Gyurkity Péter

Az IBM megtriplázta a Blue Gene teljesítményét

Elkészült a szuperszámítógépek Top500-as listájának legújabb változata, ennek alkalmából pedig az IBM bemutatta a második generációs Blue Gene rendszert, amelyből akár 3 petaflop/s-ot is kisajtolhatnak.

Az 500 legerősebb szuperszámítógép listáját ugyanakkor még mindig az előző generáció, a Blue Gene/L vezeti, amely tehát megőrizte első helyét. A második a Cray összeállítása, amely a Cray XT4/XT3 nevet kapta és nemrég esett át egy alapos frissítésen, míg a dobogó harmadik fokát a cég Red Storm elnevezésű összeállítása foglalja el, amely viszont már ikermagos Opteronokra épül. Az első tíz fennmaradó hét helyezéséből ötöt az IBM különböző Blue Gene rendszerei foglalnak el, ide mindössze a Dell és az SGI tudott befurakodni a nyolcadik, illetve tizedik helyre.

A Nagy Kék azonban már készül az első hely bebiztosítására, mégpedig a Blue Gene/P nevű vadonatúj összeállítással, amely a cég közleménye szerint akár a 3 petaflop/s teljesítményt is elérheti. Egyelőre a rendszer fejlesztés alatt áll, ám máris elhódította a lista 30. helyezését, mégpedig a napokban mért 20 teraflop/s-os eredményével. Ez természetesen nem a végső állapot, hiszen a teljesítmény gyors növekedésére számíthatunk, amint befejeződik a munka. A cég a már említett brutális teljesítmény elérését, valamint energiatakarékos működést ígér, amely hétszer hatékonyabb mint bármelyik ma üzemelő szuperszámítógép.


A Blue Gene/P egyetlen chipjében négy PowerPC 450 processzor található, amelyek 850 MHz-es órajelen végzik dolgukat, egyenként 13 milliárd műveletet hajtva végre másodpercenként. Ezeket 32 chipet tartalmazó lapokba, majd 1,8 méter magas rackekbe sűrítik össze, míg a teljes rendszer 72 ilyen rackből áll majd, amely összesen 294.912 processzort foglal magába. Ez azonban nem jelenti a végső határt, hiszen az összeállítás tovább skálázható, egészen 884 ezer processzorig, hogy biztosítsák a kiemelkedő teljesítményt.

A Blue Gene/P a tervek szerint az orvostudományok terén nyújt majd nélkülözhetetlen segítséget, különböző számítások gyors elvégzésével. Példaként említik a gyógyszerkísérleteket, így nem véletlen, hogy máris több kutatólabor, illetve egyetem bejelentette igényét a rendszerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RecoPhile #36
    Amúgy nem vágom, hogy miközünk (felhasználók) van ehez? :D
    Úgy beszél mintha valami megvaltás lenne számunkra! :D

    Vagy talán tévedek és csak nekem szúrja a szememet? :D
  • RecoPhile #35
    Egy ilyet elfogadnék, de nem lenne hely a szobámban :D:D:D:D

    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=53286
  • eax #34
    s/climate// Rossz helyen van a touchpad...
  • eax #33
    Ahahaha... Persze, a szigoruan titkos feladatokat ellato gepeket gondolkodas nelkul kirakjak a netre egy toplistaba, a GFS (Global Forecasting System) pedig egy sarokba allitott core2duo-n fut, egyebkent sem foglalkozik arrafele senki climate atmoszferakutatassal. A gyogyszerkutatas pedig mi mas lehetne, mint mese, koztudott, hogy az osszes gyogyszer orolt fumagbol van, amit a javasasszonyok gyujtenek a mezon teliholdkor. En kerek elnezest.
  • Kaadi #32
    A gyógyszeripari kutatás mese: ezekkel a monstrumokkal komunikációs csatornákat fognak figyelni (telefon, internet, műholdak). Aki megnézi a Toplistát láthatja hogy milyen sok gép van kormánykézen 'bizalmas' feladatkörrel, vagy "atmoszféra kutatással" megbízva. Tudjuk hogy az amerikaiakat például mennyire érdekelte légkör változása az elmúlt harminc évben.
  • lee56 #31
    Nana, valahol kell majd hogy legyünk :)
  • 00 Blue 00 #30
    30-év múlva, lehet sehol nem leszünk!
  • dez #29
    Mondjuk nem a GPU emulációjáról van ott szó, hanem az OpenGL szoftveres megvalósításáról, beleértve a shadereket is. Előbbi kapásból elérhető, csak a spéci PC-s extensionokat és a shaderek szoftveres végrehajtását kellene még beletenni.

    Viszont a CPU-t lehetne több procin egyszerre emulálni...
  • AzUs #28
    Már rég szuperszámítógépek tulajai vagyunk.. Csak az nem mind1 h melyik évtizedben számítjuk.. a 70'es években egy a mostani számítógépek egyike is elképzelhetetlen volt... 30év múlva milyen szgépek lesznek? milliárdszor erősebbek mint a mostani szuperszámítógépek...
  • Power #27
    Persze lehetne GPU-t emulálni, de attól még nem lenne olyan gyors. CPU korlátos lenne :D