Berta Sándor

Csontok a 3D-s nyomtatóból

Egy amerikai cég egy új lyukacsos polimert fejlesztett ki. Az anyag ugyanolyan stabil, mint az emberi csontok, ráadásul az emberi szervezet is befogadja, így alkalmas a sérült vagy törött csontdarabok és csontok kiegészítésére, illetve pótlására.

Az arizonai Advanced Ceramics Research (ACR) a polimert a tervek szerint 3D-s nyomtatókban állítja majd elő. Az eljárás során az orvosok először CT vagy MRI segítségével szkennelik a sérült részeket, majd létrehozzák azoknak a 3D-s modelljét. Így kiderül, hogy hol és milyen mértékben sérültek a csontok és elkészíthető az adott csontdarab vagy csont pótlóeleme, amit utólag beültethetnek. A megoldás egyetlen hátránya, hogy jelenleg kizárólag olyan csontoknál alkalmazható, mint például az arccsont.

A kutatók szerint egy sikeres kezeléshez a legfontosabb a polimercsontok pórusainak mérete. Amennyiben ugyanis az anyag túl lyukacsos, akkor nem elég stabil és ezáltal gátolja a törés összeforrását. Ahhoz, hogy a csontok regenerációját elősegítsék és felgyorsítsák, a kész anyagokat vékony réteg kálciumfoszfáttal vonják be. Hasonló technikát fejlesztettek ki a Manchesteri Egyetem munkatársai is 2005 elején. Nekik sikerült egy 3D-s nyomtatóval szöveteket létrehozniuk. Ezeket az anyagokat elsősorban az égési sérülteknél a bőrregeneráció során alkalmazták sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!