Gyurkity Péter

Online rekordot döntött a Live Earth

Az MSN tájékoztatása szerint a világ számos nagyvárosában egyazon napon megtartott rendezvénysorozat több mint 15 millió adatfolyamon (streamen) keresztül jutott el a felhasználókhoz, ami új rekordot jelent.

A portál világrekordként számolt be a 15 milliós eredményről, azt azonban mindenképpen hozzá kell ehhez tennünk, hogy ez nem feltétlenül jelent 15 millió látogatót. Az egyes adatfolyamokat ugyanis leállíthatjuk és azonnal újraindíthatjuk, így rögtön megnöveljük a találati eredményt. Az MSN.com a koncertsorozat lezárultát követően elérhetővé teszi az összes felvételt, így várhatóan tovább emelkedik majd ez a szám.



"Ma történelmet csináltunk. Több mint 15 millió streamen keresztül tettük lehetővé az internetezők csatlakozását, ezzel pedig megdöntöttünk az internetes műsorszórás eddigi rekordját" - magyarázta Joanne Bradford, a portál működéséért felelős alelnök. Érdekes, hogy az első beszámolókban még 9 milliós adatot közöltek új rekordként, ez az adat nyilván még nem jelentette a végleges eredményt a koncertek napján, azaz szombaton. A korábbi rekordot egyébként a 2005-ös Live 8 tartotta, amely során az AOL akkori tájékoztatása szerint 5 millió felhasználót regisztráltak, ez azonban valóban a nézők számát jelentette, nem pedig a streamek összességét.

A mindkét rendezvényért felelős Control Room már 2005-ben azt tapasztalta, hogy a nézettség különösen a koncertek utáni néhány napban ugrott meg, főleg amikor elektronikus levelekben hívták fel egymás figyelmet az internetezők a felvételek elérhetőségére. A Live 8-at követő hat hét például 100 milliós eredménnyel zárult, ezt most a Live Earth a várakozások szerint háromszorosan is meghaladja majd.

A koncertek egyébként Sydneyben indultak, majd Tokión, Hamburgon és Londonon át New Yorkban folytatódtak. Az eseményen szerepet vállalt Al Gore korábbi alelnök is, aki az elmúlt években elsősorban a klímaváltozással kapcsolatban hallatta hangját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #7
    yep
    Csak az a baj, hogy ratyi a hangminőség.
  • shabba #6
    Már elérhető. Pl. az Artists menüben megvárod amíg betölti a playlistet, ami úgy 1-2 perc és utána lehet válogatni akár az előadott számok szerint is.

    Egyébként elég profin meg van csinálni, délelőtt belenéztem és teljesen folyamatosan akadás nélkül működett, talán 1x volt hogy megfagyott a stream 1-2 mp-re. Az hogy végre előadó és szám szerint rendesen mint egy Video on Demand kínálatban lehet válogatni kifejezetten jó működést ad. Ráadásul a streamekben gond nélkül lehet akár előre és hátra is tekerni.

    Az elmúlt évek live közvetítéseihez képest a bitráta is szépen nőtt, az több évvel korábbi 1-200 kbps-es bélyeg nagyságú csupán live stream, szépen felfejlődött az évek során egy végre 1 Mbps fölötti bitrátájú VoD kínálattá. Most már tényleg csak a bitráta az ami csiszolni kell, de jővőre amikor még nagyobb bitráta lesz(talán 2Mbps) már jóval közelebb lesz minőségben akár teljes képernyőn is egy TV szintű műsorfolyamhoz. 2009-re meg szinte biztos hogy ez már teljesülni fog 2 Mbps fölötti bitrátával, 2010-től meg szerintem már talán elindul a minőség a HD irányába.

    Azért kíváncsi lennék az Akamai részéről valami sajtóhírre hogy terhelődött a CDN hálózatuk, ahogy nézem tracert alapján tőlük jön a video stream.
  • Lazarus #5
    Nemtom, de a lába furcsán fest
  • Benedicht #4
    Az MSN.com a koncertsorozat lezárultát követően elérhetővé teszi az összes felvételt, így várhatóan tovább emelkedik majd ez a szám.
  • Mr Hyde #3
    Jah, nem volt rosz. Nem rögzítették valahol a koncertet? A John Butler Trio-t megnézném mégegyszer, mert rohadt jó volt.
  • Darth Sith #2
    hát ez szuper. :)
  • dawinD #1
    a jobboldali fószer kicsoda ?