Gyurkity Péter

10 hüvelykes Eee-riválissal készül az MSI

Az MSI már korábban jelezte, hogy saját olcsó megoldást tervez, ám ennek kijelzője most 10 hüvelykesre váltott. Az Asus eközben nagy terveket szövöget, bár az Eee PC kapcsán utánpótlási gondok merültek fel.

Tajvani források révén ismerhetjük meg részletesen Joseph Hsu, az MSI elnökének idei évre vonatkozó elképzeléseit. Kiderült többek között, hogy a cég nemrég módosította eredeti tervét és saját olcsó laptopját nem 7, hanem rögtön 10 hüvelykes kijelzővel dobná piacra, hogy jobb pozícióba kerüljön a számos vetélytárs által felerősített versenyben. A közeljövőben ugyanis az úttörők mellett több újabb gyártó is beszáll a szegmensbe, elég csak a Gigabyte vagy az Acer körüli hírekre gondolni.

Az elgondolás szerint az Eee PC egyik nagy hátránya a mindössze 7 hüvelykes kijelző, amely sokakat elriaszt a vásárlástól. Az MSI a nagyobb példány mellett több fontos változtatással készül az egyes piaci szegmensekben mutatkozó igények kielégítése érdekében, valamint egyedi külsőt tervez az olcsó megoldáshoz, részleteket azonban ezzel kapcsolatban még nem árultak el. A tervek szerint a noteszgépes fejlesztések révén a bevétel idén 20 százalékkal emelkedik majd, és összesen 4,5 millió készüléket szállítanak le, amely egyben az első tízbe történő belépést is biztosítaná.


A gép valószínűleg a 12 collos kijelzőjű MSI PR210 még kisebb változata lesz

Eközben az Asus szintén saját előrelépését tervezgeti, a cég vezetése ugyanis szeretné megkaparintani a hatodik helyet a noteszgépgyártók globális listáján. A saját név alatt piacra dobott termékek szegmensében nem kevesebb mint 50 százalékos bevételnövelésre számítanak, a leszállított termékek száma pedig 30-40 százalékkal emelkedhet 2007-hez képest. Az év végére összesen 5 millió Eee PC-t szeretnének értékesíteni, ami természetesen nagyban hozzájárulna a terv sikeres végrehajtásához.

A látóhatáron azonban problémák is felmerültek az olcsó laptoppal kapcsolatban. A friss előrejelzések ugyanis kiemelik, hogy a single-level cell (SLC) NAND flash chipek és az akkumulátorok utánpótlása nem éri el a kellő szintet, ez pedig már most kihat az Eee PC gyártására. Jerry Shen elnök elismerte, hogy a legnagyobb, 8 GB flashmemóriával szerelt változat leszállítása csak 1-2 héten belül indul meg újra, addig az alkatrészhiány miatt kisebb szünetet kénytelenek elrendelni. Az árak sem alakulnak kedvezően a vállalat számára, így még kérdés, hogy a helyzet mennyiben befolyásolja majd az Eee PC eredményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sathinel #11
  azt is írd oda hogy lassú az MS. Amint kiadták pl eee PC-t, európában mindenhol linux-ot raktak rá. Kapásból átalakított ubuntut kapnak ami erre a gépre van optimalizálva. MS xp-t is raktak már kisgépekre, de még nem láttam elfogadható gyorsaságút. Az UMPC-k sem túl újak, és ott is elég gyengén teljesítenek az MS termékei. XP-t raknak fel mert vista kicsit sem ok ezekre, de az xp meg tetűlassú lett. Nézz szét pl youtube-n hogy mennyire lassúak xp-vel. Van fenn pár videó hogy mennyire lehet használni. Ilyenkor jön ki az hogy egy nyílt rendszert pillanatok alatt átalakítanak, és kivesznek minent ami nem kell bele, és már mehet is.
 • PíszLávJuniti #10
  Az MS is lépni fog ebbe az irányba, ha lát rá piacot (már pedig szerintem nagy siker lesz). Eddig meglévő rendszereiket át tudják az igényeknek megfelelően faragni, bár ennek az egész mizériának pont az lenne az egyik legnagyobb haszna, hogy
  1. kisméretű
  2. teljesen kompatibilis az asztali rendszerekkel
 • PíszLávJuniti #9
  TabletPC?
 • AgentKis #8
  Jó lenne! Az egy kicsit gond, hogy mire ebből kijönnek a kevésbé gyenge verziók addigra az M$ már nem akar XP-t árulni. Nem lesznek hozzá XP-s Driverek. Pistával meg iszonyatos kínszenvedés lesz, mert annak még 1 giga ram is nagyon kevéske, egy 2ghz-es kétmagossal, nem is beszélve a videóról.

  Szóval talán linuxxal jók lesznek. Örülök is, mert legalább kicsit terjed az is.
 • Riddick #7
  Mindenképpen ki kell várni mig kiforrják magukat! Akkor egy egész kis erős gépet lehte majd kapni ,megfizethető áron. Ha,jó lesz az akku bennük,meg gyorsak lesznek,mondjuk Xp hasit rajtuk,akkor már megéri ráugrani,nekem fősuliba elő adásokat bevinni jó lenne.
 • kvp #6
  "Olyan kellene, ami érintőképernyős, és kihajtva a képernyőt a másik oldalra ( szóval a monitort 360 fokban lehetne mozgatni) e-bokk readerként is lehetne használni ( meg persze filmet nézni mondjuk egy hosszabb utazás közben)..."

  Az erintokepernyo csak dragitja, de hasznalni nem jobb mint egy touchpad helyett joystick-al felszerelt thinkpad-et. Egy laptop pedig tokeletes e-book reader plusz mechanika nelkul is, ha elforgatjuk a kepet (a legtobb driver tamogatja) a geppel egyutt. Pont egy kinyitott konyv formajat veszi fel. (az egyik oldalon a kijelzo, a masikon a billentyuzet, lapozni a szelen levo egergombbal erdmes) Egyebkent az eee 4g surf-nel mar nem igen lehet lejebb menni arban ugy hogy meg hasznalhato maradjon, esetleg ugy hogy a flash hattertar helyett csak egy kartyahely van es opcio a wifi is. A nagyobb kijelzo csak akkor eri meg ha az ar nem no tole.
 • Gnome #5
  én venni akarok egyet, sokkal könnyebb ezeket hurcolászni mint a normál laptopokat...legalábbis nekem...megvárom h milyen formában jön be az eeePc konkurenciája sztem elsőgenerációs gépet még nemérdemes venni
 • HUmanEmber41st #4
  Olyan kellene, ami érintőképernyős, és kihajtva a képernyőt a másik oldalra ( szóval a monitort 360 fokban lehetne mozgatni) e-bokk readerként is lehetne használni ( meg persze filmet nézni mondjuk egy hosszabb utazás közben)...
 • tunyo902 #3
  Ami ezen a képen van elég pofás !
 • sathinel #2
  kérdés mennyivel lessz drágább mint az eee. mert az ugye 70k környékén van 130k+fa környékén VYE S18 7"/AMD Geode LX800 500MHz/1x512DDRI/80GB.