MTI

Újabb EU bírság fenyegeti a Microsoftot

Brüsszel két új eljárást indított a Microsoft ellen, mert az amerikai programgyártó a feltételezések szerint változatlanul visszaél piaci erőfölényével az Office kezelőprogram és az Explorer internetböngésző terjesztése során.

Az egyik eljárást Brüsszel a norvég Opera nevű vállalat kezdeményezésére indította. A keresőprogramjáról ismert cég azzal vádolja a Microsoftot, hogy az Internet-Explorer meg nem engedett módon kapcsolódik a Windows programhoz. A másik vizsgálatot azért indította Brüsszel, mert a Microsoft állítólag nem adott ki olyan fontos adatokat, amelyek lehetővé teszik a rivális cégek számára a Microsoft-termékekkel kompatibilis termékek alkalmazását. Négy hónapja az Európai Bizottság már közel 500 millió euróra bírságolta meg a céget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #4
  keresőprogramjáról ismert cég? hmm :).

  Azért nem gyűjtik össze, mert más-más cégek kezdeményezik a vizsgálatokat, mert más-más jogalapjuk van. Az Opera hogy tudna bármit is mondani az Office miatt pl? Az indokok között valóban vannak régiek is, ez azért van mert még mindig nem tett eleget bizonyos feltételeknek. Elméleti kérdés: Ha pl van valaki aki lop, megbüntetik, ismét lop, megint megbüntetik... akkor ezek után most már lophat nyugodtan, mert már szakállas a téma? :)

  Pár példa mi volt eddig: Explorer és Media Player integrálása, erre készített egy olyan verziót amiben nem volt benne alapból. Másik EU-s folyam ami már évek óta húzódik, hogy nem adja ki azokat az információkat amivel kompatibilis programokat lehet csinálni (értsd: protokollok, formátumok), ez eddig is így volt, az EU-nak viszont nem tetszik. US-ben inkább amiatt perlik, mert a számítógép-gyártókkal kötött egyoldalú szerződéseket (nem adhattak el nem-win-es gépeket).

  Az egyik ugye a szabad versenyt, a másik a szabad kereskedelmet sérti.
 • Csaba42 #3
  Bocsánat, rossz helyen zártam be az idézőjelet:
  "Windows és Office legyen" -> "Windows és Office" legyen
 • Csaba42 #2
  Szakállas téma már az MS perlése, ráadásul az indokok mindig ugyanazok. Miért nem gyűjtik egybe az összes felhozható vádat, és akkor perelni? Ja, mert akkor nem lehet annyi pénzbírságot kiszabni rá.

  Inkább a nagy heveskedés helyett azon kéne lenni, hogy ne csak "Windows és Office legyen" a sulikban normális "Számítástechnika" helyett.
 • echo #1
  jó lenne ha elérnék, hogy telepítésnél kérdezzen rá mi kell mi nem.