68
  • 00 Blue 00
    Egy valamit ne felejts el: Ebben a világban már nem számít semmi a pénzen kívűl, sajnos!!!
  • turul16
    Ha .iso file-ban szeretnel turkalni akkor loopback mountot is hasznalhatsz.
    mkdir /mnt/isomount
    mount -o loop myiso.iso /mnt/isomount
    (mas tipusu imageket konvertalni szokas iso -ra, emelyik disztronal elotte be kell tolteni a loop modult : modprobe loop)
    Hasonlo kepen nem csak CD imaget tudsz felcsatolni (fat,ext3,.. stb), eredetileg nem iso9960 jott letre szerintem.
    Nehany filekezelovel siman be is lephetsz.
  • Sanyix
    + az opengl-es wines játékok ha nincs semmi registrys marháskodás, általában pöccre indulnak, és max 10%-al lassabbak mint winen, ugyanolyan grafikával.

Meg ugye az NTFS írás olvasás is már ok, 7.10-es ubuntuban csak a lemezkezelőben 1 kattintással mountoltatni kell a használni kívánt ntfs particiókat.
  • god25
    Gondolod, mert "csúnyán" bexélx, Linux Isten lettél? :) RTFM... hehe
    Akik azt hiszik, h 10centivel járnak a föld fölött, csak azok küldik el az embert RTFM-et olvasni....
  • HUmanEmber41st
    Most győződtem meg arról, h teljesen ugyanazokat a funkciókat el lehet érni Ubuntu 7.10 alól, amit windows alól.
    Amit átlagban használok:
    -mp3 lejátszás, on-line rádióhallgatás winamp-shoutcast OK
    -Firefox OK
    -Yutub filmek nézése OK
    -Total Commanderhez teljesen hasonló tudású, kinézetű fájlkezelő OK
    -Blue Tooth-os kapcsolat OK
    -Open Office OK
    -HP nyomtató kezelése OK
    És ezek alap dolgok az Ubuntu Linuxhoz, full ingyenesen. Még a virtuális CD meghajtó progit megnézem, mert nincs optikai olvasó az én gépemben semmilyen. Szerintem arra is lesz kiválóan működő progi.
    Ezenkívül kb 10 féle olyan gamma is fut Lin. alól, ami DX 9-el működik pl: BF2, CoD, stb
  • Sanyix
    "A legtöbb prof szoftver Windowsra vagy OSX-re készül."
    Aminek van alternatívája, csak a legtöbb láma felhasználó, aki a programmal ellentétben nem profi, csak annak mondja magát, nem tudja használni mert 1 gomb 2cm-el odébb van.

"MSN Messenger Linuxra nincs. (Kopete és társai szegényesek, Amsn ronda, megosztási mappa sehol nincs etc etc)."

Ezeken kívül van még 20 féle ilyen program, lehet válogatni, talán még olyan is van ahol ez a felhasználók 95%-a által nemhasznált megosztási mappa is műxik, ami mellesleg msn messengerben, vindózon is bugos, mint a legtöbb ms találmány.

"Linuxon egyenletlenebbül szól a hang." Hát ne rángasd a hangerőszabályzót :D

"kártyajátékait."
    Ubuntu alapból vagy 5 féle kártyajátékot telepít fel, de még x félét lehet találni rá...

"Gémerek?"
    Hát igen az ms mindent megtesz hogy ez csak kíndózon menjen, csak pár fejlesztő renegátkodik.

"Fejlesztők?"

Ha itt az alkalmazásfejlesztőkre gondolsz, a 2 legjobb java fejlesztőprogram multiplatform, webes alkalmazásfejlesztéshez elég egy jegyzettömb szerűség highlightos, meg egy böngésző. Ha meg a visual studiora gondolsz arra annyit tudok mondani, hogy hígfos :)
  • birdo #62
    Széllel szemben nem lehet....a kisembernek.
    Valahol legfelülről kéne az orrukra koppintani.
  • blackeagle
    Ha te mondod ..évek óta csak linuxot használok ,idejét nem tudom mikor kapcsoltam ki a gépet - talán az elmü megmondhatja mikor volt áramszünet - és kutya bajom vele ,valahogy elkerülnek a rejtéjes angol hibaüzenetek , virusok ,fagyások , ez a szutyok csak megy .Kár is elmélkedni ,örülök hogy nem használ mindenki linuxot.
  • Ferrer
    Szerintem könnyebb használni a linukszot, mint a wint. Főleg ha a teljes KDE programcsomaggal települ fel. Nekem az nagyon tetszik. Pl. Winben még egy PDF olvasó sincs. (Vagy az újban igen?) Meg az is tetszik, hogy a KDE-nek van egy saját szövegszerkesztője pölö. Persze nem egy profi cucc, de jó a tudat, hogyha éppen szöveget akarok szerkeszteni, akkor megtehetem alapból. És próbáltátok már a KDE 4-et? Ha majd egyszer tnyleg kész lesz, szebb lesz a Vistánál. :)
    A Linux szép, de itt meg is áll. Kis idő elteltével bejönnek a furcsa angol nyelvű hibaüzik, furcsaságok, aztán még akár a korai öröm is elszállhat. (De annál jobb egy problémán túljutni!)

A legtöbb prof szoftver Windowsra vagy OSX-re készül. Ezeknek a használói kilőve. Az átlagos "netező, zenelejátszó" fiatal általában "msnező" fiatal is, márpedig MSN Messenger Linuxra nincs. (Kopete és társai szegényesek, Amsn ronda, megosztási mappa sehol nincs etc etc). A másik, hogy én úgy hallom, Linuxon egyenletlenebbül szól a hang. De ez annyira nem lényeg. A falusi intennet nélküli Jóska bácsi se fog tudni valszeg nyerni a Linuxból, hisz nem tudja felrakni rá a kedvenc kártyajátékait. Gémerek? Nc. Fejlesztők? Azoknak, akik Linuxra fejlesztenek :) Persze vannak mindenre alternatívák, de ezek tényleg csak alternatívák, és a közösségeik is kisebbek...

Úgyhogy szerintem a linuxot csak szeretni lehet, a wint lehet nem szeretni, de jelenleg "ez van". Kész.
  • HUmanEmber41st
    Az a baj, h ilyen Linux-vs-Windóz-vs-Mac "vitákban" mindig összekeverednek
    -az irodai célszámítógépek ( csak az Officet használom, vagy valami könyvelős-rendelős-raktárnyilvántartós progit vagy valamit)
    -a programozók által használt gépek,
    -a mérnökök által használt 3D-s vidkariizzasztós tervezőprogramos gépek,
    -Vér Pistikék otthoni MSN-célszámítógépei :D
    -sokatjátszó gémerek agyontuningolt cuccai
    -stb
    Most erre az igen sokféle "munkakörre" nem lehet ugyanazt a progit, ugyanazt a hardwert alkalmazni. Az nagyon jó, h ilyenkor mindenki leírja, h neki milye van és azon mi fut.
    De el kellene gondolkodni néha!!!!!
    Mi a francnak vegyek egy átlagfelhasználású ( net, film, MP3, cset, e-mail, játék) otthoni gépre oprendszert, amikor ingyen is kapható?
    Minek vegyek drága oprendszert, amikor csak úgyis egy-két irodai progit futtatok rajta???

Minek vegyek Vistát, mikor a gyártók az XPs driverekben csak a fáljneveket írták át, h jó legyen Vistára? ( kis túlzás)
    Minek dobjam ki az 5-6 éves gépet, amikor még működik? És minek vegyek újat, amikor (a tapasztalatok szerint) a sokkal gyorsab hardweren futó új oprendszer sem fog látványosan gyorsabban dolgozni a réginél???? ( mert ugye az új hardwert is jól leterhelik a sok adott esetben teljesen feleslegesen futó "segédprogramok")
    Igen, a win98 és az XP között tényleg volt egy minőségi ugrás. És ki kellett várni az SP1-et, h végre működjön is.
    Az XP és Vista között ez a minőségi ugrás igazán nem tapasztalható. ( Ha egy ronda embert szép ruhába öltöztetünk, attól az még ronda marad. Igazi segítség ebben az esetben a plasztikai sebész.)

Nem kellene erőltetni ( ha logikusan gondolkodnánk) egy mindenre jó, mindenttudó szoftwert.
    Fejlesztettek volna cél-oprendszereket, nem pedig egy meglévőből kikapcsolni 1-2 funkciót, és home, pro meg ultimate fantázianevekkel eladni ugyanazt. Ennek szerintem semmi értelme.
    Cél-felhasználónak cél-szoftwert!
    Lassan lassan elkezdenek az emberek érteni egy kicsit a "dolgokhoz", meg elkezdenek gondolkodni is, mert nem biztos, h adott esetben a legújabb méregdrága megoldás kell az adott feladatra, hanem olcsó hardwer és ingyen oprendszer is jó lesz...
  • zolis
    Telik az idő, a Microsoftnak elő kellett állni valamivel. Ez lett a Vista. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de az ővék, és ugyebár ők diktálnak.
  • Yv@n
    Nálam van linux desktop használatra is(ugyan most wines fejlesztés miatt nem azt használom), hugom már 15 éves korában röhögve elolt livecd bootolt linux alatt, öcsémnek sem okoz gondot...anyám viszont hiába használ 16+ éve számítógépet nap mint nap, számára a számítógép operációs rendszere az office 2003(nem vicc, mikor kérdeztem mégis bent milyen wint használnak, akkor ez volt a válasz), hiába ül állandónan a gép előtt, még sosem tűnt fel neki, hogy bootoláskor mi van a képernyőn...ő a számítógépén a fájlokat office alatt "nyitja ki", és azon programok nevét sem tudja felsorolni amiket nap mint nap használ.

A nem tűl szűk minta alapján, ami a környezetemben van a felhasználók többsége pedig ilyen. Ők menjenek linuxozni? Ez "jó nekünk linuxosoknak"?

Sok sikert haver, addig sem nekem kell supportolni őket.
    Mindenesetre erős bennem a gyanú, hogy az első RTFM-ig lennének linuxosok :)
  • Yv@n
    De alapértelmezés szerint így is van belőve az egész.

Normál esetben az ember nem rohangál a boltba ha megjelenik egy oprendszer, hogy gyorsan leválthassa a régit. Ez a fajta "régi gépre pakolok vistát, és nem megy mert szarfos" a warezpistikéket jellemzi, akik pénzt szoftverért még nem adtak ki. Csak ők meg ugyebár mi alapon pattognak, sem ők maguk, sem a gépük nem az új OS 'célközönsége' :)
  • FoodLFG
    Akarom mondani: választja xD
  • FoodLFG
    Yep, de te úgy érted, hogy aki most vesz egy gépet és kell hozzá egy op, akkor neki árban mindegy, hogy melyiket válassza. Ilyenkor szerintem (is) jobban megéri a vista. Főleg egy újabb gép esetén.
    De én arra gondoltam, hogy akinek most van egy gépe, annak a vista plusz funkciói miatt, nem feltétlenül éri meg a boltba rohanni és még plusz 20-30ezret kiadni egy OEM változatért az XP-je mellé.

Az persze más kérdés, hogy a legtöbben letöltik, úgyhogy nekik ilyen problémájuk nincsen :D
  • god25
    A sokadig adatvesztés miatt váltottam. De ezt nincs értelme folytatni, mert tudjuk MS OP és Linux OP mindig harcolt 1mással. :P
  • god25
    Ubuntu alatt még a gyári alaplap CD sem kell. Minimális finomhangolás és repext minden (vírus, spy és egyéb xemét nélkül). :D
  • Yv@n
    Vista esetén ami siralmas az bizonyos gyártók esetén a driver.

Nekem asztali gépen és notin is vista les épp, és mindkettőhöz normális minőségű drivert böfögött fel a gyártó.

Legutóbb ismerősnek gyári oem preinstall home vista-val szállított notebookra kellett utólag XP-t telepítenem, mert egyszerűen a hozzá adott driverekkel használhatatlan volt. (Telepítő lemez nélküli megoldás, recovery particióról húzta fel önmagára a komplett rendszert, driverestől/szoftverestől)

A gyári wifi driverrel például használhatatlan sebességet produkált a hálózata(vista alatt 4-5K/sec és néha szakad, ugyanez az eszköz xp alatt hozza a tőle elvárhatót)

Ez pedig gyártói trehányság, mert ne mondják már hogy nem volt lehetőség MEO-zni a cuccot.
    Ezek után viszont érdekes számomra, hogy anno hogy rázták az öklüket, hogy nem elég jó a vista, és XP-vel árulnak tovább configokat...persze, ha szarral tömitek tele bandikám...
  • Yv@n
    "Abban egyetértek, hogy drága."
    Konkrétan épp nem drága :) Hasonló árban van mint az XP, mindössze páran kényszernek érzik, hogy ár összehaonlításnál a dobozos ultimate verzió céduláját lobogtassák, akkor is, ha amúgy a home basic lenne a számukra megfelelő.
  • Yv@n
    Szerintem meg sokan nem fogják fel, hogy a meglévő configot nem létkényszer felfejleszteni vista hajtásúra. Új vashoz meg már alap kb, és normális gyártóéknál gond sincs vele.
  • Yv@n
    Hogyne. A sok alma, aki a startmenüben eltéved, majd gyorsan megy linuxozni...
  • god25
    Ez is csak nekünk LINUX-osoknak jó. :) This is All over...MS...
  • asysoft
    WinME-s dolgot olvasva éreztem, hogy te vagy az:) Amúgy volt konkrét oka, hogy leszedted a Vistát, vagy az általános vélekedés miatt láttad jobbnak downgradelni?
  • FoodLFG
    Elképzelhető.
    De nekünk a vindózra kell koncentrálni, mert valamiért ezt használják a legtöbben. Még ha néhol gagyi is, összességében ez a legjobb. A többi op nem alternatíva egy átlag felhasználó számára..
    Talán még az újabb mac-es oprendszerek jelenthetnének konkurenciát, de azok is erős korlátok közé vannak szorítva (külön gép kell hozzá). De legalább könnyű kezelhetőség jellemzi őket, mint a windowst.

Egyébként jó, hogy a microsoft lemásolja a már jól bevált dolgokat, technológiákat. Lophattak volna még pl a mac-es op-től egy-két dolgot.
  • Athlon64
    Hát én tényleg nem akarok vitázni, de a lényeg, hogy a Vista jelenleg nekem több akadályt állít mint megold!

És bár nagy érdeklődéssel vagyok a Linux iránt, de sajna ott sem zökkenőmentes és egyszerű az élet. De az legalább ingyenes!

Viszont az XP az teljesen rendben van.

Az már igaz, hogy ha majd helyrepofozzák a Vista-t akkor az is jó lehet csak úgy mint az XP ma. És vésősoron a support megmarad 2014-ig, tehát minden oké ezen a téren. Aki meg XP-t akar az új gépéhez annak akkor egy út marad: Warez.

Csak azt nem tudom, hogy ez jogilag hogy néz ki? Mert ha nem vehetem meg a boltba mert nincs már forgalmazásba akkor a warezolt verziót legalizálhatom?
  • bakagaijin
    Ööö, a BeOS ezt filerendszer szinten tudta, még többet is. Pedig a BFS nem egy mai darab :).
  • FoodLFG
    Lehetne.. ? Lehetne, de nincs és ennyi erővel a vistát sem kéne szapulni, mert az is lehetne jobb.
    Abban egyetértek, hogy drága.
  • acdc
    Tegyetek a vistat egy sp nelkuli xp melle es huzzatok le a vecen.Mire meg megszunik az xp lesz sp a vistahoz. win 95 kiforottabb ajanlom.....
    Hardver igeny baeg 1 giga ram 5rugo. Ja es a macbook prom volt 1 havi fizetes (nem hun-ba elek) a kormanyt szidjatok ne a microsoftot.Persze csak 1-2 game miatt hasznalok vistat.
  • Athlon64
    A franc se tudja. De ugye elhiszed nekem hogy ha ilyen progi jelenleg nincs akkor attól még lehet/ne!!!!

Ezért nem éri meg oprenszert váltani.

Ha majd minden olyan zökkenőmentesen fog menni Vista alatt mint XP alatt akkor hidd el váltani fogok.
  • FoodLFG
    És olyat tudsz csinálni, hogy 2007-es és 2008-as fájlokra keresel rá, amik vagy a fa szót vagy a bokor szót tartalmazzák, csoportosítod őket előadók szerint és belépsz az egyik előadó „virtuális” mappájába és az ott megjelenített fájlokat (mondjuk csak mp3) még albumok szerint csoportosítod és ezt elmented füles néven.. ? Később előveszed és módosítasz néhány fájlnevet. Mindezt pár kattintással és gyorsan ?
  • TothLaci
    Már nagyon rég írtam a cikket, de sajnos most is igaz.
    Ha játék a lényeg...
  • Tomalak
    Hajj Windows ME-t menyire szerettem :D Mára meg már leszarom az egészet úgy ahogy van. Mondjuk az új laptopomról én is leszedtem a vistát azért magam ellensége nem vagyok.
  • Kagemusha
    szerintem sokan nem fogjak fel a lenyeget: HARDWARE-IGENY, VAZZE, HARDWARE-IGENY!!!
    azert nem allunk at, mert nem akarunk tobbszazezret belefeccolni a hardware-ba!
  • Athlon64
    Melyik keresőre gondolsz?
    Én XP alatt a google féle asztali keresőt használom. Írom be a keresett fájl nevét vagy amit tudok belőle és már szűkítí is a fájlistát ahogy írom be...

Tulajdonképpen az XP-t is fel lehetne turbózni olyan új effektekkel amitől egy tetszetős új funkciókkal gazdagított modern oprendszerré válnhatna.
    Én ezt is tettem kűlső programok használatával. És így nem kellett lemondanom a kiforrott rendszeről.

• Gerygrey
    Jelenleg, szeptember óta üzemelő napi ~1000 egyedi látogató által felkeresett oldal:

Windows XP 98231 87.18%
    Windows Vista 4032 3.58%
    Windows 2000 2284 2.03%
    Windows 2003 2023 1.80%
    egyéb 1632 1.45%
    Windows 98 1209 1.07%
    MacOS X 778 0.69%
    Windows ME 546 0.48%
    Ubuntu Linux 491 0.44%
    Linux 460 0.41%

Egyébként én nemrég tettem fel a Vistát, játékokban nem érzek változást, a Photoshop megtáltosodott (3 sec alatt indul!) a Premiere viszont kicsivel lomhább lett (nem mintha XP alatt tökéletes lett volna ezen a konfigon: 1G RAM, 7600GT, A64 3800+ egymagos)

Ami viszont rögtön feltűnt: az integrált szar hangkártya XP alatt mindenféle zajokat produkált, pl ha dolgozott a vinyó akkor mindenféle susmorgás jött a fülesből, és ha a 10 méteres kábellel rákötöttem a gépet a házimozi erősítőre, búgott. Vista alatt valamiért mindkét probléma megszűnt, lehet hogy csak a jobb driver miatt, passz. A Vista keresője pedig nagyon tetszik, amikor kipróbáltam az OSX Leopardot, az tetszett meg a legjobban és hiányoltam a winből.
  • nirriti
    Az xp egyetlen baja, hogy nem lesz rá Dx10, nade amíg a játékok nem kezdenek el csak Dx10-re kijönni addig nincs baj azzal sem, fene bánja, ha 1-2 hangyafasznyi effektet csak vistán láthatnék úgy ahogy azt a gyárban megálmodták.
  • mousee
    Lehet hogy elavult, de sokkalta kiforrottabb... legalábbis én ezt veszem észre. Minden programom (videóvágótól kezdve a konvertálókon át egészen a játékokig) gyorsabban fut xp alatt, mint vistán. Pedig E6420as C2D proci van a gépbe 2Giga 667es Crossair rammal, és sata2es winyóval, GF8500GT videókarival... szerintem ez egész türhető...

Amúgy szép a vista, és jó is lesz, ha úgy helyrehúzzák a sebességét, hogy üsse az XPt. De az még várat magára...
  • cateran
    Pontosan mely része avult el? (már 1 átlagfelhasználó szempontjából)
  • cateran
    Én "csóró" angolok közt élek és -hörrenj fel- nem kérnek a vistából.....Épp most vett kolléga tip-top laptopot vistával ofc....40 percenként(átlagban) lefagy a rendszer(magától..nem user error,nem nyúl hozzá senki)....nem mondom hogy a vista hibája,de nem is ez a lényeg...nem megy,ennyi..csere xp-re,történet vége!?
  • arrakistor
    aki a Microsoft

- ellen,
    - mellett

nyújt be petíciót , és teszi

- magát közröhej tárgyává,
    - ezt totál feleslegesen,
    - mindezt ingyen és bérmentve,

az meg is érdemli.