SG.hu

Többen internetbankolunk

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését.

2006. december 31-én az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 1 millió 177 ezer internet-banki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 10%-kal több mint 3 hónappal, és 56%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. 2007 első félévének végére várhatóan 1,42 millió főre nő a lakossági ügyfelek száma.

Az internet-banki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban közel 192 ezer volt, ami 14%-os, illetve 69%-os növekedést takar a megelőző 3, illetve 12 hónap során. Becslésünk szerint 2007 első félévének végére 222 ezret meghaladó számú vállalat bankol majd interneten keresztül is.

Az elmúlt időszakban egyre több fórumon jelennek meg olyan hírek, miszerint a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket (főképp a díjazáson keresztül) az online tranzakciók irányába terelni. Ezt támasztja alá az is, hogy a bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az internetes átutalások aránya növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között (utóbbiak esetében kiemelkedő mértékben). A második, illetve harmadik helyre a vállalati ügyfélkör esetében a mobilegyenleg feltöltése és a tranzakciók ellenőrzése került.

A lakossági ügyfelek esetében a pénzintézetek várakozása alapján a második, illetve harmadik helyre a mobilegyenleg feltöltése mellett a csoportos beszedési megbízások indítása került. Ez utóbbi valószínűleg annak a hatása, hogy a pénzintézetek a magasabb hozamot kínáló betétlekötési konstrukciókat a folyószámlára utalt rendszeres jövedelem mellett a csoportos beszedési megbízások meglétéhez kötik.

A felmérés 2007 áprilisában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívekkel megkérdezve a hitelintézeteket a 2006 negyedik negyedéves adatokról és a várakozásokról. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 63%-a a képviseltette magát a felmérésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!