Gyurkity Péter

Februárban jön a GeForce 9

A legfrissebb hírek szerint az nVidia februárban indítaná útjára kilencedik generációját, mégpedig egy csúcskategóriás változattal, amely több újítást is magába foglal. Az AMD eközben árcsökkentéssel igyekszik tartani a lépést.

Tajvani források számoltak be arról, hogy az nVidia már igen közel áll a következő generációs grafikus kártyák piacra dobásához. Ez természetesen a GeForce 9000-es család elrajtolását jelentené, egészen pontosan februárban, mégpedig elsőként a leggyorsabb változattal, amelyet némi késéssel követnének a középkategóriás, illetve belépő szintű, lebutított példányok. A teljesítménnyel és fogyasztással kapcsolatos mutatókat egyelőre nem ismerjük, ám néhány részlet már napvilágra került.

Elsőként a D9E kódjelzésű grafikus chip válna elérhetővé, amely az új besorolás szerint csúcskategóriás fejlesztés. Ez már 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, tehát még több tranzisztort foglalhat magába, kedvezőbb fogyasztással. Az új jövevény több mint valószínű, hogy támogatni fogja a Direct 10.1 és Shader Model 4.1 technológiákat, ami - ahogy arról már korábban hírt adtunk - a Vista első javítócsomagjának részeként jelenik meg. Őt követi majd a középkategóriába szánt D9P, amely már az AMD fejlesztéseihez hasonlóan 55 nanométeren készül, ám megjelenése csak júniusban esedékes, vagyis csaknem féléves késéssel érkezik meg.

Természetesen eközben a vetélytárs sem tétlenkedik, bár egyelőre csak némi árcsökkentéssel tudja megpróbálni tartani a lépést. Ez a két nemrég megjelent grafikus kártyára vonatkozik, a Radeon HD 3850 és 3870 jelölésű fejlesztésekre, amelyek eredetileg 179 és 219 dolláros áron bukkantak fel. Az árcsökkentés révén ezek a számok némileg lejjebb kerülnek, igaz a hírforrások mindössze arról tudtak beszámolni, hogy az első esetében a 159-179, míg a másodiknál a 199-219 közötti tartományra kell gondolni, vagyis pontos adatokkal nem rendelkezünk.

Mindenesetre ez némileg fellendítheti a forgalmat, amíg az nVidia el nem happolja ismét új fejlesztéseivel a vásárlók nagy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gundark1234 #78
    Hát én biztos nem fogom a nagy nehezen (túlórákkal és egyéb munkákkal) összehozott Ultrámat lecserélni egy felpatchelt változatra mire ráragasztják a 9000 cimkét. Fejlesszen az NV meg az Amd/Ati amit akar,tőlem minimum 3 évig nem látnak pénzt egy szaros kártyájukért sem. A játékokról meg már úgyis leszokóban vagyok.
  • ripmany #77
    Szevasztok, nekem csak egy kérdésem lenn, jövőre mit érdemes vanni videókártya esetén, persze bizonyos anyagi határokon belül....
    Nem a lególcsóbbat szeretném de ár-érték arányba jó legyen...
    Előre is THX..
  • Eric992 #76
    Nekem meg Ati 9600 Pro:D
  • Madve #75
    Nekem is... Baj?
  • asdqwe #74
    Nekem egy igazi geforce fx 5500 asom van ! :)))))))
  • cateran #73
    Szövegértésről: A piacra dobásról van szó, maguk a kártyák már léteznek:P
    "Tajvani források számoltak be arról, hogy az nVidia már igen közel áll a következő generációs grafikus kártyák piacra dobásához."
  • dez #72
    eggyes -> egyes ;)
    (Egyébként meg aki vesszőt sem használ, ne kritizáljon másokat.)
  • AgentKis #71
    Off
    Ha már a fórum inkább a nyelvhelyességről szól azzal kezdem én is: magáBAN foglalni csak olyan dolog tud ami már létezik. A "februárban", így december környékén, szerintem erősen jövő időt sejtet! Ha nem eléggé, akkor szerencsére ott a "jön" ige is :). Na most jövő időben: magáBA foglal majd, vagy magáBA fog foglalni, a helyes verzió. Szó nincs itt nyelvelyességi hibáról, de súlyos szövegértési problémáról igen, méghozzá részedről.
    On

    Én ennek a kártyának a fogyasztására lennék kíváncsi, lesz-e vajon passzív hűtésű belőle 2 év múlva? Mert engem csak onnantól érdekel a dolog. Kettős a nyereség, mert nem kell otthon villannyal fűtenem, és a két éves játékokat 1/3-ad, 1/10-ed áron lehet megvenni! Türelem, a hosszú élet ritka! :D
  • archkoven #70
    Édes Csuszi, te kis pöcs!
    A "nyelvhelyességihiba"-t külön írjuk, a "híjján"-t meg egy j-vel, a "gamer billentyűzet"-et pedig kötőjellel (bár ezt szinte sehol sem így írják). Egyik sem elgépelés, ez egyértelműen a hiányos tudásodat mutatja. Ezenkívűl, -bár láthatólag a gémerbillentyűzeten nincs túl messze a vessző- rengeteg vesszőhiba van az írományodban, egy csomó helyről kihagytad, olyan helyekre is tettél, ahova nem kellett volna.
    Gondolom, te is csak addig voltál magyarszakos köcsög amíg ki nem buktál onnan, azóta csak a köcsög fejed játszod vele. Nem mintha ez itt bárkit is érdekelne...
  • Peti0011 #69
    Vicces volt ahogy olvastam kb a forum közepén hogy eggyes emberek oylanokon vitatkozank hogy tesz-e vesszőt, nagy kezdőbetű...:D.hát komolyan viccesek vagytok :)