MTI

Bloggergyűlésre mentek az amerikai elnökjelöltek

Az elnökjelöltségre pályázó demokrata párti amerikai politikusok a hétvégén egy kivételével mind részt vettek a politikai blogírók legnagyobb fórumán Chicagóban.

A Daily Kos című liberális, háborúellenes blogot egy öbölháborús veterán, Markos Moulitsas vezeti és ő a fő szervezője a baloldali liberális blogírók Yearly Kos Convention nevű éves találkozójának is, amelyet tavaly tartottak meg először. A hétvégén Chicagóban rendezett második gyűlésen 1500 blogger és mintegy 250 újságíró vett részt, és meghívták az elnökjelöltségre pályázó demokrata politikusokat is. Joe Biden szenátor kivételével nyolcból heten el is mentek.

A magas rangú politikusok jelenléte a találkozón a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság elemzője szerint jelzi a blog műfaj - naplóhoz hasonlóan vezetett személyes internetes honlap - és művelőinek növekvő befolyását az amerikai belpolitikában. A jelöltek szombaton külön-külön fórumot tartottak, vasárnap pedig közös vitán vettek részt. A közönség kérdéseire válaszoltak és egymáshoz is intézhettek kérdéseket.

John Edwards egykori szenátor azt kérdezte vetélytársaitól, hogy továbbra is elfogadnak-e választási pénzadományt "washingtoni lobbistáktól". Az adománygyűjtésben rekorder Hillary Clinton igennel válaszolt, "mert ha tetszik, ha nem, számos lobbista igazi amerikaiakat képvisel. Kórházi ápolókat, szociális munkásokat és igen, multinacionális nagyvállalatokat is, amelyek rengeteg amerikainak adnak munkát. Azzal a felvetéssel kapcsolatban pedig, hogy az adományok elköteleződést jelentenek-e, csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy tanulmányozza a választási programomat" - mondta Hillary Clinton.

Többen kifütyülték, egyes elemzők azonban úgy látják, hogy ennek ellenére is nőtt a tekintélye a bloggerek körében, akiknek többsége inkább John Edwards támogatói közé számít. Republikánus kommentátorok szerint a demokrata jelöltek részvétele azt mutatja, hogy az egész párt megállíthatatlanul tolódik a balszél felé. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a demokraták felfedezték maguknak az internetet. "A demokrata jelöltek teljes erővel igyekeznek kihasználni a az internet lehetőségeit, a republikánusok viszont tartózkodóak, és sokkal inkább ragaszkodnak a korábbi jól ismert kampányterepekhez, például a rádióhoz" - írta a The Guardian című brit lap elemzője.

A legtöbb szakértő szerint egyébként már most, jóval az előválasztásokat megelőzően látszik, hogy az internetnek rendkívüli jelentősége lesz a 2008-as elnökválasztási kampányban. A blogoszféra is kitüntetett szerephez juthat. Vannak szakértők, akik szerint a véleményformáló, befolyásos blogosok állásfoglalása akár döntő hatással is lehet a végeredményre.

Ez persze egyelőre nem tudható, az viszont biztos például, hogy július végén a CNN hírtelevízióban minden idők legjobb nézettségi eredményét produkálta a fiatal, 18-34 év közötti célcsoportban egy műsor, amelyben a demokrata párti jelölt-aspiránsok a YouTube videomegosztó portálra feltöltött klipekben feltett kérdésekre válaszoltak.

Az is biztos, hogy a pénzgyűjtésben minden korábbinál fontosabb az internet. Erről tanúskodik például a népszerűségben Clinton után szorosan a második helyen álló Barack Obama kampányszámlája. A szenátor az év első hat hónapjában 58 millió dollárt gyűjtött. Ebből 17 milliót az Obama-honlapon regisztrált 110 ezer támogató fizetett be. Tízből kilencen 100 dollárt vagy még annyit sem utaltak át, a törvényben meghatározott felső határ pedig 2300 dollár. Ez azt jelenti, hogy még számos alkalommal lehet adakozásra hívni a támogatókat, akik az eddig használatos módszereknél sokkal könnyebben, néhány egérkattintással újabb milliókat juttathatnak a kampánykaszába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!