Berta Sándor

Sophos: legyünk körültekintőbbek a közösségi oldalakon!

A számítástechnikai biztonsági cég szakemberei szerint a közösségi portálokon megadott adatok könnyen a kiberbűnözők kezébe kerülhetnek.

A Sophos elemzői úgy vélik, azzal, hogy a felhasználók a MySpace-en, az iWiW-en és más közösségi oldalakon rendszeresen szinte mindenkinek megadják a személyes adataikat jelentősen megkönnyítik az online bűnözők dolgát. Ezeken a honlapokon ma már nem ritkán emberek milliói regisztrálták magukat, hozták létre a saját profiljaikat. Egy teszt azonban azt mutatta, szinte senki nem védekezik az információtolvajok ellen.

A Sophos munkatársai Freddi Staur álnéven regisztrálták magukat a Facebook rendszerében és a profiljukban elhelyezték néhány személyes adatukat. A szakemberek először azt tesztelték, hogy hányan reagálnak egy ismeretlen személy által történő megkeresésre. 200 véletlenszerűen kiválasztott felhasználónak küldtek üzenetet, 41 százalékuk válaszolt és engedélyezte Freddi hozzáférését a saját profiljaikhoz és az ott tárolt személyes adatokhoz.

A válaszolók 72 százaléka adta meg legalább az e-mail címét, 84 százalékuk a születési idejét is, 87 százalékuk pedig részletes információkat közölt a munkájáról és a munkahelyéről. 78 százalékuk még a valódi lakcímét, 23 százalékuk a telefonszámát, 26 százalékuk pedig az azonnali üzenetküldő programokban használt nevét is elárulta. Mindezek után elképzelhetjük, hogy adott esetben hasonlóan könnyen juthatnak a személyes információkhoz a bűnözők is.

"Gyakran elég egy pár sor és egy rövid kérdés e-mailben és sok felhasználó máris készségesen válaszol vagy megadja a minket érdeklő adatokat. Amennyiben Freddi egy kiberbűnöző lett volna, akkor számos olyan információ birtokába jutott volna, amelyekkel már zsarolhatná ezeket az embereket, küldhetne nekik spam- és adathalász leveleket vagy kártevőket a számítógépeik megfertőzésére és megszerzésére. Ráadásul a személyes adatok (barátnő neve stb.) segítségével számos jelszó is megfejthető, de létrehozható hamis személyazonosság is és kifosztható néhány bankfolyószámla is" - nyilatkozta Christoph Hardy, a Sophos biztonsági szakértője.

Éppen ezért lenne fontos, hogy az emberek ha könnyen barátkoznak is, de ne adják ki ennyire gyorsan a legfontosabb adataikat, legyenek kicsit óvatosabbak, körültekintőbbek. Ugyanis ha már feltörték az e-mail fiókjukat vagy visszaéltek ezekkel az információkkal, hiába keseregnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ginew #7
    pont emiatt nem vagyok iwiw tag.. :)
  • AranyKéz #6
    Nekem nem a jelszavam egyszerűségével van baj (mivel két nyelvből származó 1-1 szóból képeztem; 1 betűt nagybetűvé alakítva, 1 számot meg hozzáírva), hanem hogy egy rakat helyen elvault jelszavaim vannak, és le kéne cserélni. Itt meg már ugrik az egész, mert ehhez meg túl lusta vagyok :P
  • Darth Sith #5
    "A Sophos elemzői úgy vélik, azzal, hogy a felhasználók a MySpace-en, az iWiW-en és más közösségi oldalakon rendszeresen szinte mindenkinek megadják a személyes adataikat jelentősen megkönnyítik az online bűnözők dolgát."
    mivel? megtudja a kutyám nevét és hogy mikor van névnapom?..
  • Chappy #4
    nemtom, nekem ilyen helyeken meg van adva a suli, hogy mit tanulok, és a lakcím VÁROSIG. a telszám mél skype msn címet csak az ismerősök látják. Ja és jelszót még a rendszergazdának se madunk ki alapelv...
  • BCS pixel #3
    Mert az marhára félelmetes, ha tudják a normál adataimat. A google a spamek 99,9% kiszűri. :)
  • Vorpal #2
    Számomra az volt elrettentő - amikor mosolyogva bejelentette
    egy csoportnyi ember körülöttem, hogy milyen jó ez a közösségi
    oldal - csak meg kellet adniuk a messenger nevüket, jelszavukat
    illetve googleból ugyanezt - és az meghivta barátjaikat...

    és nem fogjátok elhinni - mindegik megadta.
  • toyotakacsa01 #1
    Aki olyan pancser hogy bartátnő/születési év, stb a jelszava, az meg is érdemli.

    Nem nagyon ilyedtem meg a cikktől.