Dojcsák Dániel

Európa a legnagyobb spammer

A Symantec felmérése szerint fordult a kocka és ma már nem az amerikai számítógépekről érkezik a spam-el többsége, hanem európai fertőzött PC-k tízezrei vették át a vezető szerepet.

Az IT biztonsági termékeket forgalmazó Symantec jelentős váltásként értékelte az átfordulást a kéretlen levél trendekben, hisz az amerikai kliensgépeket tartotta eddig mindenki klasszikusan zombigép hálózat tagnak. Többnyire a kéretlen levelek küldői is amerikaiak voltak és többnyire amerikaiaknak szóló üzeneteket is tartalmaztak a levelek.


"Az internetpenetráció óriásit ugrott Európában, és mára tisztán látszik, hogy a spamküldésben is átvettük a vezető szerepet amerikától" - mondta Fredrik Sjostedt, a Symantec európai termékmenedzsere. A penetráció növekedés viszont nem az egyetlen oka annak, hogy megváltoztak a spamvilág körülményei, hanem a szakértők azt gyanítják, hogy az eddigi szólóban dolgozó reklámozók helyett komoly csoportosulások jöttek létre, melyek kihasználják a kontinensünkön lévő számtalan új netezőből adódó "piaci előnyöket".


Ráadásul egyre több spammer európai székhelyű, annak ellenére, hogy történelmileg ők eddig szinte kivétel nélkül amerikaiak voltak. Az új csapatok nagyrészt kelet-európai és orosz székhelyűek. A szélessávú kapcsolatok terjedése a kéretlen levelek küldőinek azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben képesek leveleket továbbítani, emellett viszont a legnagyobb fenyegetés az, hogy ezt egyre szervezettebb formában teszik.

A legnagyobb spamküldő zombigép hálózat eddig a Storm nevű volt, de az új szereplők a régi monstrumoknál nem csak nagyobbak, hanem jóval fejlettebbek is. Ma már nem szükséges, hogy egy botnethez egy szerver legyen hozzárendelve, a rosszfiúk is kihasználják a peer-to-peer hálózatokban rejlő lehetőségeket, így a tulajdonos bármely fertőzött gépről indíthat parancsokat. Az új hálózatok ellenállóbbak és sokkal bonyolultabb védelmi mechanizmusokat használnak, gyorsan változnak, így nehezítve meg az internet biztonsággal foglalkozó cégek dolgát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #5
    ez a pénzmosás egyik formálya: az adó, TB, banki kamatok és egyéb módokon
    összeharácsolt és elsikkasztott pénzek egy részét spamre költik, hogy "na
    látjátok , a sok eladott termékből van ilyen sok pénzünk, amit neten árulunk"
    közben pedig nem adnak el semmit csak spammelnek.

    régi mondás hogy jó bornak nem kell cégér: amit TV-shoppon, vagy spammelve
    árulnak neten a nagy számok törvényében bízva az csak gagyi termék lehet, ami
    hamar tönkremegy és/vagy nagyon olcsó anyagokból tákolják össze,és csak rá akarják sózni minél több emberre.

    egy fokkal még mindig jobb: a netes bannerek formályában megjelenő spam,
    ezek egy nagyságreddel jobb minőségű termékek, s rendszerint virtuális szolgáltatások (pl.: SMS-, MMS csomag stb..) hiszen ezekért valós pénzt fizetnek a hirdetők, de korántsem a legjobbak. ezek az említett flashblock-al kivédhetők.

    levélben terjedő spamre a legjobb megoldás, ha egyszerűen megadsz minden
    ismerősödnek egy szöveget, hogy írja be minden egyes levél tárgyába pl.:
    "SPAMSZŰRŐ SZÖVEG", majd levélszűrőnek megadod, hogy csak azt a levelet fogadod,
    ami tartalmazza ezt a szöveget, pl.: tárgy: "üdvözlet Nóritól! SPAMSZŰRŐ SZÖVEG"
    ennyi.

    Outlook Expresstől kezdve szinte minden levelező programban megadhatók fogadási
    szabályok a feladótól kezdve , a tárgyon át a tartalomig mindent szűkíthetünk,
    hogy mi szerepelhet vagy mi nem szerepelhet ezekben... stb...
  • AgentKis #4
    Szóval flashblock a kiegészítő neve, csak elírtam...
  • AgentKis #3
    Számtalan területen találni pofátlannál pofátlanabb módszereket a reklámozásra... Érdekes terület a Teletext! Meg akarom nézni a TV-műsort, vagy azt, hogy hogyan kell értenem a híreket :), és hitelreklám ugrik a pofámba röktön! De folytathatnám pl. a nagy netes portálok felugró egészablakos reklámjaival is aminek alján hangyaf@sznyi betűkkel ott a link : "Tovább az XY oldalra" felirattal. Jó mondjuk ez utóbbi ellen hatékonyan véd a firefox flasblocker nevű kiegészítője (az ablak ugyan megjelenik, de a reklámot megúszom...) Szóval valahol az egész reklám és marketing szakma arról szól, hogy a pofánkba tegye a különböző termékeket, ha tetszik, ha nem. És igényt próbáljon gerjeszteni olyan dolgokra, amikre nincs is szükséged igazán.
    Kenyérreklámot látott már valaki???

    Nem tudom mért a kéretlen e-mailt b@sztatják ezek közül, amikor szerintem mindegyik ugyanolyan idegesítő annak aki tudja mit akar venni...
  • AgentKis #2
    Furcsák ám az emberek...

    Nekem az is érdekes, hogy a valóságsókra mennyien szavaztak, vagy hogy mennyien vesznek pézes SMS-ért idióta csengőhangokat, meg háttereket a mobiljukra, amikor kis keresgéléssel ingyen esetleg még jobbat is találnának.

    Szóval én ezekután nem akadok ki azon, hogy kimutatható keresletnövekedést okoz egy terméknél egy-egy spam-hullám.
  • bracsek #1
    Spammer nagyhatalom, de valaki egyáltalán vett valamit, amiről spamban kapott tudomást? Egyáltalán bárki is elolvassa, sőt, szerintem nem hogy jó benyomást kelt az a cég/termék amelyet így reklámoznak, hanem kifejezetten megjegyzem magamnak, hogy ezek már egyszer becsaptak, mert megmutatták termékük, pedig nem kértem.