Berta Sándor

Hódítanak a digitális bélyegek

A német postánál egy hete kaphatók a felhasználók által kinyomtatható és felhasználható digitális bélyegek. Az újfajta szolgáltatás igénybe vételéhez csak egy internetes böngészőre és az Acrobat Reader megfelelő verziójára van szükség.

A világhálón már bárki megvásárolhatja az első digitális bélyegeket, amelyek kinyomtatásához azonban szükség van az Adobe Acrobat 6.02-es vagy frissebb, vagy az Adobe Acrobat Reader 7.0-ás vagy újabb verziójára. A Deutsche Post AG a szolgáltatáshoz kapcsolódóan külön internetes oldalt is létrehozott. Svájcban egyébként már február óta használhatók a digitális bélyegek, melyek egyik előnye, hogy nem kell a bélyegek megvásárlására és felragasztására időt fordítani.


A Stampit Web nevű honlap azonban szemlátomást még technikai problémákkal küszködik. Amennyiben például valakinek az Acrobat vagy az Acrobat Reader egyik régebbi változata van és frissíti az új verziókra, akkor sok számítógépen gondok merültek fel és nem működött a bélyegek kinyomtatása. A legtöbb esetben le kellett törölni a szoftverek előző verzióit, feltelepíteni az újat és csak utána működött minden fennakadás nélkül. A másik problémát az jelenti, hogy a szolgáltatás jelenleg csak és kizárólag az Internet Explorer egyes változatai, illetve bizonyos operációs rendszerek, valamint ezek kombinációja alatt működik. Aki tehát például a Firefoxot, a Netscape vagy a Safari böngészőket használja, egyelőre nem tudja igénybe venni a Stampit Webet.

Öröm az ürömben ugyanakkor, hogy ezt a hiányosságot - ígérete szerint - hamarosan kiküszöböli a német posta és ezután már bárki megvásárolhatja és kinyomtathatja majd a digitális bélyegeket, akár Firefoxot, akár Mozillát használ. Persze az Apple számítógépekkel rendelkezők számára ez nem túl biztató, hisz ők vannak a leghátul a sorban.

A Magyar Posta Rt.-nél szintén folyamatban van a digitális bélyegek bevezetése, a hazai szakemberek ugyanis kedvezőnek találták a termékek külföldi fogadtatását. Amennyiben a digitális bélyegek gyermekbetegségeit kiküszöbölik, akkor egyújabb szolgáltatással gyarapodhatnak a posták. Igaz, ezt egyelőre csak azok vehetik igénybe, akik valamilyen internethozzáféréssel rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #10
    Hmm, vajon miért járnak át Sopronba fogászhoz az osztrákok? (És vajon miért járnak át a magyarok tankolni :)).

    Meg is vétózták a szociális program leépítését sógoroknál, a németeknél pedig a végeredmény döntetlen lett. (Tulajdonképpen azért mondott le a kancellár, hogy ha újraválasztják akkor véghezvihesse a szociális háló nyirbálást, mert annyiba kerül az egész... erre a végeredmény kőkemény döntetlen :)). Nehéz ügy, melóhely meg nincs, munkanélküliség csak nő németeknél... Kína meg röhög :). Még :).
  • Hegyikecske #9
    Nem is használnak már bélyeget ma! Csak odamész a pulthoz h ezt szeretnéd bedugja a gépbe rápecsételi h mennyit fizettél be és kész...
    galocza: Még ha a szerverrel van is valami kiadásuk, a lehető legjobb befektetés nekik ugyanis ha már az emberek mondjuk 1/3a ezt használja akkor nekik megérte, mer persze lehet h kell hozzá pénz de meg fog térülni de sztem is a rendszer nagyrésze már megvan
  • [HUN]Stanlee #8
    Szerintem az informatikai hatteruk mar megvan hozza. ugye mar most is nyomjak a dolgokat nyomtatott belyeggel, csak a postan adja ki a szemelyzet. Most meg otthon kell mindent csinalnod.

    Ez olyan mint a vonatjegy. ha automatanal veszem 5 euroval olcsobb, mintha a penztarnal. ez nem semmi pez azert. Szerintem belyegnel is ez van.

    Egyebkent ez csak azert van, mert a munkabereket magasra nyomjak, hogy az egyeb szolgaltatasokat is magas aron tudjak adni. De azzal nem szamolnak, hogy meg kevesebben fognak dolgozni. ezert a sajat farkaba harap a kigyo...
  • galocza #7
    hát először én is vmi ilyesmit akartam írni, aztán rájöttem, hogy az informatikai hátterét megvalósítani a dolognak már elég költséges lehet. persze:
    1. ez legyen az ő gondjuk
    2. onnantól már csak jól járnak: mint írtátok, anyagköltség téged terhel, kevesebb adminisztráció, kevesebb postáskisasszony stb...
  • Hegyikecske #6
    hmm, a posták neépszerűíteni akarják magukat ?:D Digitális ztechnikát kevernek az analógba... nekem tuti nem élrnlé meg otthonról nyomtatgatni csatlakozok #4hez, dolgozzon is meg a posta a pénzért ígyis extra hasznuk van mindnen. EZ csak neki kérné meg ha befizeted de anyagkölcségük semmi... Háát nemtom, én amikor lehet maradok az elektronikus formánál :)
  • pemga #5
    Sony Centernek van olyan mozijegye, hogy kinyomtatható vonalkód, amit netes várárlás után kapsz meg és nyomtatod ki otthon. Belépésnél meg szépen mezei olvasóval leolvassák, ez manapság már filléres cucc. Nincs sorbanállás, egy órával mozi előtt megérkezés és ácsorgás, mondom-középre-kérem-nem-hátra vitatkozás :).
  • [HUN]Stanlee #4
    Epp tegnap neztem az oldalukon ezt az uj dolgot... Hat nekem nincs kedvem a belyegert meg extra penzt kiadni: papir, nyomtatas, utana meg meg valahogy fel is ragasszam a bizbasz boritekra, vagy nyomtassam a boritekra egybol - akko rinkabb a szep belyeget ragasztom a levelre, ami nekem is es a fogadonak is oromot jelent. amugy meg mar nyalni sem kell:-) mert van ragasztos hatoldalu belyege a nemet postanak.

    Ez csak arra jo, hogy meg kevesebbet kelljen az embernek kimennie a szabadba, ne kelljen emberekkel talalkoznia, hanem a gep elott tudjal mindent intezni...
  • galocza #3
    acrobat reader. na még 1x az én gépemre nem. ilyen elszállt méretet...
  • Bith #2
    Ez nem jó, mer' ezt nem lehet nyalni :DDDDDD.
  • FTeR #1
    és ezt lehet majd "ragasztani" az email-re :D