Gyurkity Péter

A Samsung 2010-re ígéri az OLED TV-t

Az elmúlt hetekben szép sorban bejelentkeztek a nagyobb LCD-gyártók az OLED fejlesztésével kapcsolatos terveikkel. A Samsung csak nagyobb kijelzőket tervez, 14 hüvelykes változatát 2010-re ígéri.

Az OLED készülékek megjelenésével már régóta adósak a nagy gyártók. Az elmúlt hetekben mi is folyamatosan beszámoltunk a főbb szereplők elképzeléseiről, ez alapján lépcsőzetes, egymás után következő debütálásokra számíthatunk. Ezúttal a Samsung árult el néhány részletet saját terveiről, amelyekben érdekes módon egyáltalán nem szerepelnek a kisebb, hordozható készülékekbe szánt változatok.

Emlékezhetünk arra, hogy a Sharp még kivár és az első OLED előtt egy tökéletesített, vékony LCD-vel jelentkezett, amely reményeik szerint kitart az új generáció elterjedéséig. A Sony ezzel szemben már bemutatta világelsőnek kikiáltott készülékét, amely várhatóan decemberben bukkan majd fel a boltok polcain, ám 11 hüvelykes méretével minden bizonnyal nem nyűgözi majd le a tömegeket.

A havonta ezer példányban érkező kijelző legfeljebb 940x540-es felbontást támogat, az 1080p felbontású tartalmakat értelemszerűen erre butítja le. A Toshiba már nagyobb változatokat ígér, ám ezekre - ha minden jól megy - még 2009-ig várni kell.

A Samsung egészen pontosan 14 hüvelykes kijelzőkkel indítana, legalábbis Lee Sang-wan, a dél-koreai óriás LCD-részlegének első embere szerint nem terveznek kisebb készülékeket. Ezek már tömegméretekben elterjedhetnek az asztali szegmensben (még akkor is ha már lassan a 21 hüvelykes kijelzők válnak divattá), igaz ezek felbukkanására az évtized végéig várnunk kellene, így hosszú böjt elé nézünk. A riválisok így mindenképpen megelőzik a céget, ám azt még nem tudni, hogy 2009-re mekkora kijelzőkkel készülnek el a Sony és a Toshiba szakemberei.

A felhasználóknak legfőképpen tehát továbbra is türelemre, nem pedig sok pénzre lesz szükségük. Remélhetőleg a várakozás mégsem lesz ilyen hosszú és már jövőre növekednek a méretek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fixpont #24
    En leginkabb agybol tvzek, az meg 4m-re van, sajat tapasztalatbol indultam ki. ;-)
  • Epikurosz #23
    vez.nélküli billentyűvel és egérrel ágyból pécézni a tévén.

    Jó ez?
  • dez #22
    Miért kellene 4m-ről nézni? A mozivásznat sem 100m-ről nézzük.
  • fixpont #21
    En monitornak 24-est hasznalok es mar ezt is tul nagynak tartom, a dolgozo asztalon van a fejembol ~0,5 meterre, es mar a szele kiesik a latoterbol, erezhetoen forditani kell a fejem, oda oda nezek, ez hosszutavon kenyelmetlen. 22-es is boven eleg lenne ha ma vennek es lenne 1920x1200as 22es akkor olyat vennek. TV eseteben mas a helyzet, az nagyban fugg a szoba meretetol es hogy honnan nezzuk legtobbet, de egy 4 meterrol mar nezheto a 100cm is kenyelmesen.
  • kvp #20
    Szerintem egy 20"..24"-es lcd asztali hasznalatra tokeletes, a nagyobb csak tv-kent hasznalva tavolrol jo. Mondom ezt ugy, hogy annak idejen is egy 24 inches videoton monitorom volt a c64-hez. (6 csatornas supercolor)

    Nagymeretu lcd tv technologia pedig mar van, csak a nem organikus nagyon draga es meg kornyezetszenyezo is. (a gallium arzenid nem kornyezetbarat) Az oled-eknek a legnagyobb bajuk az hogy lebomlanak mivel szerves anyagbol vannak. A gyartassal kapcsolatos problema pedig, hogy nagyon gyakran hibazik a gyartosor es lesz lyuk (hibas pixel vagy sor) a panelen. Ezert tudjak csak kis mereture vagva hasznositani a legyartott tablakat, mert a lyukak kozzul kell kivagni a jo paneldarabokat. A passziv matrixos oled ugyan olcsobb, viszont nagy felbontasnal az meg jobban villog mint a katodsugarcsoves.

    Szerintem az igazan jo es tartos led-es paneleket corundum-bol lehetne csinalni (az aluminium egyik oxidja). Olcso, stabil, nem bomlik le es jelenleg is gyartanak belole diodakat, pl. nagy energiaju lezerekhez. Jelenleg egyedul az ibm hasznalja ic gyartashoz, de ok is csak a terahertzes kiserleti cpu-jaikban (a technika mukodik). Mint mondtam egy viszonylag olcso szintetikus anyagrol van szo, tehat nem az ara miatt nem terjedt el, csak jelenleg van mas anyag is es mivel magatol soha nem bomlik le ezert nem hoz akkora hasznot mint egy olyan aramkor vagy keszulek, ami par ev utan komposztalja magat. A metal oxid (mos) felvezetoknek is rengeteg ido kellet, hogy elterjedjenek pedig mar a masodik vilaghaboruban is hasznaltak oket (bar akkor meg nem ertettek teljesen a mukodesuket), mivel eloszor ki kellett futnia az edison fele elektroncsoveknek. Most jonnek a szerves anyagok, kesobb esetleg a megint a fem-kristaly alapu felvezetok, mig vegul ott vannak a tisztan feny alapu rendszerek. Mukodo prototipus mar azokbol is letezik.
  • Epikurosz #19
    min tolod?

    Én is gondolkodom, hogy veszek egy 37"-os LCD/plazma Tv-t, amely monitorként is müxik.
  • Su0my #18
    cikkhez: itt egészen 1xűen arról van szó, hogy ki akarják szedni a pénzt egy olyan technológiából, ami már rég túlhaladott, ráadásul egy rossz irány volt (képminőségben a leginkább, ami elég érdekes, lévén képalkotó szabványról van szó).

    Illetve, ezekkel a médiahírekkel jól felverik az árát a technológiának, ami már gyakorlatilag ma is filléres előállítási költségekkel rendelkezik.. Igaz az átállási költségeket nem számítva.. Ugyanez folyik amúgy az üzemanyag (olaj-)piacon.. Az OLED már 1-2 éve tökéletesen ki van dolgozva, csak ugye a nagy pénztárcájú marketinges és tulajdonos bácsiknak így két-3 nullával többet írnak majd a bankszámlájukon lévő 1-esek és nullák mögé... This is the time of the ending, it's the time of the NEW WORLD ORDER vaze... MEDDIG LEHET MÉG EZT CSINÁLNI?? Kicsit sánta párhuzam erre a vallás és a tudományos fejlődés visszatartása, bár a vallásnak sok pozitív hatása volt, ráadásul... na de minek is offolom tele a topicot, elnézést... Fáradt vagyok, jó8
  • Su0my #17
    neeeee....
  • Sir Quno Jedi #16
    Szerintem ezek a Holdon élnek, vagy mi. Most is 37"-en tolom és lassan átcserélem 42", vagy 52"-re (minima). BIZTOS megvennék x év múlva egy 14"-es kis fost, amin kifolyik a szemem, olyan kicsi... Bexarás. PDA-ba jó max., meg kis notikba, slussz.
  • szombi #15
    Használj Opera-t!