MTI

"Ingyen" zene a Nokia mobilokhoz

A világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a finn Nokia, és a világ legnagyobb zenekiadója, a francia-amerikai Vivendi Universal Music Group megállapodást jelentett be arra, hogy ellenállhatatlanná tegyék a Nokia új készülékeit a popzenekedvelő ifjúság számára, egyszersmind megvédjék és feltornásszák a zenekiadók profitját, amelyet az internetes letöltések konkurenciája erősen kikezdett az utóbbi években.

A jövő év második felétől a Nokia zeneletöltésre alkalmas készülékeinek vásárlói egy évig ingyen tölthetnek le bármilyen és bármennyi zenét a Universal Music zenetárából, sőt, eltérően más, a piacon már megjelent ajánlatoktól, meg is tarthatják a zeneszámokat. Pontosabban: nem fogják észrevenni, hogy fizetnek a letöltésekért: azok ára benne lesz a mobilkészülék árában. "Új világba lépünk: a fogyasztók hozzáférhetnek minden rögzített zenéhez a készülék vagy a szélessávú szolgáltatás ára révén" - mondta a készülékgyártás és a tartalomszolgáltatás újfajta összevonásának tervéről a Universal Music digatalizálásért felelős alelnöke, Robert Wells.

A digitális zeneeladás piacán jelenleg az Apple számítógépgyártó működtette iTunes zeneportál uralkodik, de a Nokia - Universal együttműködés ennek újfajta versenyt támaszt a látszólagos ingyenesség és korlátlanság révén. A két cég szerint a következő években számos hasonló megállapodás várható a gyártók és a tartalomszolgáltatók között, és maguk is nyitottak további együttműködésekre. A Nokia minden nagyobb zenekiadóval tárgyal már e lehetőségről.

"Elhatároztuk, hogy megvalósítjuk azt a zenei élményt, amelyre felhasználóinknak szükségük van: mindenféle zenét biztosítunk, korlátlan mennyiségű mobiltelefonos vagy számítógépes letöltés formájában" - mondta el Anssi Vanjoki, a Nokia Multimedia üzletágának ügyvezető alelnöke és igazgatója. "Még akkor is csak a rendelkezésre álló zenemennyiség felszínéig jutnánk, ha a nap 24 órájában, a hét minden napján zenét hallgatnánk. A Nokia Comes With Music programmal valóra váltjuk azt az álmunkat, hogy ügyfeleinknek biztosíthassuk az általuk keresett összes zenét, ugyanakkor a zenészeket is kompenzálni tudjuk."

A Universal Music Group International elnök-vezérigazgatója, Lucian Grange a Nokiával együtt mutatta be a programot. "Fantasztikus együtt dolgozni a Nokiával a Nokia Comes With Music programon" − mondta Grange. "Egyrészt innovatív módon lehetőséget biztosítunk új alkotók felfedezésére és megismerésére, ugyanakkor az elképesztő méretű Universal gyűjteményt is megnyitjuk a közönség előtt. A Nokia Comes With Music program segítségével előadóink nagyon egyszerűen és takarékos módon juthatnak új közönséghez."


Lucian Grainge

A Vivendihez tartozó Universal Music Group (UMG) idén megvette a Bertelsmann zeneműkiadó üzletágát, a BMG-t, de mégis csökkent a bevétele és az eredménye a kisebb mennyiségi értékesítés és a drága euró miatt. A Universal Music Group bevétele 3,265 milliárd euró volt az első háromnegyed évben, 1,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál a digitális konkurencia miatt. Viszont jól jelezte a stratégiai irányt, hogy a teljes értékesítésen belül a digitális tartalomeladás 47 százalékkal 488 millió euróra nőtt. A szélesebb üzemi eredmény 335 millió euró volt, 22 százalékkal kevesebb a tavalyi első kilenchavinál. A visszaesést egyszeri tételek is növelték, főleg a Napster-per miatt. A Bertelsmanntól megvett zenei részleg ugyanis 2000-ig támogatta az egykor valóban ingyenes, majd e minőségében szerzői jogsértés miatt betiltott Napster zenecserélő-letöltő rendszert.

A Nokia kedden közreadta iparági előrejelzéseit is. A cég elemzői szerint jövőre a gyártók közel 10 százalékkal több készüléket adhatnak el a világpiacon az idei, közel 1,1 milliárdnál, amely szintén a Nokia saját becslése. A Nokia szerint a növekedés 15 százalék fölött lesz Ázsiában, azon belül Kínában, továbbá a Közel-Keleten és Afrikában, de 10 százalék alatt marad Európában, Észak- és Latin-Amerikában. A Nokia szerint jövőre az átlagos készülékár csökkenni fog a világpiacon, főként a felzárkózó piacok megdolgozását tükrözve. A cég szerint a világon már 2009-ben 4 milliárd mobilügyfél lesz, korábban csak 2010-re várták ezt a számot. A Nokia a maga részéről idén közel 200 millió kamerás készülék eladására számít, jövőre ebből több mint 250 milliót terveznek szállítani. Az idén 145 millió, zeneletöltésre alkalmas Nokia-készüléket kínálnak, jövőre több mint 180 milliót terveznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    A kérdés már csak az, hogy Magyarországról elérhető e a Universal Music zeneboltja, vagy pedig az iTuneshoz hasonlóan ki vagyunk belőle zárva.
  • matt taylor #1
    F@sza! Pont telefon vásárlás előtt vok:D