari gazdaság (G7) akkori védelmi kiadásainak töredékéből meg lehetett volna teremteni a világbékét.

A dokumentumokból nem derült ki, hogy John Major foglalkozott-e az EBRD akkori elnökének kezdeményezésével. A titkosítás alól tavaly feloldott aktákból az viszont kitűnt, hogy Borisz Jelcin, az Oroszországi Föderáció első elnöke szintén 1991-ben, egy telefonbeszélgetésben arra figyelmeztette Majort, hogyha a Nyugat nem nyújt gazdasági segítséget Moszkvának, az orosz reformpolitika könnyen elbukhat, "és nem lesz újabb esély Oroszország átalakítására".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #5
  Dehogynem....Mar akkor szorakoztatasra hasznaltak...Ami erthetetlen szamomra az ez: "In 1995, the Meganet internet service launched in Brazil. Its main focus in the region was e-mail, although by 1996 the service was capable of online multiplayer, along with chat features." Braziliaban? Tenyleg?
  Amugy az email van vagy 50 eves...1993-ban mar boven lehetett latni az internet terjedeset es az ezzel jaro kommunkacios elonyoket, de a cikk szerint 1997-ben a britek meg ott tartottak, hogy "nem zárkózott el attól, hogy a Downing Street előfizessen az internetre" Mondjuk azota sem fejlodtek sokat....Angliaban az a 30-50 mbit, mint Mo-on az 500-1000....
 • Macropus Rufus #4
  ezzel még nincs gond. Nem mond ellent annak, hogy 10 pár millióan használták a netet. Ebben benne van az a pár ezres sega csapat is akik használták a sega meganetet.
 • Sippie #3
  "Nyugat egy adósságfelvásárlási tranzakcióval szabadítsa meg 60 milliárd dollárnyi devizakötelezettségétől az utolsó napjait élő Szovjetuniót a teljes szovjet nukleáris fegyverzet leszereléséért cserébe. Az EBRD akkori elnöke, Jacques Attali szerint ezzel az ügylettel a hét legfejlettebb ipari gazdaság (G7) akkori védelmi kiadásainak töredékéből meg lehetett volna teremteni a világbékét."

  Ez így jól hangzik, más kérdés, hogy a szovjetek belementek-e volna egyáltalán.
 • cateran #2
  Mar 1990-ben mentek online jatekok Segan...
  "In 1990, Sega launched the online multiplayer gaming service Sega Meganet for the Mega Drive (Genesis) video game console. Sega continued to provide online gaming services for its later consoles, including the Sega NetLink service for the Sega Saturn and the SegaNet service for the Dreamcast"
 • Macropus Rufus #1
  Hát igen. Vannak dolgok, amik negyed évszázad távolságából viccesnek tűnnek, de 93-as években azért az email tényleg nem egy elterjedt valami volt. Igazából még a net sem volt az az elterjedt valami. Főképpen egyetemek meg kutató intézetek használták. A netet akkoriban kb. 16 millió felhasználó használta. Manapság meg több mint 4000 millió. Akkori szemmel sok minden hihetetlennek tűnő dolog ma már létezik (ki gondolta volna pl. 1993-ban, hogy egy zsebben elférő telefonban nagyobb teljesítmény lesz mint az akkori legerősebb elérhető otthoni gépben?) és 2018-ban sok minden viccesnek hat amit akkor képzeltek az emberek. Pl. mint az email jelentéktelensége. Akkori szemmel nézve nulla informatikai tudással rendelkező ember joggal hihette, hogy ez csak a kockák hóbortja. És biztos, hogy 2043-ban ha elővesznek a digitális archívumból egy-egy régi email-t, ők is mosolyogni fognak pár levélen.
  (forrás: https://www.internetworldstats.com/emarketing.htm)