Napi Online

Sokba kerül, ha késik az Oracle és a Sun frigye

Havonta százmillió dollárba kerül a Sun Microsystems-nek, hogy az Európai Unió illetékesei még nem döntöttek, jóváhagyják-e, hogy az Oracle felvásárolja a céget - jelentette ki az Oracle vezérigazgatója, Larry Ellison hétfőn, egy a Silicon Valleyben tartott vacsorán.

Az üzleti szoftvereket gyártó Oracle az idén áprilisban jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért felvásárolja a szoftver- és hardvergyártó Sunt, és akkor ígéretet tett arra, hogy beruház majd termékeinek fejlesztésébe. Az ügylet mielőbbi lezárásában bízva a Sun elkezdte csökkenteni kiadásait, ennek ellenére a múlt hónapban 147 millió dolláros negyedéves veszteségről számolt be, miután a bizonytalanság sokat ártott az értékesítéseinek.

Az USA igazságügyi minisztériuma már jóváhagyta a megállapodást, az EU azonban még vizsgálja, hogy nem árt-e a versenyfeltételeknek, illetve a fogyasztóknak, ha egy fedél alá kerül a világ két vezető adatbázis-kezelő rendszere. Az Európai Bizottság 2010. január 19-éig adott magának határidőt a vizsgálódás lezárására - az Oracle a felvásárlás bejelentésekor úgy vélte, az idén augusztus végére lezárhatják a tranzakciót.

A Reuters által idézett szakértők szerint lehet, hogy az Oracle-nek el kell fogadnia, hogy leválasszák a Sunról a kezében levő MySQL adatbázis-kezelőt, Ellison viszont most közölte: az Oracle és a MySQL nem versenytársai egymásnak és ő nem akarja eladni az utóbbit azért, hogy jóváhagyják a megállapodást. Minél tovább húzódik a jóváhagyás, annál több pénzt veszít a Sun - idézte a BBC az Oracle vezérét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!