MTI

Honlap cukorbetegeknek

A diabéteszesek érdekében szerveződött mozgalom, az "Egészségesebben" az egészségeseknél - cukorbetegen új honlapot indított el - adta hírül a betegszervezet.

A betegséggel való - szövődménymentes - együttélés megvalósításához szolgál útmutatóként a www.egeszsegcukorbetegen.hu honlap, amelynek felépítése híven tükrözi a mozgalom célkitűzéseit. Felhívja a figyelmet a rendszeres vércukormérés fontosságára, és azt az alapvető információt kívánja eljuttatni az érintettekhez, hogy az egészség hosszú távú megőrzése érdekében az úgynevezett HbA1c 7 százalék alatti céltartományt kell elérni. Mindezek mellett tájékoztatást nyújt a táplálkozás és a mindennapi életben keletkező kihívásokkal kapcsolatban is.

A mozgalom, ezáltal a honlap egyedisége abban rejlik, hogy alapvetően más szemlélettel közelít a betegséghez, mivel a tájékoztatás mellett a betegek aktiválására helyezi a fő hangsúlyt. A diabétesz kezelésében nagy az orvos szerepe, de minden érintettnek tudnia kell, hogy a kórt maguk a betegek "tartják kézben". Nekik kell mindennapi életvitelükbe beépíteni a diétát, a terápiás előírásokat, ők döntik el, hogy mennyit mozognak. Ismerni kell a betegséget befolyásoló tényezőket, a terápiás lehetőségeket, mert így lehet csökkenteni a szövődmények kialakulási esélyeit. A tájékozott beteg bátrabban kezdeményez beszélgetést kezelőorvosával, a kölcsönös bizalom kialakítása kiemelten fontos a sikeres terápia szempontjából.

A honlap a betegségről, a terápiás lehetőségekről ad tájékoztatást, továbbá olyan problémákra is választ ad, amelyekről az érintettek gyakran - igen tévesen - azt gondolják, hogy elég ismerettel rendelkeznek velük kapcsolatban. A diabétesz leggyakoribb szövődményeit bemutatva hasznos tanácsokat kaphatnak a honlapra látogatók, például: melyek az első figyelmeztető jelek, és mit kell tenni a probléma elkerülése érdekében. A honlapon látható filmeken betegek beszélnek arról, hogy miként élik meg mindennapjaikat.

Az internetes portál mellett az [email protected] e-mail címen, az iwiw közösségi oldalon is lehetőség adódik az érintettek közötti kapcsolattartásra - adta hírül a betegszervezet közleménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!