20
  • Bagoly000
    #20
    háború van vagy mi a szösz?
  • Visor
    #19
    Aha, nagyon békés viszonyban van. Főleg az északi szomszédunkkal, aki nemrég a Benes-dekrétumot vezette be a parlamentbe, és emiatt még mélyebbre sülyedt a magyar-szlovák viszony. Úgyhogy hol itt a békés viszony a szomszédainkkal?
  • Bagoly000
    #18
    az, területszerzés és vérengzés minden áron. ez kell nekünk 1992 -ben és ma 2007 -ben is! szerezzük vissza az elcsatolt területeinket, legyünk diktátorok. mi megtehetjük, nem kell nyalni senkinek. a magyar politika guy szar ahogy van? nem értem, teljesen békés viszonyban van a szomszédaival. NINCS HADKÖTELEZETTSÉG, NINCS HÁBORÚ, nem kell attól tartani hogy ezekmiatt mi, vagy hozzátartozónk meg fog halni (max a hivatásos katonák). Ez inkább nyugati gondolkodás, éljünk nyugodtan, nemtom nektek hiányzik e, hogy magyarország területeket szerezzen vissza, sok hasznunk lett volna belőle, jobbak lennének az életkörülmények? de hogy annyi ember van itt aki kurvasokat ért a politikához, az holtbiztos.
  • chuky123
    #17
    Szép lett volna ha beavatkoztunk volna a háborújukba. Akkor lehet hogy még több
    területet veszitettünk volna.
    Elég baj van a kishazánkba is szerintem inkább azokkal kéne foglalkozni és nem területi vitákat gerjeszteni.
  • Visor
    #16
    Sok igazság van benne. A magyar politika úgy szar ahogy van. A balkáni háború tényleg kapóra jött volna nekünk, -a határon túli magyarok helyzetét nézve- dehát nekünk mindenkinek nyalni kell, ahogy tettük a történelemben is meg tesszük most is. Olyan háborúkba avatkozunk(avatkoztunk) bele, amihez egyáltalán nem kellett volna. Azt is gyávaságnak tartom, hogy Magyarország a NATO tagság ellenében volt hajlandó beavatkozni a Délszláv háborúba, és így nem tudta már az érdekeit képviselni. Itt kúrtuk el. Inkább beleszólunk Afganisztán és Irak háborús konfliktusaiba, holott semmit nem fogunk rajta nyerni, csak megy el a pénz feleslegesen.
  • Bagoly000
    #15
    Ez igy van, inkább belátás, mint gyávaság, de tudom, Emmegki, te biztos jobban csináltad volna. emellett magyarország NATO tag volt, és szintén a NATO vetett véget a háborúnak. Nem hiszem hogy mi maradtunk le (ha rosszul tudom akkor bocs)
  • redmedve
    #14
    A szerbeknek nem a terület a gáz, hanem az, hogy a volt Jugoszlávia területe tele van szerbekkel, szóval nagyon sok szerb él a határaikon kívül.

    Emmegki, Pasthelod: nem hiszem hogy buta lenne a magyar nép, mert nem butább mint a többi. Azt sem hiszem, hogy érdemes volna háborúznunk bárkivel. Sem most, sem akárhány évvel ezelőtt. A problémákra hosszútávon a szoros integráció a legjobb megoldás. És ez nem gyávaság, hanem belátás.
  • Csaba42
    #13
    Nem csak a politika, hanem a közélet is.
  • echo
    #12
    szerintem el kéne fogadni a jelen helyzetet. aki magyarországon akar élni jöjjön ide, aki meg romániába oda stb. Szeritnem inkább az a gáz, hogy a pártok (kivétel talán az szdsz), azt mondogatják, hogy ott kell segíteni ahatáron túli magyarokat ahol élnek és ezért nem akarják bofon egyszerűvé tenni a bevándorlást.
  • echo
    #11
    szerintem pojén lenne meghagyni ezeket a domainket :)
  • [HUN]PAStheLoD
    #10
    "Gyáva népnek nincs hazája." .. van ebben valami igazság, mondjuk a butát még azért hozzá lehetne tenni :|
  • lopbisz
    #9
    sok az igazság. "Gyáva népnek nincs hazája." - "Szintén fennáll a román-szlovák hátbatámadás"
    igen ezért nyalunk mindig mindenkinek. Hogy jaj mi lesz ha szövetkezve egyszerre támadnak? Inkább akkor kuss legyen. Ennyi kockázatot azért lehetett volna vállalni pláne régen mikor jóval erösebb volt a honvédség mint most...
    Az is igaz, hogy politikánk mindenhogy szánalmas már régóta.

    hm ezeket a pici tényezőket elfejtettem. :D
  • Emmegki
    #8
    Nem ilyen egyszerű ez.

    - A mai magyar külpolitika inkább büszkén le se sz*rja a vajdasági magyarokat, minthogy felvállalja őket. Lásd még a gyászos 2004. dec. 5.-ét.
    - Románia EU csatlakozása előtt sem harcoltuk ki az autonómiát a székelyeknek. Pedig mintha valami narancssárga pártocska hangoztatta volna, meg is vétózhatták volna az eu parlamentben, erre semmi.
    - Ha visszakaphatnánk a Vajdaságot, Románia nem engedné; egyfelől Erdély miatt, másfelől az ő olvasatukban az ősi román föld, amiből annyi igaz, hogy a Tiszától keletre jelentős román kisebbség él Bánátban. Mindig is egy négynyelvű (német, magyar, szerb, román) kevert terület volt Bánát, 1941-ben sem foglalhattuk el.
    - A vajdasági magyar kisebbség annyira kicsi, hogy nem csinálnának nekik külön államot. Szabadka is csak félig magyar, márpedig a sokkal nagyobb - és szinte teljesen szerb - Újvidék így könnyen lehúzza a statisztikát.
    - Az EU-t nem érdekli a szerbiai kisebbségek helyzete.
    - Szerbiát meg nem érdekli az Eu. Most tértek vissza a cirill betűkre, ők mindig is Moszkva előretolt bástyája voltak.

    Amikor nekünk bele lehetett volna szólnunk, az a délszláv háború volt; ha beállunk a horvátok oldalán akkor talán visszafoglalhattuk volna a Vajdaságot. De:
    - Ahhoz egy másik magyar nép kéne, 80 évvel ezelőttről
    - Szintén fennáll a román-szlovák hátbatámadás
    - Katasztrófálisan tehetségtelenek a politikusaink. Akkor is, ma is.

    Gyáva népnek nincs hazája.
    Ha most lecsatolnák a Tiszántúlt, azt is megérdemelnénk.
  • lopbisz
    #7
    Szerbek valszeg majd Eu-zni akarnak. Annak meg lehetne a feltétele, hogy Vajdaság pápá. Bár a románok, és a többi iq harc szomszéd örjöngő görcsöt kapnának ha mi kapnánk vissza. Mondjuk ki nem sz@rja le, hogy háborognak? :D De sajna a Franciák megint bele ugatnának, és max külön állam lehetne. De az is jobb mint a mostani helyzet.
  • rhonkhan
    #6
    szerbia első világháború előtti területe a Magyar Királysághoz tartozott, mindaddig amíg az Oszmán birodalom el nem foglalta. Amikor kiűztük a törököt, akkor azt a területet már nem volt ereje a magyaroknak visszaszerezni, így megalakult ott egy szerbia neveztű ország. (Belgrád = Nándorfehérvár)
    és Nádorfehérvártól délre lévő területek, bosznia hercegovinával eggyütt magyar területek voltak(még a török előtt). Az első világháborúban viszafoglaltuk azokat a területeket, amiket szerbia, bosznia-hercegovina vagy havasalföld néven vagy moldova néven ismerünk (románia).
    És ezek után jött Trianon, ami mindent elvett, és még annál is többet...
  • Visor
    #5
    Szerbiának nagyon okosnak kell lennie, ugyanis ha makacsul ragaszkodik Koszovóhoz az szépen destabilizálja őket, és akkor a Vajdaság fog veszélybe kerülni, és az sem kizárt, hogy visszakerül Magyarországhoz.

    A témára visszatérve, szerintem nem elég hatékony ilyen téren a doménnevek hatékony kezelése, ugyanis ki tudja, hogy a következő években -mialatt törlik a régi doméneket- milyen változások lesznek a Földön az országok között, és a végén teljesen bele fognak gabalyodni ebbe az egészbe.
  • Nortu
    #4
    A szerb nacionalizmus nem jelent mást, mint megszabadulni a más nemzetiségűektől. Ha nem ragaszkodnának foggal-körömmel a megmaradt területeikhez, Koszovó, és a Vajdaság már réges-rég nem tartozna Szerbiához.
  • piskota666
    #3
    A szerbek csak "visszatértek" az első világháborút megelőző határokhoz. Sőt akkoriban még volt Montenegrói Királyság is. Számukra Trianont az ősi Koszovó elveszítése jelentheti majd. Ez pedig nem egy nagy terület, 90 százaléknyi albánnal.
  • Filiic
    #2
    Ez azért így nem igaz. Mert ugyan jugoszlávia volt horvátország, ellenben nem szerbia. Államszövetség volt, ami azért alakult, hogy sakkban tartson minket.
  • I.C.ram
    #1
    Azért durva, hogy a Jugók is megkapták a saját kis Trianonjukat. Serbia területeinek kb 2/3-át vesztette 92-06 között. Esetleges Vajdaság kivállása után még durvább lesz a helyzet. Nem csoda, hogy olyan erős arrafelé a nacionalizmus.