SG.hu

Újabb illetéktelen adatszerzési kísérlet a CIB Banknál

Újabb illetéktelen adatszerzési kísérlet történt a CIB Banknál. Október 10-én hajnalban, ismeretlen személyek a CIB Bank nevében ismételten e-mailt küldtek az ügyfeleknek, amely a CIB honlapjához hasonló, ál-honlapra vezető linket is tartalmazott - áll a CIB Bank közleményében.

A néhány nappal ezelőtti adathalászati kísérlethez hasonlóan ez esetben sem a banki honlapot, illetve az internetes rendszert érte támadás, hanem közvetlenül az üzenetek címzettjeit próbálták meg elérni. A közlemény szerint a rendkívül magyartalanul megfogalmazott üzenet alapján arra lehet következtetni, hogy külföldi elkövetők e-mailjéről van szó. A CIB Bank az ál-honlap eltávolíttatásáról haladéktalanul intézkedett, értesítette a hatóságokat, valamint ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A CIB Bank korábban már több kommunikációs csatornán - a pénzintézet honlapján, a CIB Internet Bank felületen, valamint a biztonsági sms szolgáltatást igénylő valamennyi ügyfél részére küldött külön sms-ben - felhívta a figyelmet, hogy semmilyen esetben sem kéri sem e-mailben, sem sms-ben az ügyfél azonosítóit, és nem is szólítja fel ezek megadására vagy megváltoztatására. A CIB közleményében rámutat: honlapján az ügyfelek figyelmébe ajánlja, hogy a honlap címét (www.cib.hu) minden esetben kézzel írják be a böngésző címsorába, e-mailben kapott linkre kattintva soha ne lépjenek be, és ne adják meg az adataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bbt62009 #2
    "Szégyenlistán" a CIB Bank Zrt.
    A CIB Bank Zrt.-t elmarasztalta a Budapesti Békéltető Testület

    A CIB Bank Zrt. egyik ügyfele 2008. november 7.-én internet bankon kezdeményezte a CIB Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeinek visszaváltását amit a bank nem hajtott végre és az ismert PSZÁF felfüggesztés miatt ez a fogyasztónak kárt okozott. A bank telefonos beszélgetésekben kártalanítást ígért de később ezt változó indokokkal megtagadta.

    Az ügy a Budapesti Békéltető Testület elé került, amely BBT/6/2009. számú határozatában kötelezte a bankot az ingatlan jegyek 2008. november 24.-i árfolyamon történő visszaváltására (megtekinthető: http://www.pannon.info).

    Ezen túlmenően megállapította a következőket:
    • Az bank az Ingatlan alapját a fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta és vonzó befektetésként tüntette fel még 2008. november 7.-én is.
    • A Bank nem tagadhatja meg a fogyasztókkal készült hangfelvétel kiadását, és azt adja ki az ügyfélnek.

    Ezzel szemben a CIB Bank Zrt:
    • A megtévesztő reklámozást még 2008 végén is folytatta és a fogyasztókat megtévesztette mivel az ingatlan alapot az állampapírokhoz hasonlóan vonzó és biztonságos, de annál nagyobb hozamot ígérő befektetésként mutatta be akkor amikor azok árfolyama már folyamatosan csökkent. Kockázatát az állampapírokéhoz hasonlónak állítja be.
    • A Bank nem hajlandó kiadni az ügyféllel készült hangfelvételt.
    • A CIB Bank nem rendezte az előírt árfolyamon a jegyek visszaváltását és azokat csak 2009. áprilisában váltotta vissza az előírtnál jóval alacsonyabb árfolyamon ami a fogyasztónak jelentős kárt okozott.

    A fentiek alapján a CIB Bank Zrt. joggal szerepel azon cégek "szégyenlistáján" amelyek a a Budapesti Békéltető Testület (BBT) honlapján is helyet kaptak. Ezen azon cégek szerepelnek akik nem hajtják végre a BBT határozatát és a fogyasztó jogokat semmibe veszik.

    További információ a http://www.pannon.info oldalon!



  • HappyBoy #1
    Szerintem meg annyira magyartalan volt a szöveg, hogy ilyet csak egy magyar tud készíteni.
    Nem is igazi adathalászat volt a célja, hanem inkább csak lejáratás......