Alex

Telefonszoftvert mutathat be a Google

A Google egy mobiltelefonokra szánt nyíltforrású szoftvercsomag bemutatására készül. A cég iparági támogatást is szerzett.

A Cnet írása szerint a cég hétfõn fogja bejelenteni az Android nevû projektet. A vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozó cikk egy komplett fejlesztõi csomagot ígér, azonban részleteket õk sem tudnak. A hasonló nevû mobiltelefon-szoftver fejlesztõ céget 2005-ben vásárolta meg a vállalat, de mindenki elõtt ismeretlen volt min is dolgoznak. A Google hasonló nevû projektje sokat köszönhet a nyílt forrású közösségnek, így a szoftvert is Apache licenc alatt fogják kiadni. A felület támogatására létrehozandó Open Handset Alliance olyan tagokat tömörít majd, mint Japán legnagyobb telefonszolgáltatója, az NTT DoCoMo, az Intel, a Samsung, a Motorola, vagy a Texas Instruments.

Azaz Google telefon ezekszerint még jóideig nem lesz a boltok polcain, de egy ilyen sok játékost bevonó nagy terv esetén bármi megtörténhet. A Gphone állandó pletykák forrása, és a vezetéknélküli iparág cégei elõtt egyértelmû a keresõóriás érdeklõdésének oka is: több mint egy milliárd mobiltelefont adtak el eddig, és nincs semmi jele az eladások lassulásának. Ezek a készülékek egyre többet tudnak, de még nyílt az igazi mobil számítógép létrehozására irányuló verseny. A Google mérnökei elég tehetségesek a területre való benyomuláshoz, és habár nincs tapasztalatuk, a cég elég erõforrással bír, hogy minden versenytárs komolyan vegye.

A telefonokon nem futhat akármilyen szoftver: az akkumulátor erõs korlátozó tényezõ, és az alkalmazásoknak erõsen behatárolt memória és számítási teljesítmény áll rendelkezésre. A mobiltelefonok még csak most lépték át az internetképesség küszöbét, és számtalan olyan szoftverre van szükség bennük, amit a Google biztosítani tud. A telefongyártók számára a Linux a modularitása miatt érdekes, relatíve olcsón kiválaszhatják a nekik kellõ technológiát.

A konkurensek persze szkeptikusak: "Nem vagyok biztos benne, hogy ez egy az iparágat valóban támogató esemény lesz, vagy egy csapda" - nyilatkozta a mobilreklámok terén a keresõóriással versengõ JumpTap vezetõje, Dan Olschwang. "Ha valóban nyílt forrású, és a mobiltelefon gyártók alkalmazzák is, akkor iparágat befolyásoló dolog lehet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GregSB #3
    Link
  • KoS #2
    Jo kis dolog lenne ez.
    Hatha ma tenyleg lesz valami bejelentes, es tobbet megtudunk.
  • dawinD #1
    össz csak 1 milliárdot ? azthittem jóval többet