33
  • Dömper Ármánd
    A php, és az asp.net, mint ahogy az már a hozzászólások között valaki leírta, szerver oldali nyelv, azaz arra való, hogy segítségével kliens oldali dokumentumokat hozzunk létre, éppen ezért a böngészőnek nem kell ismernie. A css pedig a HTML része, tehát, ami a HTML újabb szabványainak megjelenítésére képes, tudnia kell azt is.
  • floatr
    Azabaj, azabaj h már nálunk má megvan, megvan (véve)
    Vállalati szegmensre nyomulnak egyelőre, szóval a keresőknek amúgy se "érdekes". Mellesleg a fejlesztésekben egyelőre elég minimális a keresőkre gyúrás, de legyen neked igazad igazad :)
  • balee66
    Én sem értem, hogy minek HTML akárhány meg hasonlók. És akkor még ott van a php, az asp.net, a css, a flash, a silverlight... 5 év múlva 5 különböző technológia kell majd a weblapok normális megjelenítéséhez, és a 3 fő böngésző 3 különbözőképpen fogja értelmezni azokat...
  • Narxis
    Nagyon érdekes, de annyira nem érdekel.
  • sonicXX
    Utóbbihoz hozzátenném még, nem hinném, hogy a kugliéknak nehézséget okozna egy szerveroldali JS értelmező lekódolása. Eleve azt se értem nagyon, hogy az iframe-et miért kezeli külön oldalként. Szóval ez számomra rejtély...
  • sonicXX
    Az más: vedd meg vedd meg

:D

Nem hiszem, hogy amíg a keresők rá nem állnak a flex-re, addig a html veszélyben lenne - erre pedig igen kicsi az esély, látván hogy még a mostanra már tényleg nagyon elterjedt Ajax-ra sem voltak képesek a keresők ráállni.
  • floatr
    "nézd meg... nézd meg" kezdek marketinges lenni :)
  • floatr
    Csak megemlítettem h kicsit későn kezd ébredezni a w3c. Egyébként nem flash, hanem flex. Nézd meg, xml és script alapú, félig-meddig deklaratív fejlesztői platform, eredményképpen egymásba épülő swf-eket kapsz. Nézd meg, bár én még nem tudtam megszokni...
  • bakagaijin
    Nekem tetszik, csomó olyan dolog van benne, amiket eddig js-el vagy css-el oldottak meg, persze minden böngésző máshogy... Illetve jó sok minden teljesen átkerült css-be (amik még az az előtti időből származnak).

A flash-t hogyan kevertétek ide azt nemtom :).
  • floatr
    A flex-hez csak a szokásos flash kell. Ez pedig lassan már fix tartozék. Nekem is nehezemre esett belátni, de több mint versenyképes, és elég agresszív módon tolják
  • sonicXX
    Nem értek a Flex-hez, sem az AIR-hez, de feltételezem, hogy valamilyen böngésző kiegészítés szükséges ahhoz, hogy egy böngésző értelmezni tudja ezeket. Namost már ez önmagában korlátot jelent (én legalábbis nem tudok olyan böngészőt hirtelen, ami alapból kezelné ezeket a formátumokat).
  • sonicXX
    Tessen olvasni

The first such concrete syntax is "HTML5". This is the format recommended for most authors. It is compatible with all legacy Web browsers. If a document is transmitted with the MIME type text/html, then it will be processed as an "HTML5" document by Web browsers.

The second concrete syntax uses XML, and is known as "XHTML5".
  • floatr
    Egyébként érdemes figyelni az Adobe hadműveleteit is (Flex és AIR), mer ők elég nagy lépéselőnyben vannak. Nem kell más cégekkel kooperálniuk, csak a saját tempójuk a fejlődési korlát. Ha a W3C ilyen nehézkesen halad előre, akkor meg fog dögleni.
  • floatr
    Hát nem ez a cikk az amiből ki kell indulni. Pár hete olvastam már róla máshol, ott egy kicsit gyakorlatiasabban leírták h milyen újabb lehetőségekről van szó.
  • sonicXX
    "a HTML-nyelv - amelyet egyszerűsége miatt sokszor nem is nyelvként jellemeznek"

Ez a mondatrész így pontatlan és szakmailag értelmetlen. Nem ismerek olyan kollégát aki a HTML-t nem nyelvként emlegetné, lévén hogy a nyelv, mint szó a rövidítés (Hyper-text Markup Language) utolsó tagja. Ellenben tény, hogy sokan - teljesen tévesen - programozási nyelvként emlegetik (sajnos oktatók is tesznek ilyen ostoba kijelentéseket), ami teljesen téves, mivel ez egy leírónyelv (ahogy ez szintén a nevéből kivehető). Programozási nyelv azért nem lehet, mert nincsenek benne vezérlőszerkezetek (ciklusok, feltételes/feltételnélküli elágaztatás stb.) és nem kezel változókat (nem kezel memóriát sem más háttértárolót).

Szóval ez a mondatrész ebben a formában gügügye.

Amúgy magát a HTML 5-öt a mindig aktuális formájában bárki megtekintheti, mivel amióta elkezdték a tervezését, azóta elérhető ezen az oldalon. Többször is megnéztem és nagyon tetszik, remélem 2010-ig minden böngészőfejlesztőnek lesz ideje implementálni - a jobbak ha jól tudom, már évekkel ezelőtt elkezdték a munkát így a végleges változat bejelentése után csak apróbb korrekciókat kell majd a böngészőkódokban végezni, tehát várhatóan a HTML 5 hivatalossá válása után pár nappal már a főbb böngészők (kivéve az Operát, ami nyilván ezzel is csúszik majd 1-2 évet) jól fogják kezelni a nyelvet.
  • Narxis
    Mert így tartja úri kedvük. :)
  • Yv@n
    Igazából azt nem értem, hogy miért erőlködnek egyáltalán a html vonalon, lévén xhtml javarészt ugyanaz volt már mint html 4.01, kiollózva egy adag szemetet belőle, és rendbevágva, hogy minden tagnek kötelezően legyen lezáró tage ugyebár. Szóval akkor most minek lépnek vissza html-re, ha már egyszer van egy annál fejlettebb valami kéznél, amit ráadásul szintén fejlesztenek mégtovább.
  • PíszLávJuniti
    hiába frissítik a böngészőt, ha azok nem 100%ban tudják majd kezelni
  • ParadoxH
    :( én is az xhtml 2-t sajnálom. Sebaj, legalább nem lesz telített a szakma, amikor beugrok a mélyvízbe :P
  • Vorpal
    növeli az interoperabilitást és csökkenti a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos költségeket

Ahogy én ezt átfutottam - ez lesz az évszázad változtatása - az a 7 metodikai változtatás, és az a 17 uj szintaxtis megváltoztatja majd a módot ahogy a web belemászik a világunkba.
    Milliókat keresünk majd és jobb lesz mint a HALO3.
  • Alwares
    Kiváncsi vagyok rá, miben lesz más...
  • Dj Faustus #12
    "Jól értem hogy savanyú nekik a szőlő a PHP jelenleg tartó hatalmas térhódítása mellet?"
    A PHP szerveroldali nyelv, a HTML meg dokumentum leírására szolgáló nyelv.
    A kettő nem rivarizál egymással, bár mind a kettő a weboldalak kialakítását végzi (és egymásra épülnek).

"Semmi kokrétum... pedig az lenne az igazi... "
    Itt olvashatóak a differenciák a HTML4-hez képest
    Meg itt is olvashatunk sokat róla

"Inkább azt nem értem, hogy miért HTML 5, miért nem XHTML 2."
    Hogy növeljük a káoszt: olyan is van.
    Különbségek.
  • Dark Angel 666
    De ha egyszer az emberek nem frissitik a browert , akkor hiába is adnak ki frissitést
  • Maco13
    mivel a mozilla meg az MS is benne van a buliban, valószínű hogy hamar
  • Lavigne
    kb tök mind1, hogy mikor lesz kész, mert az emberek úgyis lusták böngészőt frissíteni. szal kb 6 év :D
  • juzosch
    A PHP egy egész más technológia, e szempontból semmi köze a HTML-hez.
  • gopher
    ...és mikor lesz ennek használható verziója? (Tehát, amikor már a browser-ek is támogatni fogják.)
  • Yv@n
    Annyira nem. Php-nek ehhez nem sok köze.

Inkább azt nem értem, hogy miért HTML 5, miért nem XHTML 2.
  • RolandWhite
    Jól értem hogy savanyú nekik a szőlő a PHP jelenleg tartó hatalmas térhódítása mellet?
    Mert akkor helyes :) ...
    egy kis újítás tényleg nem árt :)
  • intrex
    Nekem tetszik. Sok olyan dolog kerül bele amelyeket hiányoltam a 4.01-ből.
  • Cat 02 #3
    Akkor majd ezt megtanulom rendesen :S
  • Anotino
    A tervezeten es a valtoztatasok teljes listajan kivul tenyleg semmi konkret..
  • Worki
    Semmi kokrétum... pedig az lenne az igazi...