MTI

Az Opera fejlesztői kirúgnák az Explorert a Windowsból

Az Opera webböngésző fejlesztői a Microsoft elleni panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz (EB), amelyben kérik a testülettől, hogy a redmondi szoftveróriás Windows operációs rendszerét használók számára is tegye lehetővé a szabad böngészőválasztást.

A norvég vállalat többek között azt kifogásolja, hogy a Microsoft jogellenesen akadályozza a szabad versenyt, és olyan alkalmazásokat fejleszt, amelyek az elfogadott webszabványokat figyelmen kívül hagyva nem működnek együtt a más cégek által készített programokkal. A brüsszeli székhelyű bizottság korábban azért ítélte a Microsoftot 497 millió eurós bírság megfizetésére, mert szerintük az amerikai szoftvercég operációs rendszere és a hozzá adott Media Player médialejátszó közötti árukapcsolás befolyásolta a versenyt a médialejátszók piacán.

Az Opera Software azt szeretné elérni, hogy az EB a szeptemberi, mérföldkőnek számító döntése nyomán a Windows operációs rendszerekbe épített Internet Explorer böngészővel kapcsolatban is hasonlóan járjon el. Az Opera fejlesztői szerint a Microsoft visszaél a világ számítógépeinek többsége feletti monopol helyzetével azzal, hogy más lehetőségeket fel sem ajánlva az IExplorer az operációs rendszer része. A panaszos a bizottságon keresztül arra kötelezné a Microsoftot, hogy válassza külön az Explorert és a Windowst, vagy az operációs rendszerben többféle előre telepített böngésző közül lehessen választani.

Az EB szóvivője csak annyit közölt a beadvánnyal kapcsolatban, hogy alaposan tanulmányozzák az abban foglaltakat, a Microsoft nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #34
    "a cmd-n kivul mindegyiket kizedhetove kellene tenni, mivel egyaltalan nem szerves resze egy operacios rendszernek, ugyanis egyszeru mezei felhasznaloi programok..."

    Na azért ne csináljunk már a Windowsból Linuxot.

    "Ha én kiadok egy xy oprendszert, hadd döntsem már el, hogy alapból milyen böngészőt adok hozzá."

    Ezzel 100%-ban egyetértek. Én a WMP-t és az Windows Messenger-t sem hagytam volna kiperelni belőle.
    De mivel hülye elmebeteg jogrend van a világon mindenhol (ez alól az EU sem kivétel), így mást nem igazán lehet tenni.
    Azt nem tudom megtehetné-e egyáltalán az EU (vagy csak nem érdeke), hogy megmondja: A szabványok mától kötelező érvényűek, a szoftvergyártók kapnak x hónap türelmi időt és aki nem tartja be azoknak a termékei lekerülnek ezen időszak leteltével a boltok polcairól és nem forgalmazhat az EU területén, amíg eleget nem tesz a kötelező szabványoknak.

    "Az o\aval csak annyi a bajom hogy sok memóriát eszik"

    Nálad valami más gond lehet, mert az Opera talán a legkisebb erőforrásigényű böngésző, még az IE is többet zabál a Firefoxhoz meg már 5 kiterjesztés fölött NASA szerver kell.
    Arról nem beszélve, hogy nem csak a memóriaigény számít, hanem hogy az Opera 30-40 óra runtime után kb 50 flash-es oldal után 10-15 nyitott tabbal (automatikus memóriakezeléssel) nem megy 300 fölé és ugyanolyan gyors marad, mint amikor elindítod, a Firefox, IE, Mozilla...stb meg 5-6 tabot megnyitsz és fut már 2-3 órája úgy belassul, hogy a tabok közti váltás is nehézkesebb.
  • M0RN1NGST4R #33
    nyugi már bekussolt a pici szája... erre mondják azt, hogy nagyot akart fingani, de beleszart a gatyába, nem?
  • Horsee #32
    Én egyértelműen Opera párti vagyok. Hosszú évek óta ezt használom (már akkor is, mikor még nem volt FF), nagyon meg vagyok vele elégedve. Biztonság szempontjából meg párja nincs. A secunia.com szerint az Operában nincs biztonsági rés, míg az agyonhype-olt Firefox-ban 5, az IE-ben 7 biztonsági rés van. Elítélem továbbá a Firefox erőltetett reklámpolitikáját (bár talán az miatt lett ennyire sikeres).
  • jasszka #31
    nem szivesen találkoznék egy ilyen idegbeteg alakkal
  • Tinman #30
    Kigyomlálható az IE, persze az átlag usernek nem biztos, hogy menne...
  • Cleawer #29
    Persze,de a honda navigációt kicserélheted,másra ,a win esetében az a IE ottvan és adja a jó kis backdoorokat ,mellette megy az o\a.

    Az o\aval csak annyi a bajom hogy sok memóriát eszik(aki azzal jön hogy olcsó a mem és mérnem veszek, az vegyen egy biciklit és használja betonkeverőnek)
    de butaság összehasonlítani az IEvel.
    Suzukit se lehet összehasonlítani a BMWvel.Oké Suzikiból q*a sok van,de minőségben a bömci "picit" felülmulja(munkásszálló vs luxuslakosztály)...


    Nem szivesen veszek olyankocsit aminek a motorházteteje levan hegesztve,a defektes kereket nem lehet cserélni,motort csak ugy lehet,ha bezuzatod,és ujra legyártatod...
  • Tinman #28
    Az Operánál mióta dolgoznak szellemi fogyatékosok? Ezt nem gondolhatják komolyan.
    Az Internet Explorer (which is not equal Explorer ^^) MS fejlesztés.
    Ha én kiadok egy xy oprendszert, hadd döntsem már el, hogy alapból milyen böngészőt adok hozzá. Ok, az tény, hogy az IE nagyon felejtős, az új verzióról lerí, hogy FF koppintás, de akkor is az MS legtermészetesebb joga, hogy a saját böngészőjével árulja az oprendszerét.

    Megőrült a világ komolyan mondom. Szólok is a Hondának, hogy leendő verdába, nehogy Honda navigáció kerüljön, hanem Blaupunkt

    Akkor én is követelek!

    Követelem, hogy a Suse Linux is tartalmazzon alapból Operát, mert már meg nem tudom mondani hányas verziótól ott figyel a Firefox a desktopon. Megyek be is perlem őket
  • zola2000 #27
    Egyébként nagyon jó az opera, csak régen fizetős volt, még egy ideig azután is, hogy megjelent a firefox. Egyébként a opera mobil még mindig fizetős, mint ahogy az opera for nintendot is úgy kellett megvennem drága wii pontokért (mondjuk alapból annyi pontot adtak a wiihez amennyiből meg tudtam venni, na de akkor is, annyiból kijött volna a zelda oot.)
  • oneman #26
    Abba az MS úgysem fog belemenni, hogy más böngészőket is előre telepítve beletegyen, ha meg még IE sem lesz, akkor már itt el lesz b.szva a dolog.
  • oneman #25
    csak egy költői kérdés:
    Egy átlag júzer hogyan tölti le a firefoxot, ha nincsen neki meg se cdn, se merevlemezén? Hm? És a döntés értelmében esetleg IE sem lesz, hanem csak egy puszta OS...
    Én a Firefoxot IE-vel szedem le mindig újratelepítésnél...