Napi Online

Windowst forgalmaz a Sun

A Sun Microsystems, amelynek társalapítója és elnöke Scott McNealy a Microsoft Windows operációs rendszerét egyszerűen csak "lehegesztett szőrgombolyagnak" nevezte, windowsos szerverek forgalmazásába kezdett - olvasható a Forbes.com cikkében.

Ráadásul a Sun a redmondiak Microsoft Certified Gold Partnerévé váltak, azaz arany fokozatú partnerévé léptek elő annak a cégnek, amelyet korábban a cégnél a "gonosz birodalmának", "a redmondi szörnynek" neveztek. A Sun azzal kezdte, amibe az Apple-től a Sonyig mindenkinek beletört a bicskája: saját mikroprocesszorokat használt, amelyen saját operációs rendszere, a Solaris futott. A dotcom-buborék kipukkadása után kénytelenek voltak csökkenteni a költségeket: átváltottak az Intel-processzorok használatára és befogadták a Windowst és a Linuxot is.

Ma már nem csupán a Windows Server 2003-at futtató, Intel- és AMD-chipes szervereket kínálnak, hanem együttműködnek a Microsofttal olyan virtuálizációs technológiák fejlesztésén, amelyek mindkettőjük operációs rendszeréhez illeszthetők. Ezzel a redmondiak újabb innovációt szereznek vállalati adatbázisrendszereik javítására, a Sun pedig versenyben maradhat a legnagyobb hardvercégekkel, az IBM-mel, a HP-vel és Dell-lel. Emellett bizonyíthatja, hogy a Solaris nem tűnt el a süllyesztőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #4
    Ez már több hónapos hír.
    De most miért kell ezen felháborodni? Akkor ennyi erővel lehetne mondani a dell-re vagy lenovo-ra is, hogy kétszínű, mert árul windowsal meg linuxszal telepített notebookokat és asztali gépeket is. A hp meg az ibm is árul windowsos szervereket. Csak annyi történt, hogy a sun servereket ezentúl OEM windows server-el is lehet kérni. De ha jól tudom eddig is lehetett kapni windossal előtelepített sun szervereket csak ezután lesz rá support is. Vagy aki vett pl egy x2100-at az is nyugodtan tehetett rá bármikor windowst. A solraist meg nyugodt lehetsz, hogy nem adták fel a windowsért. :)) A sparc szervereken meg amúgy se megy a windows, csak solaris vagy linux. Elég vicces lenne ha pont a windowsért adnák fel a solaris-t, főleg amilyen ütembe fejlesztik... A solarissal csak az a baj, hogy a konkurenciához(windows, linux) képest gyenge a software és hardware támogatás, de ez inkább csak desktop gépeken szempont. Viszont rengeteg dologban lekörözi őket.
  • tntcoder #3
    A dotcom-buborék kipukkadása után kénytelenek voltak csökkenteni a költségeket: átváltottak az Intel-processzorok használatára és befogadták a Windowst és a Linuxot is.
    Ez így egy kicsit félrevezető mondat lett, mert forgalmaznak x86 (Intel/AMD) alapú blade szervereket is, de ez csak a low-end. Ettől feljebb továbbra is a Sparc alapú gépeik vannak.
    Az x86 vonalon pedig jött a Windows és a Linux, de használhatod Solarissal is.
  • sly007 #2
    Milyen sokszínű ez a sun :-D
  • PíszLávJuniti #1
    Kár érte :(
    Utolsó mondat ellentmond az egész cikknek, kedves szerző:
    "Emellett bizonyíthatja, hogy a Solaris nem tűnt el a süllyesztőben."
    Épp a Solarist feladta a windowsért..