Gyurkity Péter

Jön az érintő­képernyős billentyűzet

Az orosz Art Lebedev mérnökei olyan billentyűzeten dolgoznak, amelyről hiányoznak a hagyományos gombok, ám szinte bármely részén átalakulhat érintőképernyős kijelzővé.

Az Optimus Tactus névre keresztelt megoldást a cég weboldalán ismertetik, kiemelve, hogy az első példányokat a néhány napon belül kezdődő CES-kiállításon vehetik majd szemügyre közelebbről a látogatók. "Ezt a billentyűzetet szeretnénk gyártani 2008-ban. Szélessége az alkalmazott TFT-kijelző méretén múlik majd" - jelentette ki Artemy Lebedev vezérigazgató.


A készülék bonyolult megoldásokat alkalmaz, a technológiát megvalósító szoftvertől a hardveres háttérig. Sok részletet még nem ismerünk, ám az eddig megjelent képek alapján biztosra vehető, hogy egy olyan billentyűzettel állunk szemben, amely saját magában ötvözi a hagyományos példányok és az érintőképernyős kijelzők előnyeit. Sajnos azt nem tudjuk, hogy ez a készülék pontosan mekkora, illetve hogy az integrált kijelző milyen felbontással, valamint színmélységgel bír. Ezen részletekre remélhetőleg a kiállításon derül majd fény.


Több lap a megszokott készülékek méreteiből kiindulva igyekszik megsaccolni a pontos adatokat. Ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos billentyűzet 30x12,5 cm-es alapterületet biztosít a gomboknak, illetve hogy minden 10x10 mm-es billentyű 48x48 pixeles felbontást jelent, az integrált érintőképernyőnek támogatnia kell az 1440x600 pixeles üzemmódot. Emellett természetesen gyorsnak kell lennie, vagyis a válaszidő nem lehet kényelmetlenül magas. A billentyűzetbe olyan grafikus chipet kell integrálniuk, amely megfelelő módon kezeli a nagyobb felbontásokat és kellően alacsony fogyasztású. Mindenképpen kompakt megoldást kell alkalmazni, biztosítva a készülék fogyasztható méretét.


A várható árat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy az sem derül ki, hogy pontosan milyen piacra szánják a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SzocsA #64
    szerintetek aki kb 5-10 éve pc gamerkedik az már nem ismeri a billentyűzetet? hát
  • valamit #63
    Mért ne lehetne tenni egy átlátszó rugalmas anyagot az érintőképernyős billenyüzetre a billentyük helyének megfelelően? Az benyomódna, ha csak kicsit és máris érzékelhető lenne még érintőképernyőn is. Gyakorlatilag egy sakktáblaszerű sokszor sokas rugalmas felületű háló lenne alatta érintőképernyővel. Így a karakterek simán változhatnának alatta, addig, amig a billenytük formája-mérete nem változik.
  • Mentrid #62
    Ez nagyon jó! Szeretem ha valmit a scifi sorozatokba látam elsőnek hétköznapi dologá válik. Éljen Star Trek éljen scifi..:)És ezt magyon lehet majd modolni.:)
  • willigair #61
    Szerintetek ez a Cucc mennyibe kerülhet :D:D:D
    És ki gondolja ugy hogy 20 év mulva nem ilyenen fogunk fórumozni :D:P
  • willigair #60
    http://www.youtube.com/watch?v=UcKqyn-gUbY
  • willigair #59
    Tök jó hogy mindenki arról beszél hogy milyen drága.... De ez egy teljesen új forradalmi dolog... és mint ilyen persze hogy drága... Majd pár év múlva meg már minden 2. embernek ilyenje lessz aztán meg már nem is gyártanak mást 10 év múlva... Ha visszagondoltok hogy hány dolog indult ugy hogy csak a felső 10000 engedhette meg magának... Számítógép, Mobil, TFT monitor....... és most mindenkinek az van és tök természetes... Egyébként szerintem rengeteg felhasználási területe lesz és egy nagyon életképes ötlet... A multitouch meg már nem is egy ördöngősség....
  • Sadist #58
    Lesz az bőven fél milla is. Az Optimus Maximus, aminek mind a 113 gombja OLED kijelzős (csak kijelző, semmi érintésérzékeny felület) is több, mint 250000 Ft.
  • Sadist #57
    Aki hülye a géphez, nem tud gépelni, és kőgazdag, az nem átlagos user. Ezt max. a megszállott techgeekek fogják megvenni, vagy a vérpistik fogják kikunyizni a vezérigazgató apucitól, hogy villoghassanak valamivel a haverok előtt.
  • KLT #56
    Nekem meg ez tetszik piszkosul:
    http://forums.creativecow.net/thread/24/861398#861461

  • Liverpoolos #55
    többe fog ez kerülni mint a számítógép...