Berta Sándor

Open Documentre vált Belgium

A belga minisztertanács június 23-ai döntése értelmében a belga kormánynak 2008-ig át kell állnia a belső kommunikáció területén egy nyílt dokumentumformátumra. A belga politikusok az Open Document Format (ODF) fájlformátum bevezetését támogatják leginkább.

A minisztertanácsi határozat értelmében 2008 szeptemberétől a kormányzati hivatalok már csak és kizárólag ODF formátumot használva cserélhetik majd ki egymással az információkat, a belső munkák során azonban továbbra is használhatnak majd bármilyen más fájlformátumot is. Az OpenDocument előnye, hogy egymástól eltérő irodai szoftverek között biztosít átjárást. A formátum szerencséjére egyre több szövegszerkesztő és irodai szoftvercsomag támogatja használatát, köztük van például az OpenOffice készülő 2.0.4-es változata, a Star Office 8, valamint a KOffice, a Textmaker 2005 és az AbiWord aktuális verziója is.

Szakemberek szerint a belga kormány mostani döntése azt jelenti, hogy egyre nő a Microsoftra nehezedő nyomás abban a tekintetben, hogy nyissa meg az Office irodai szoftvercsomagját az Open Document Format előtt. Ez elől a redmondi szoftveróriás eddig mereven elzárkózott, és az OOXML-t ajánlgatta a belga és más kormányoknak. Érdekesség ugyanakkor, hogy az OOXML-t is csak az Office 2007-es verziója támogatja, ami ugyanakkor nem támogatja a konkurens ODF fájlformátumot.

A helyzet a belga minisztertanács döntésén kívül azért is tovább bonyolódott, mert az International Organisation for Standardization (ISO) és az OASIS nevű szakmai szervezetek időközben nemzetközi szabványként is elfogadták az Open Document Format-ot. Az OOXML esetében ugyanakkor ez a lépés még hátra van.

Korábban Belgiumban egyaránt felmerült az ODF mellett a Microsoft által felkarolt Office Open XML (OOXML) fájlformátumra való átállás is. A minisztertanács döntése értelmében az új fájlformátummal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy nyílt forráskódú legyen. "A váltással az a cél, hogy a jövőben ne legyünk kiszolgáltatva egyetlen vállalatnak és ne kelljen függenünk tőle" - nyilatkozta Peter Strickx, a Fedict belga informatikai hivatal menedzsere.

Strickx nem zárta ki az OOXML használatának lehetőségét sem, ehhez azonban az kellene, hogy a formátumot szintén nemzetközi szabvánnyá minősítse az ISO szervezet, megjelenjenek a vele kompatibilis termékek a piacon és végül, de nem utolsósorban ugyanolyan könnyen lehessen konvertálni, mint az Open Document Format-ot. A szakember sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt az információt, miszerint a belga kormány minden kapcsolatot fel akar számolni a Microsoft Office irodai szoftvercsomagjával. Ez várhatóan még a jövő zenéje.

Korábban egyébként már Massachusetts amerikai szövetségi állam és az Európai Bizottság is az Open Document Format használata mellett foglalt állást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #7
    nekem nem jött be ez a formátum. Jó pár dolgot nem tud az Open Office és társai, amelyet a M$ Office igen. Emiatt kell .doc-t használnom, és hiába elterjedt az ODF ha nem tudom benne megcsinálni amit .doc-ban igen.
  • strogg #6
    Lhet nagyon pesszimista vagyok.
    De egy olyan országban, ahol egy Campus programot istenítenek, mert ez volt az utóbbi évek leg látványosabb cselekedete a magyar IT világban, az ilyesmire vajmi kevés esély van.

  • ttt ttt #5
    Csodálkozom, hogy vannak ilyen politikusok is :O
    Remélem ez a változás szele, de ez még az oktatásban sem ártana, no meg nálunk.

    Persze erre akkor lesz esély, ha majd előírja az eu, az meg bőven odébb van.
  • strogg #4
    Nézd.Ne magyarországból induljunk ki. Mindenki tudja, hogy merre hány óra:)
    Ez sajnos úgy fog működni, hogy európa is szépen komótosan átáll az open documentre, amivel szépen előbb-utóbb azonosulni kell itthon is. Ennyi.
    És ez még mindíg nem azt jelenti, hogy a közszféra átáll, hanem azt, hogy azon a három gépen amin pályázatot írnak lesz egy openoffice IS.

    Mert ugye a pénztologatás attól még folytatódni fog....
  • irkab1rka #3
    Na, ez sem nálunk történt. A kormányzati szektor enyhén benne van a pénztologatásban, szóval amiz az OSI nem küld egy sales-t, aki állami tendereknél megkeni a megfelelő embereket, addig ebben az országban nem lesz ilyen.
    És mivel az OSI nem profitorientált cég...
  • besetamas #2
    Remélem útörők lesznek a belgák!!
  • Caro #1
    Az AbiWord odt-s képességeivel nálam azért még adódtak gondok.
    Remélem kijavítják.