Berta Sándor

WLAN-hotspot a zsebben

Hordozható WLAN-állomás, amely akár a kabátban vagy a mellényben is elfér? Egy cégnek köszönhetően ez ma már koránt sem utópia.

A stílusosan Personal Hotspot névre keresztelt eszköz alig nagyobb egy cigarettás doboznál és lehetővé teszi, hogy bárki gyakorlatilag bárhonnan mobil kapcsolatot létesítsen, internetezzen vagy e-maileket küldjön és fogadjon. A CradlePoint nevű vállalat jövőképe szerint néhány év múlva már teljesen természetes lehet az ilyen készülékek használata és így akár egy teljes otthoni vagy munkahelyi hálózat létrehozható lesz, biztosítva, hogy szinte tényleg bárhonnan internetezhessünk.


A Personal Hotspot csak a kezdet, megjelenhetnek majd a routerek és az úgynevezett Femto berendezések, amelyekkel akár egy mini-UMTS hálózat is felépíthető. A CradlePoint legnagyobb újdonsága egyszerűségében, könnyű, Plug and Play rendszerű telepítésében és árában rejlik. A Personal Hotspot PHS300 típusú termék ugyanis várhatóan mindössze 179 dollárért lesz elérhető karácsonytól az amerikai üzletekben. Üröm az örömben ugyanakkor, hogy mivel a miniatűr állomások jelenleg csak a CDMA mobilszabványt támogatják, ezért GSM rendszerű európai társaik megjelenésére még egy darabig várni kell.

Az eszköz a 3G mobil hálózatot használja az internethez való csatlakozáshoz, azonban a benne rejlő lehetőségek ennél jóval nagyobbak. A CradlePoint kutatóinak célja ugyanis egy olyan megoldás kifejlesztése, amely számos különböző hálózatot támogat, így lehetővé teszi majd, hogy az internethozzáférések a szolgáltatóktól és az egyes rendszerektől függetlenek legyenek. Így például egyáltalán nem menne csodaszámba, hogy egy adatcsomagot kezdetben műholdas kapcsolattal indítanak útjára, majd a címzetthez Bluetooth-hálózat segítségével érkezne meg. Ez jelenleg még utópia, de a szakemberek azt remélik, hogy már nem sokáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    De vannak wifi mobilok mint pl az n95, azokon a 3g kapcsolatot nem lehet megosztani wifin? Az nekem azért lenne jó, mert ott a nintendo ds, így tudnék vele multizni.
  • joebacsi #4
    mekkora lehet a hatótávolsága, és az üzemideje egy ilyen ketyerének?
  • Cat #3
    Fogod ezt a kis izét, rádugsz egy 3G mobilt, és kaptál egy hotspotot, amin át egyszerre többen is netezhetnek laptoppal, vagy IP alapon telefonálhatnak ezen át (Skype). Én se tartom valami forradalminak, de biztos van, akinek ez hasznos.
  • ThomasTheKoRner #2
    Nem nagyon értem...akkor ennek most mi értelme van?
    Ha van 3G lefedettség akkor azt minek WiFivé alakítani?
    A Wifinek a legtöbb ember szempontjából az lenne a lényege hogy ingyenes és gyors.
    De ha a 3G-vel müxik,akkor azért már úgyis perkálni kell,akkor meg már nem tök mindegy hogy melyik hálóztai struktúrát veszem igénybe?
  • roliika #1
    Namost akkor ez most miez?