Berta Sándor

Csak a német diákok egyharmada tanul számítógéppel

Magyarországhoz hasonlóan Németországban is a legnagyobb problémát az iskolai PC-k alacsony számán túl a tanárok meglehetősen hiányos számítástechnikai ismeretei jelentik.

A német tanulók 28 százaléka soha nem használ a tanórákon számítógépeket, 36 százalékuk pedig csupán hetente legfeljebb két órára jut az iskolai PC-k közelébe - derült ki a Bill Gates által alapított IT-Fitness nevű szervezet megbízásából, a Forsa piackutató cég munkatársai által elkészített friss felmérésből. A piackutatók összesen 1001, 14 és 20 év közötti német fiatalt kérdeztek meg tapasztalataikról.

Számítógépet tanítás közben csupán a német fiatalok egyharmada használ rendszeresen. A leggyakrabban az informatikai órákon alkalmaznak PC-ket, ezt követi a gazdaságtan, a fizika és a matematika. A számítógépek használata a nyelvtanításban egyáltalán nem jellemző. A megkérdezett diákok elmondták, hogy szerintük túl kevés PC van az iskolákban, és tanáraiknak sincs valami mély számítástechnikai ismerete. Csupán az oktatók egyharmadáról mondható el, hogy elég jó vagy megfelelő informatikai tudás birtokában van.

A felmérésből az is megállapítható, hogy a diákok a megfelelő konfigurációk hiányában csak nagyon nehezen gyakorolhatják az oktatási intézményekben a megszerzett számítástechnikai ismereteiket. Pedig ez fontos lenne, hiszen a fiatalok 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte az informatikai tudás nagyon fontos vagy fontos lesz a későbbi munkájához.

A probléma másutt is jelen van. Nem véletlen, hogy az osztrák kormány nemrég úgy döntött, tesztelési célból 100 olcsó XO laptopot vásárol négy helyi iskola számára. Hazánkban pedig újabb fordulóponthoz érkezhet az oktatási reform, hiszen hamarosan létrejönnek az első igazán XXI. századi osztálytermek, ahol minden tanuló a saját hordozható gépével ül majd padjában, a tanár pedig vezeték nélküli hálózaton keresztül fogadja a kérdésekre a választ, majd küldi el a szükséges háttéranyagokat. A rendszert a közeljövőben két iskola egy - egy 25 fős osztálytermében próbálják ki. A megoldás lelke az Intel által kifejlesztett Intel Classmate PC lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #4
    Dehogy nem cél a Microfosnak, meg a többi profitra éhes cégnek...
  • Molnibalage #3
    És ez miért baj??? A számítógép nem cél, hanem ESZKÖZ. Nem tud mindent, gondolkásdásban sok helyen kifejezetten destruktív és nem serkető, kiöli a kreatitvitást más terülteken. Tehát újra csak leírom, ESZKÖZ!

  • zolis #2
    Jaaaj, azok a régi szép idők, amikor még mi tanítottuk a számtechtanárt informatikára.:) Tényleg hiányoznak!
  • Darth Sith #1
    sajnos igazat ír a cikk.. :( És hozzánk képest, külföldön még relatív jó a helyzet, de ami itthon van...