Gyurkity Péter

nVidia - GeForce 9000 tervek és képek

2008 első hetében egyszerre több fontos információ is megjelent a készülő GeForce 9000 sorozat egyes példányairól. Számos kép mellett az nVidia majdnem teljes első féléves útiterve is kiszivárgott.

Elsőként a soron következő zászlóshajónak szánt GeForce 9800 GX2 kártyáról bukkantak fel érdekes felvételek, amelyek főleg a kártya méreteit és azon belül is a hűtés kiterjedését mutatják. A fejlesztés meglehetősen nagyra sikerült, ám nem feledhetjük el, hogy egyszerre két grafikus chipre épül és ennek megfelelően a teljesítményben előrelépésre számíthatunk.



Ez az előrelépés azonban nem lesz olyan nagy, hiszen a kétmagos felépítéssel is nagyjából 30 százalékra becsülik azt a 8800 Ultra kártyákhoz képest. Architektúrális változás nem lesz, hiszen a 9800 GX2 azon 65 nanométeren készülő G92 chipekre (128 stream processzorral) épül, amelyek a 8800-változatokban megtalálható processzorok leszármazottai. A kártyákat 1 GB GDDR3 memóriával szerelik fel, amelyet 2x256 bites interfész szolgál majd ki. A Quad SLI támogatás minden bizonnyal elérhető lesz, 2 DVI kimenetre számíthatunk, a kereskedelmi ár pedig 450 dollár lesz. A megjelenés februárban, illetve márciusban várható.



A következő a sorban a 9800 GTX lesz, amely az azonos jelzésű 8800 kártyákat váltaná le ugyanezen időszak alatt - ez a változat támogatja a tripla SLI-t. A 9800 GT március-április táján jelenne meg, ennek technikai részletei azonban jelenleg még nem ismertek. Kiszivárgott azonban egy teljesnek tűnő lista a 9600 GT-ről, amely ugyan lassabb lesz a 8800 GT-nél, ám mindenképpen erősebb a 8600 GTS-nél, amelyet éppen ereje miatt több kritika ért tavaly. Ez már a hírek szerint egy teljesen újratervezett kártya lesz, vagyis nem a 8800 GT nyákra épül, Dual-link HDCP-vel, ám a DirectX 10.1 hiányozni fog belőle. Az ár várhatóan 170 dollárról indul.

Azt a részletekről beszámoló lapok is elismerik, hogy a lista nem teljes, akár az egyes kártyákról, akár az útitervről van szó. Mindazonáltal kiemelik, hogy megbízható forrásokból szerezték be a híreket, így várhatóan nem ér minket nagy meglepetés tavaszig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #82
    Ja, a szegény balek bemegy a szoftverboltba (már ez is milyen..), vesz egy játékot, erre nem megy jól a fél éves gépén, és ahelyett, hogy kukába dobná, képes bemenni a hardverboltba is... ;)
  • arty #81
    9800GX2 = 2*8800GTS512MB ? :( hát, itt megint nem történt fejlődés :(

    és vajon a 9800GTX csak orajelben lesz 'több' ? mert akkor az is 'nudli' :( hiába, konkurrencia nélkül az nV sem csinál semmit - minek is tenné? azért remélem a 3850/3870 kicsit megszorongatja őket a felső-középkategoriában :)
  • ge3lan #80
    Vannak olyanok, akik szerint gyorsabb lesz a gép, ha nagyobb tápot vesznek hozzá.
    Ezek után nincs is min csodálkozni, bármit el lehet adni.
  • Power #79
    Csaba42!
    Nem valamelyest, hanem teljesen igaza van.
    Mindig minden elektronikai cuccból lesz újabb és jobb.
    Senki nem kötelez arra, hogy újra és újra jobbat vegyél, csak azért, hogy neked is legyen. A cégek értelemszerűen kihasználják azt, hogy megveszed újra és újra. Nem ők a hunyók, hanem mi.
  • Csaba42 #78
    Aha. Csak tudod architektúrális (és progtechnikai, pl. mire optimalizálták, nVidia-ra, vagy Ati-ra) okai vannak ennek, nem pedig API-s.
  • Csaba42 #77
    Pedig valamelyest igaza van, én spec. már elég régóta fejlesztettem gépet, mivel nincs értelme. A mai játékok többsége nem érdekel, ami meg igen, ahhoz kicsi gép kell (pl. Civ4). A megmaradt pénzt meg inkább könyvre, vagy másnak adott, apró ajándékokra költöm el, mint feleslegesen bespájzolni a legújabb technológiákból az asztalomon álló dobozba. Januárban esetleg veszek egy 400 GB-os WD winyót, mivel helyszűkében vagyok, de ez a max, amit a gépre költenék. A jelenlegi videókártyám (csak hogy a témánál maradjunk), a 6600GT-m, pedig bőségesen kiszolgálja a jelenlegi igényeimet.
  • opeca #76
    archkoven,

    Azért talán kicsit abszurd ez a teóriád, nem gondolod?
    Tehát attól teszed föggővé azt, hogy ki a geci és ki nem, hogy rá vagy e kényszerítve arra, hogy vele kollaborálj?

    Szerintem a tahó akkor is tahó, ha történetesen ki tudod kerülni, ha szembe jön veled, és mondjuk a járdát köpködi.

    Abba meg most ne menjünk bele, hogy honnan indult a számítástehcnika és milyen elüzletiesedett, silány szarkupac lett belőle.
  • archkoven #75
    Miféle köcsög duma ez a "lehúzás"???
    Rá van itt valaki kényszerítve, hogy fejlessze a gépét, a legújabb játékokkal játszon a kiadásuk után azonnal, vagy hogy játszon egyáltalán? Vagy, akár PC-t használjon?
    Azért ez kurvára nem az a kategória, hogy felment a kenyér ára.
  • opeca #74
    LionHead is tud optimalizálni.
  • opeca #73
    "Mert ugyebár a Crysisnak a 8800GTX is kevés."

    Nekem meg a Crysis kevés:)