SG.hu

Növekvő LCD TV keresletre számít a Sharp

Elkészült a Sharp új, mexikói LCD tévé gyára, ezzel a vállalat már öt gyárral büszkélkedhet, ahol integrált LCD tévégyártás folyik.

A mexikói, a kínai, a japán és a malajziai gyár mellett idén nyártól már a lengyelországi toruni gyár is a gyors ütemben növekvő európai piac kiszolgálásán fáradozik. Ezek az üzemek garantálják, hogy a cég képes lesz még hatékonyabban és gyorsabban kielégíteni a számára kulcsfontosságú térségek piacának igényeit.

A globális LCD tévé iránti kereslet folyamatosan nő, mivel egyre több és több ember szeretné élvezni a 21. század lapos képernyős technológiája által biztosított jó képminőséget. A DisplaySearch adatai szerint a világszerte értékesített lapos képernyős készülékek 90 százaléka LCD tévé. A Sharp számításai szerint az LCD tévék iránti kereslet még az idei pénzügyi évben eléri a 72 millió darabot. Az LCD úttörő előrejelzése szerint a kereslet 2009-re eléri a 100, majd 2011-re a 120 millió készüléket.

"A jövő LCD tévé piacán döntő előnyre tesz szert az a vállalat, amelyik képes lesz a választott modellt a megadott darabszámban, helyi gyárban előállítani, és onnan kiszállítani. Az öt helyszínen kialakított integrált gyártási rendszerünk segítségével a világon mi vagyunk az egyetlen olyan gyártó, amely élvezi az LCD tévék és modulok azonos helyszínen történő előállításának előnyeit és hatékonyságát. Ennek a technológiának és az öt üzemnek köszönhetően képesek leszünk a jövő piacainak, Japánnak, Amerikának, Kínának és Európának az igényeit egyaránt maximálisan kiszolgálni", nyilatkozta Toshiyuki Tajima, a Sharp Electronics Europe vezérigazgatója. "A Sharp globális utánpótlási stratégiájának a kulcsa az integrált gyártás, tehát az LCD modulok és az LCD tévék azonos üzemben történő előállítása és a folyamatok összekapcsolása. Ez idő, költség és ellátásbeli kompetitív előnyöket jelent a vállalat számára" - fejtette ki Tajima.

A cég közleménye szerint az integrált gyártás eredményeképpen megtakarítás jelentkezik a szállítási és csomagolási területeken, amely jelentős CO2 kibocsátás csökkenéshez vezet. A mexikói, kínai, malajziai és japán (Kameyama I és II) integrált gyárak mellett az európai piac igényeinek kielégítését az újonnan épült lengyelországbeli toruni üzem segíti. Torunban a 2007 évi nyitás óta gyártanak LCD modulokat, de augusztustól elindult az LCD televíziók előállítása is.

"Európa a világ egyik legdinamikusabb és leginnovatívabb piaca. Ezzel párhuzamosan ez a terület az LCD-k legnagyobb piaca. A Sharp előrejelzése szerint 2011-re erről a területről származik majd a világ LCD keresletének közel egyharmada" - magyarázza Tajima. "Ma a teljes LCD TV kínálat közel 40 százaléka Európában kerül értékesítésre. Számításaink szerint az idei évben az európai kereslet eléri a 27 millió darabot. 2011-re további növekedésre, szám szerint 36 millió készülék értékesítésére számítunk. Ez a szám a világ LCD TV piacának 30 százalékát jelenti majd. Célunk, hogy 2011-re 10 millió Sharp AQUOS LCD TV-t gyártsunk Torunban" - folytatja Tajima.

Az LCD panelek a Sharp Kameyama-i (Japán) gyáraiban készülnek, amelyek szintén az integrált rendszerű előállítással foglalkozó öt üzem közé tartoznak. Az idei év végén a Sharp elkezdi a Sakai-i (Osaka tartomány) LCD TV gyár építési munkálatait is. A világ legfejlettebb LCD gyárának kialakításával a Sharp innovációs és technológiai vezető szerepét kivánja bemutatni. 2010-től ebben a 10. generációs, 1,27 millió négyzetméteres, 21. századi üzemben készülnek majd a nemzetközi piac számára a nagyképernyős AQUOS full HD LCD tévék. Ezzel az üzemmel a Sharp új gyártási normákat állít fel: az új integrált gyártás a teljes előállítási folyamatot magában foglalja az alappanelektől a kész LCD tévékig. Ezzel a szinergiával a vállalat előnyt kovácsol, a szükséges technológia és energia tekintetében. A költségek várhatóan 50 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint a korábbi gyárak esetében, amely hatalmas versenyelőnyt jelent a Sharp számára.

AzLCD panel gyártás során a világon először itt készül majd 8,7 négyzetméteres (2850 mm x 3050 mm) alappanel. Ezek az alappanelek 60 százalékkal lesznek majd nagyobbak azoknál, amelyeket jelenleg a Sharp Kameyama II LCD üzemében használnak. Lehetőség nyílik majd például hat darab 60", vagy nyolc darab 50" LCD panel készítésére egyetlen ekkora méretű alappanelből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!