SG.hu

HD felbontás a PET készülékeknél is

Ahogy a nagyfelbontású televízió (HDTV) képélessége átalakította a szórakoztató média világát, ugyanúgy újul meg a nagyfelbontású pozitron-emissziós tomográfia bevezetésével a molekuláris képalkotási technika is.

A világ első High-Definition-PET CT (HD PET) berendezését múlt hónapban mutatták be az USÁ-ban. Ennek a világon máig egyedülálló technikának az a lényege, hogy az egész látómezőben végig nagyobb képélességet és tiszta, határozott rajzolatú felvételt nyújt egy különleges rekonstrukciós eljárás segítségével. (A PET-képalkotás eddigi technikájára az volt jellemtő, hogy a leképezés minősége a szkenner középpontjától való távolság függvényében egyre csökkent).

Az orvos ez által az eddiginél nagyobb biztonsággal tud apró patológiai elváltozásokat is behatárolni ill. diagnosztizálni, mégpedig nyirokcsomók belsejében, a hasban, a fej- és nyaktájon, valamint az agyban is, így hamarabb lehet célzott kezelést alkalmazni. A nagy felbontás a PET-rendszer kontrasztosságát is lényegesen javítja, mivel a jel/zaj távolság majdnem kétszeresére nő, így könnyebben lehet különbséget tenni az egészséges és gyanús szövetek között.

A High-Definition-PET előnyei a rákdiagnózisban, a betegség fázisának megállapításában, a kezelés folyamán, valamint az operációt vagy sugárkezelést követő megfigyelés során egyaránt jelentkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tompka #1
    És plazma vagy lcd lessz benne?