MTI

A hűségnyilatkozatokat támadja az MSZP

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását kezdeményezik szocialista parlamenti képviselők, hogy az elektronikus szolgáltatók hűségnyilatkozatokkal terhelt szerződéseiben a fogyasztói szempontok is érvényesüljenek - mondta Alexa György (MSZP), az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke ma Budapesten, sajtótájékoztatón.

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság legutóbbi ülésén a mobiltelefon és kábelszolgáltató vállalatokat hallgatta meg. Alexa György elmondta: a hűségnyilatkozatok jelentősége a piaci verseny erősödésével az utóbbi években megnőtt, szabályozásuk pedig hiányos. Az eseti bizottság adatai szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatóknál az előfizetői szerződések 70-95 százaléka hűségnyilatkozattal terhelt.

A jogszabály-módosítást kezdeményező szocialista képviselők túlzásnak tartják, hogy a mostani gyakorlat szerint a hűségnyilatkozat egy-két éves időtartamra szól. A mostani javaslat legfeljebb 6 hónapos időtartamra tenné lehetővé a hűségnyilatkozatot. A szocialista beterjesztésben szerepel, hogy a fogyasztó következmények nélkül is felmondhatja a szolgáltatást a hűségnyilatkozat időtartama alatt, abban az esetben, ha a szolgáltató egyoldalúan és lényegesen módosítja a szerződést. Változást jelentene, hogy a hűségnyilatkozat határidejének meghosszabbításához szerződésmódosításra lenne szükség. A jelenlegi gyakorlat az, hogy visszajelzés hiányában automatikusan meghosszabbodik a hűségnyilatkozat időtartama.

Alexa György hangsúlyozta, hogy a törvény módosítását a piaci verseny szempontjából is szükségesnek látják. Ha a szolgáltatók hosszabb időre szerződésekkel magukhoz kötik a fogyasztók jelentős részét, az kihat a piac működésére, és akadályozza a szolgáltató váltást, az új szolgáltatók piacra lépését. Kérdésre válaszolva az eseti bizottság elnöke elmondta, hogy már beadták a módosításra vonatkozó javaslatot, amely várhatóan ősszel kerül a parlament elé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • InfectedMann #8
  Nem lesz ebből semmi.
  Az összes szolgáltató befog mutatni azt csöviee.
  Főleg a Telekom.
 • htmm #7
  avman: invitel
 • kicsizoz #6
  kb 1 éve (vagy 2?) az INTERWARE-nál a bátyámnak volt ebből majdnem gondja, váltani akart t-comra, és csak az utolsó pillanatban vettük észre, hogy a lejárat elött 3 hónappal jelezni kell, a hűség megszüntetését, különben autómatikusan hosszabodik.
  Ráadásul, ha jól emlékszem változatlan áron miközben az akciós árak már alacsonyabbak voltak...
  (lehet azóta már ez nem igaz, de akkor még így volt)
 • fourgee #5
  "nohát, valami értelmeset is csinálnak. bár ez még nem garantálja, hogy magentáék nem intézik el a dolgot egy "kis" kenőpénzzel."

  Nem lesz kenőpénz. Maximum az történik, hogyha nagyon belenyúl valakinek az üzletébe Alexa György, akkor szépen ő is úgy eltűnik az MSZP-ből, mint ahogy azok, akik értünk próbálnak meg tenni valamit... Ott van a tavasszal történt "drága távfűtés esete". Néhány MSZP-s képviselő aláírt vmi nyilatkozatot, és elindítottak valamit, hogy ne legyen irreálisan magas a távfűtés költsége. Na és lett valami eredménye? Hallottunk róluk valamit?
 • avman #4
  fel tudja valaki azokat a szolgáltatókat sorolni, ahol automatikusan meghosszabodik a szerződés? vagy legalább mondani néhányat?
 • kicsizoz #3
  Hát én nem örülök ennyire!
  Megint a hülyeség a köbön! Miért ne köthetnék olcsóbban 2 évre ha azt akarom???
  Nehogymár megtiltsák nekem!!

  Az ok, hogy pl, kötelezzék őket, hogy legyen 6 hónapos meg 1 éves is, dehogy a kínálat csökkentésére kötelezzék a szolgáltaltókat, ezt nem teljesen értem....

  Hűség nélkül most is lehet kötni, ahhoz képest a 6 hónap nem lesz lényegesen olcsóbb, nem éri meg (gondolom) a szolgáltatónak, tehát inkább visszalépés.

  Hűség, kölcsönös előnyökkel jár elvileg, ha rövidül az előnyök csökkennek mindkét fél részére. Az elfogadhatóbbnak tartanám, hogy a fél éves arányos kedvezménye pl. legyen a fele az éves kedvezményének! de ne töröljék el az évest/2 évest, már megint a fogyasztót basztatják? Nem akarok havonta szolgáltatót váltani!!!! ébresztő!!!

  "Változást jelentene, hogy a hűségnyilatkozat határidejének meghosszabbításához szerződésmódosításra lenne szükség."
  Abszolult egyettértek!! ezt már sokan megszívták!! Nagyon gusztustalan, hogy automatikusan hosszabbodik! Legyen a lejártától hűség nélküli a tarifa és pont.
 • m4G1c #2
  nohát, valami értelmeset is csinálnak.
  bár ez még nem garantálja, hogy magentáék nem intézik el a dolgot egy "kis" kenőpénzzel.
 • Magnetic #1
  Nagyon helyes. 6 hónap bőven elég.

  "Változást jelentene, hogy a hűségnyilatkozat határidejének meghosszabbításához szerződésmódosításra lenne szükség."
  Bizony-bizony.