Berta Sándor

Börtönbüntetést kapott négy tajvani szoftverkalóz

Egy helyi bíróság ítélete tett pontot a világ egyik, ha nem a legnagyobb szoftverhamisítási ügyének a végére. A csoport tagjai a Microsoft legalább 21 különböző programjáról készítettek illegálisan másolatokat - becslések szerint 900 millió dollár értékben.

Az ügyben az első számú vádlott Huang Jer-sheng volt. Az üzletember 1997 és 2003 között a tajpeji székhelyű Maximus Technology nevű disztribútor cég tulajdonosaként vált ismertté. A bíróság döntése értelmében ő és a munkatársai felelősek az illegális szoftvermásolatok több mint 90 százalékának elkészítéséért és terjesztéséért. A világ rendőrségei különböző büntetőügyekben és tesztvásárlások alkalmával figyeltek fel a kalózkópiákra és azokat azonnal le is foglalták. Az Interpol ezután indított nyomozást az ügyben, amely öt kontinensen több mint hat esztendőn át tartott és amely végül a másolócsoport felderítéséhez és felszámolásához vezetett.

A tajvani disztribútorok mellett más államokban, például Németországban működő kereskedők és terjesztők ellen is vádat emeltek. A hamisított szoftvereket hét nyelvi verzióban - angol, francia, német, olasz, lengyel, portugál és kínai - hozták forgalomba. A kópiákat általában mit sem sejtő helyi kereskedőknek továbbították világszerte. A másolt programokból így összesen 22 államba jutott, többek között Németországba, Ausztriába és Svájcba is.

"Ezek a másolócsoportok nagyon jól szervezettek, találékonyak és készek sok pénzt a fejlesztésekbe és az egész világra kiterjedő terjesztési rendszerbe ölni. A termékhamisítás bűncselekmény. Éppen ezért van szükség arra, hogy a rendőrségek világszerte koordinálják a munkájukat, hogy megállíthassuk a kalózokat és a hamis programok terjesztését" - jelentette ki John Newton, az Interpol szerzői jogsértési és a szellemi tulajdon védelmi ügyekben nyomozó munkatársa.

Huang Jer-shengre a tajvani bíróság négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki. Ez a szigetországban a szerzői jogsértési ügyekben hozott eddigi legszigorúbb ítélet. A három további vádlott 18 hónapi és 3 évnyi börtönbüntetéseket kapott. "Remélhetőleg ezek a szigorú büntetések elveszik majd minden másoló kedvét tevékenysége folytatásától és rádöbbentik őket arra, hogy milyen következményei lehetnek, ha a Microsoft termékeit hamisítják" - reagált a döntésre Dr. Swantje Richters, a Microsoft ügyvédje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wOlFbYTe #6
  Ha csak irígységből valaki nem intéz nekik bent egy "balesetet", mert nem volt hajlandó a bandába "beilleszkedni".
 • kadar1 #5
  Szerintem volt annyi sütnivalólyuk , hogy ne a saját nevükön legyen a bankszámla ,a lakás,vagy egyébb más ingóság mit el tudnak venni tölük.Lehuzznak pár évet a siten és mikor szabadulnak még mindig teli vannak lóvéval.A siten kiépitik még jobban a kapcsolatokat,információt cserélnek,újabb üzletek kötödnek és ugyanúgy folytatják tovább mint eddig , mert nagy pénz van bent.
 • bakagaijin #4
  Ezért szokták elásni a rabolt pénzt. Legalábbis filmekben ez a szokás. Valóságban bizonyos szigetek valószínűleg preferáltabbak.
 • Frayer #3
  Ez nagyon jó üzletnek tűnik. 4 év szieszta, semmittevés cserébe 900 millió dollár, azaz 150 milliárd forint. Kulcsárnak is jól járt az agya, így kell ezt számolni, években kell mérni a pénzt.
  :)
  Én még pár száz millióért elpihengetnék 4 évet egy plazmatévés, internetes, jakuzzis magánzárkában, egy vicces jó kedélyű zárka társsal hogy ne unatkozzak, és heti két ágyas beszélőt kérnék, és a legjobb csajokat hozatnám be.
  Nem lenne olyan rossz az, sokan a életben nem élnének úgy. A börtönben is mindent el lehet intézni ha van pénze az embernek.
 • Csaba42 #2
  Gondolom, vmilyen hatóság elveszi a pénzüket. Elvégre a bankrablókat is megszabadítják a zsákmányuktól, máskülönben honnan teremtené elő vagy a bank, vagy annak a biztosítója a lopott milliókat (tisztességes utakról beszélünk, semmi THM emelés, és hasonló :))?
 • Cleawer #1
  Ha 4 évig melóznak akkor se szednek össze dollár milliókat,szóval kalózkodnak lecsukják őket és gazdagon jönnek ki....