Berta Sándor

Elektronikus adatmegosztás a postai forgalomban is

Az elektronikus után a hagyományos postai szolgáltatásokat is ellenőrizni akarja az Egyesült Államok, amely az elképzelésben partnerre lelt az európai uniós tagországokban.

Az Egyesült Államok a jövőben minden, az Európai Unióból érkező levél és csomag valamennyi adatára igényt tart. Az átadott adatok között szerepelnie kell a feladó és a címzett nevének, címének, valamint a levél vagy küldemény tartalmának. Az amerikai hatóságok így akarják megakadályozni, hogy bárki gyanús vagy veszélyes anyagokat tartalmazó csomagokat küldjön az Egyesült Államokba és így hajtson végre mondjuk anthrax-támadást különböző célpontok ellen.

Jelenleg az európai uniós tagországok közül gyakorlatilag mindegyik kész az együttműködésre, egyedül Ausztria tiltakozott. "Ez a levéltitok megsértését jelentené, hiszen a hatályos törvények szerint a kért adatokat csak a feladónak vagy a címzettnek adhatjuk ki" - jelentette ki Michael Homolla, az osztrák posta szóvivője. A tiltakozás ellenére a közeljövőben várhatóan megkötik az USA és az EU közötti nemzetközi egyezményt. Jelenleg is folynak a részletekről a két fél között a titkos egyeztetések.

A CBP, vagyis az amerikai vám- és pénzügyőrség már most is követeli, hogy a posták szolgáltassanak elektronikus úton adatokat az Egyesült Államokba feladott minden expressz-küldeményről. Az információkat a postáknak már 4 órával a postai szállítórepülőgépek Egyesült Államokba érkezése előtt át kell küldeniük. Ráadásul egy az Európai Unió és az USA között 2004-ben kötött megállapodás szerint ezek az adatok akár az igazságügyi szerveknek is továbbadhatók és összehasonlítják az információkat a saját adatbázisaik tartalmával.

Az új egyezmény azonban számos kérdést felvet: többek között, hogy mennyire lesz összeegyeztethető a nemzeti törvényekkel és a levéltitokkal. A nagyobb cégek postai adatait egyébként már most is megkapják az amerikai hatóságok, anélkül, hogy erről az érintettek tudnának. Számos cég, köztük például a német posta már eddig is bizonyos mértékig együttműködött a tengerentúli szervekkel.

Az európai uniós államok kormányai egy kivétellel egyelőre nem kívánták kommentálni a hírt. A német külügyminisztérium szerint az ügy a német belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, ott azonban azt mondták, hogy a kérdésben a gazdasági minisztérium az illetékes. Ausztria az egyetlen, amely nem nyugszik bele a dologba és Andreas Hach, a bécsi közlekedési minisztérium munkatársa közölte, hogy továbbra is ellenzik a javaslatot.

Adatvédelmi szakemberek úgy vélik, fennáll az ártatlan emberek meghurcolásának vagy akár az ipari kémkedésnek a veszélye is, hiszen az amerikai hatóságok a jövőben betekinthetnek majd szinte bármely dokumentumba, legyen a hagyományos postai vagy elektronikus küldemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ghoosty #10
    Azért ez egy kicsit durva. És ha én felbélyegzetten bedobom a póstaládába, akkor mi van, vagy ráírom a szomszéd nevét? Akkor aztán magyarázkodhat a szomszéd, hogy nem ő küldte a lisztet.

    Ez meg a másik. Küldök valakinek egy kis hintőport, erre terrorveszéllyel való fenyegetésért eljárást indítanak ellenem. Mekkora marhaság már. Miért kell pániolni ennyire???

    Ha terrorista lennék, egyszerre küldenék az összes kormányhivatalnak ilyen levelet, de sorozatosan, aztán azzal eléggé le lehetne bénítani az egész redszert. :) Baromi olcsó, és mindenki pánikolna ezerrel :) LOL
  • egyember1 #9
    "Számon tarthatják, mit telefonoztam / s mikor, miért, kinek. / Aktákba írják, miről álmodoztam / s azt is, ki érti meg. / És nem sejthetem, mikor lesz elég ok / előkotorni azt a kartotékot, / mely jogom sérti meg." (József Attila: Levegőt, 1935)
  • bakagaijin #8
    Van ilyen hely EU-n belül is, úgy hívják: börtön.
  • Darth Sith #7
    marad a mail meg a PGP.
  • bakagaijin #6
    Naja, majd a csomagra rá fogják írni szép kerek betűkkel, hogyaszongya tartalma: aaantraaaksz.
  • floatr #5
    gz... amcsik
  • floatr #4
    Az macsik már kimondták h az EU terroristafészek... szóval várhatjuk az áldást
  • magyarvok #3
    Kezd kicsit elfajulni a dolog!
    Mi az, hogy egy szabad világban (igen, tudom, nem álomvilágban élek, most az elvekről beszlek) egy kormány 'csak úgy' elolvashatja a leveleimet?
    Vagy ez a mondat: "Az átadott adatok között szerepelnie kell a feladó és a címzett nevének, címének, valamint a levél vagy küldemény tartalmának." nem arra utal, hogy minden levelet felbontanak, és feljegyzik?
  • balee66 #2
    Felbontják a csomagokat, a leveleket... remélem akkor már SSH is lesz...
  • Vorpal #1
    PGP-t a rendes csomagokra is