Gyurkity Péter

Új nevek és változatlan tervek az nVidiánál

A cég év végére és 2008-ra vonatkozó terveit nagyjából ismerjük, ám most új kódnevekkel egészülnek ki ezek az elképzelések, amelyek nemcsak a jelenlegi sorozat felújítását, hanem az utódokat is megemlítik.

A DailyTech cikkében sorra veszik az összes, közeljövőben várható átdolgozott grafikus chipet, valamint az ezeket leváltó fejlesztéseket, amelyek minden bizonnyal már a kilencedik generáció, vagyis a GeForce 9000-es család tagjaiként érkeznek majd. Bár a technikai részleteket többnyire még homály fedi, a főbb vonalakat könnyen kitalálhatjuk.



A legfontosabb húzás, hogy lecserélik a megszokott kódneveket, vagyis a friss fejlesztéseket a jövőben nem Gxx jelzéssel, hanem egy némileg összetettebb, ám jóval egyszerűbben magyarázható kombinációval látják majd el. Az előzetes táblázat szerint a G92 (GeForce 8800 GT) és a G98 (valószínűleg GeForce 8400) immár D8P és D8M néven szerepel a cég dokumentumaiban, ahol a P a Performance, az M pedig a Mainstream szóra vonatkozik. A nyolcadik generációs nagyjából ezzel zárul, igaz a nVidia a teljes sorozatot 65 nanométerre váltaná át, kezdve a most megjelent 8800 GT-vel, a hamarosan felbukkanó 8400 kártyákkal, majd pedig 8800 GTS egy újabb inkarnációjával.

A kilencedik generációt a cikk szerint három változat, a D9M, a D9P, valamint a D9E képviseli majd. Ezek minden bizonnyal már GeForce 9xxx-es jelöléssel kerülnek majd forgalomba jövőre, mégpedig elsőként az M, amely a feltételezések szerint a jelenleg kapható 8500 kártyákat váltaná le a maga 128 bites memóriavezérlőjével. A P-kategória tagjai a 8600 utódaiként érkeznének, 256 bites vezérlővel, míg az E "Enthusiast" változatok a 8800-as különböző verziót váltják majd le 512 bites busszal.

A fontosabb újítások között említik a PCI Express 2.0 és a DirectX 10.1 támogatását, valamint a 65 nanométeres gyártástechnológiát. Egyéb technikai részleteket és valószínű megjelenési dátumot a cég eddig nem közölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)