Berta Sándor

A világ leggyorsabb magán internethozzáférése

Egy 75 éves svéd nyugdíjas 40 Gbit/s-os interneteléréssel büszkélkedhet.

A Karlstadtban élő idős nő internetezés közben ténylegesen is elérheti ezt a sebességet. Mindez azt jelenti, hogy körülbelül ezerszer böngészhet gyorsabban egy átlagos svéd internethozzáféréshez képest.

A fejlesztést a néni fia, Peter Lothberg hajtotta végre, amikor a város illetékes hatóságainak engedélyét megszerezve kiépítette az ő és a kollégái által kifejlesztett hálózatot. A szakember így akarta demonstrálni a technikában rejlő képességeket. A sebesség a Lothberg és csapata által alkalmazott újfajta modulációknak köszönhető, amely az adatok továbbítását két, egymástól több mint 1995 kilométer távolságra lévő router segítségével valósítja meg.

Peter Lothberg szerint nem kötelező, hogy az adatátviteli sebesség növelése technikai problémákkal járjon. A 40 Gbit/s-os érték azt jelenti, hogy Sigbritt Lothbergnek mindössze 2 másodpercre lenne szüksége egy átlagos hosszúságú film letöltéséhez. Azonban a nyugdíjas nem él ezzel a lehetőséggel, általában csak az online magazinokat olvasgatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Acheron #10
    Csak magazinokat olvasgat általában...nah persze :D...viszont ha tényleg igazat mond akkor mi a pénisz brokijáért van szüksége ekkora sebességre?
  • Visor #9
    Van benne igazság amit mondasz. Mondjuk már ott érdekes volt, hogy 40 Gbps hozzáférése van. Érdekes lett volna ha ezzel tudna szörfözni. Csak hát ugye szinte nincs ilyen net, ezért hát csak potyára van ott az a méregdrága router. Bár kitudja hogy ez a Lothberg úr hogyan csinálhatta meg, hogy tud ilyen baromi nagy sebességgel netezni, ami még szinte abszolút gyerekcipőben jár. Bár mondjuk a net sebességének a növekedéséhez elengedhetetlen az optikai kábel terjedése.
  • kozmate #8
    "Olyan kártya nincs amit pc-be rakhatsz"

    Ezért írtam azt amit írtam.
  • shabba #7
    Olyan kártya nincs amit pc-be rakhatsz, olyaból max 10 Gbps-es van. 40 Gbps-et max hálózati eszközbe pakolhatsz, olyanból sincs túl sok amire erre képes, mivel jelenleg azok a top hálózati eszközök, az áruk is ahhoz mért.

    Ha lenne a nagyinál lévő routerben 10 Gbps-es Ethernet kártya - de nincs, ez látszik a képeken, csak magában áll az eszköz, szóval nincs semmilyen internet elérés rajta - akkor azt lehetne rákötni a nagyi gépébe rakott 10 Gbps-es hálózati kártyába. Természetesen a 10 Gbps-et sem tudná kihasználni mert winyó nem igazán képes lépést tartani ezzel a sebességgel.

    A nagyi gondolom ugyanúgy ADSL-en internetezik, ahogy világszerte a legtöbb ember, egy ADSL modem lehet rákötve normál 100 Mbps-es porton a gépére mint bárki más otthonában. Ez az egész meg csak kirakat azoknak akik nem értenek hozzá és bekajolják.

    Előfizetői oldalra optikán kialakítva, a jelen hálózati eszközök mellett gazdaságosan max 100 Mbps-et lehet csinálni. Annyi bőven elég is, annyival egy normál pc is megbírkózik. Ennél többre nincs is igazán szükség. Talán majd 2010 után a gigabit elérési eszközök leesnek olyan árba ahol most a 100 Mbps-esek vannak, akkor majd az átveszi a helyét, de az még odébb lesz. 10 Gbps az majd talán 2020 felé lesz elérhető árban optikai elérési technológia.
  • shabba #6
    A világ többi országában is tökéletesen tisztában vannak azzal a hálózati szakemberek hogy milyen technológia áll ma rendelkezésre, milyen hálózati eszközök amiből építkezni lehet egy hálózat esetén. Meg azzal is tisztában vannak mi mennyibe kerül.

    Az hogy valami technológialag megvalósítható, még nem jelenti az hogy olyan árban hozzá is férhető hogy széleskörűen el tudjon terjedni. Egy olyan Cisco router ami le van dobva a nagyi sufniájában a földre, a kertkapu mellé közel fél millió dollárt kóstál, az közel száz millió forint. És ilyen eszközből minimum kettő kell az optikai kábel túlodalára is hogy két pont között meg lehessen valósítani a 40 Gbps-es kapcsolatot. És ugye két pont között még nem az internet van, ahhoz a további kapcsolódásoknak is ilyennek kellene lennie, ami nem igazán valósul meg mivel kevés 40 Gbps-es kapcsolat van világszerte kiépítve.

    Ez olyan hogy a Hungaroringen is lehet 1:20-as köridőt elérni, csak forma 1-es kocsi kell hozzá aminek darabja milliárdokban mérhető. Míg egy pár milliós utca autóval 2-3 perc körül körözgethetsz.

    A PH-s cikkben vannak képek a nagyiról a Cisco CRS-1-esről ahogy ott pózol előtte. Vicces látni egy fél millió dollár körüli eszközt a sufnija sarkában a földre dobva. Szerintem a nagyi nincs is tisztában azzal hogy az a doboz többet ér mint amit ő valaha a 75 éve alatt megkeresett.

    A Cisco világszerte az elmúlt 3 év alatt 900 db CRS-1-es routert adott el, abból három itt Mo-on Tíkom hálózatában van beüzemelve, egy meg ott áll a nagyi sufnijában semmire sem használva, mert még a gépébe sincs bekötve a router csak úgy magában áll, ez látszik a képeken. Szóval a hírekbeli szövegezés ezért is nagy kitaláció.

    40 Gbps az olyan gerinchálózati kapacitás ami ügyfelekhez való, hanem a gerinchálózatokba. A legnagyobb szolgáltatók mostanában kezdik felfejleszteni a hálózatukat 10 Gbps-esről 40 Gbps-es, mert ez a techológia még mostanában terjed. És itt olyan nagy szolgáltatókra kell gondolni mint a japán NTT, az amcsi AT&T vagy a Verizon, amely cégeknek 10 millió feletti szélessávú ügyfélköre van.

    40 Gbps az hatalmas kapacitás, pl. a Tíkom több mint fél millió ADSL előfizetője együtt nem generál akkora forgalmat csúcsidőben hogy ne tudná kiszolgálni, nemhogy ezt a kapacitást egy előfizetőre kellene elpazarolni.

    Ha már ennyire kamuzni akartak, hazudhattak volna már nagyobbat is. Hogy mondjuk a nagyi 80 db 40 Gbps-es csatornán 3.2 Tbps-mal internetezik. Igaz akkor több milliós eszközt kellett volna a sufniba bespéselni, ami akkora hőt és villanyszámlát generálna hogy talán meg is főnének, de sokkal nagyobb búlvár hírt lehetett volna belőle kihozni. ;)
  • shabba #5
    Komolyan mondom ez már vicc. Már jó egy hete hogy ez a hülyeség megjelent a külföldi sajtóban és azóta is minden nap feltűnik egy-egy magyar portálon.

    A többit részletesen leírtam itt PH fórumán, miért nincs semmi valóságtartalma ennek az egész hírnek.
  • kozmate #4
    Megnézném azt a kártyát amit desktop pcbe rakva 40 gigabitet tud...

    A nénike celeronos konfigja örülne, ha a memóriából tudna olyan gyorsan olvasni... :D
  • Argathron #3
    Barátom, tévedsz:-)
    Épp a nyugdíjassal figyelnek fel rá:-)
    Mert az szokatlan. Ez marketing:-D
  • Visor #2
    Minek építették ki egy nyugdíjasnak, ha abszolút nem használja ki ezt a baromi nagy sebességet?!
    Inkább Lothberg saját magának építette volna ki, és így talán többen felfigyelnének rá, mint egy 75 éves nyugdíjasra. Akár reklámozhatta is, hogy mennyi képesség van a mai technikában, és akkor talán a világ többi országai észbe kapna, hogy "Na mi hol is tartunk?"
  • m4G1c #1
    a srác kiépíti, szegény anyja meg szenvedhet a raid-del :P
    nagy különbséget nem tapasztalhat az öreglány, mert szvsz 2-3 mbit fölött már tényleg csak a böngésző rendergyorsasága számít. próbálják csak ki egy p2p-s közösségnél, ott tudnák csak igazán letesztelni a sebességét.