Berta Sándor

Németországban terjed az adathalászat

A legújabb adatokból kiderült, hogy talán még soha nem volt ennyire fontos az adathalászat (phishing) veszélyeinek tudatosítása a felhasználókban.

A BITKOM német szakmai szervezet friss felmérése szerint csak Németországban az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt az adathalász-akciók áldozatainak száma. A legnagyobb mértékű emelkedést tavaly regisztrálták és 169 százalékos volt. Az elmúlt egy esztendőben Németországban több, mint 3250 esetet jelentettek, az okozott kár kereken 13 millió eurót tett ki. Az európai uniós államban jelenleg körülbelül 20 millió embernek van rendszeres forgalom a bankfolyószámláján.

"A kilátások szintén nem biztatóak. Az előrejelzések szerint az idén a növekedés szintén legalább 25 százalékkal fog nőni" - közölte Heinz Paul Bonn, a BITKOM alelnöke. A legtöbb áldozatot Bajorországban, Baden-Württembergben és Berlinben regisztrálták. Az adathalász esetekben az átlagosan okozott kár az elmúlt egy évben 4000 euró volt, az idei esztendő első félévében viszont ez az összeg is nőtt és elérte a 4700 eurót.

"A jelenleginél jóval hatékonyabb phishing-ellenes törvényt kell megalkotni. Jelenleg ugyanis nem tiltja semmilyen jogszabály sem egyértelműen a bankfolyószámla-adatok ellopását. A rendőrség már csak akkor léphet fel, ha megtörtént a baj. Büntetni kellene a bankfolyószámla-adatok ellopásának kísérletét is" - mondta Heinz Paul Bonn. Az adathalász-támadások száma egyébként világszerte folyamatosan nő. Az APWG nevű phishing-ellenes munkacsoport legfrissebb statisztikáiból kiderült, hogy jelenleg havonta átlagosan 23 000 adathalász-támadás történik világszerte. Az online csalók becslések szerint világszerte több mint 37 000 hamis banki oldalt tartanak fent, a legtöbb ezek közül az Egyesült Államokban található.

Napjainkban már csak az esetek tíz százalékában fordulnak elő a hamis címeket tartalmazó e-mailek, a többségében az adathalászok egy trójai féreggel fertőzött elektronikus levelet küldenek. A kártevő, miután feltelepült, megpróbálja megszerezni a személyes és a bankfolyószámlával kapcsolatos adatokat.

A szakemberek szerint a legfontosabb továbbra is, hogy legyünk elővigyázatosak, ne nyissunk meg ismeretlen címről érkező e-maileket. Ezenkívül fontos, hogy használjunk vírusirtókat, kémprogramokat és más biztonsági szoftvereket és ezeket rendszeresen frissítsük is. Emellett ügyelni kell arra, hogy a bank weboldalának címét vagy tároljuk el a böngészőbe a Kedvencek közé vagy mi magunk gépeljük be a program címsorába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!