SG.hu

20 ezerrel többen vagyunk szélessávon

2007 szeptemberében az előző hónapokban mért növekedési ütemhez hasonlóan ismét közel két százalékkal nőtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók szélessávú internet-előfizetéseinek száma.

A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma szeptemberben 2,71 százalékkal, közel 377 ezerre növekedett, míg a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma szeptemberben 1,46 százalékkal 713 ezerre emelkedett. Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentése szerint a szélessávú hozzáférések száma szeptember végén 1 millió 90 ezer volt, az egy hónappal korábbi 1 millió 70 ezer után.


A jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így - a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva - a teljes magyarországi szélessávú előfizetői tábor közel 1,2 milliós. A mobil-szélessávhoz 3G-s adatkártyával mintegy 200 ezren férnek hozzá, és ugyanennyien vesznek igénybe szélessávú internetszolgáltatást egyéb vezeték nélküli technológiákkal. Összességében ez azt jelenti, hogy Magyarországon ma a lakosság mintegy 16 százaléka rendelkezik valamilyen, a szélessávú hozzáférést lehetővé tevő előfizetéssel.

Szeptemberben az augusztus végi adathoz képest 8 ezerrel, 3 millió 275 ezerre csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma. Ennek megfelelően a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma az előző havi 32,66-ról 32,58-ra, míg a háztartások telefonellátottságának aránya 64,99 százalékról 64,77 százalékra csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama szeptemberben 646 millió perc volt, 0,92 százalékkal több, mint augusztusban. Nőtt az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama is, ez augusztusban 195,1 perc, szeptemberben 197,4 perc volt. A kezdeményezett hívások átlagos időtartama pedig 3,02 percről 3,08 percre emelkedett.


A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 2 ezerrel 834 ezerre csökkent. Az előfizetők a hívásaikat szeptemberben is 13 százalékban kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül és az előző havival megegyezően 83 millió percet telefonáltak ezen a módon. Szeptemberben az előfizetők 9002 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a számhordozhatóság bevezetése óta hordozott vezetékes számok száma 226 516-ra emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!