64
  • Liquido
    #64
    Szerintem átlagos tévézésre a DVB-T lenne a nyerő, csak a sok béna majom, akin múlik, nagyon hátráltatja a kialakulását. Angliában már 1998 óta elérhető a földi ugárzású digitális adás, és van benne interaktivitás is. Persze azokat szerintem nem sokan használják, de technikailag megoldott a dolog. Nagyon jó a képminőség, és egy set top box sem kerül sokba (sima vevő kb. 10000 ft.). Én voltam kint egy ideig Londonban, és vettem is egy kicsit jobb cuccot, ami merevlemezes felvevő is 2 tunerrel. De itthon még várhatok több mint 1 évet, mire használhatom. Remélem rendesen nekiesnek a fejlesztéseknek, mert jó lenne ha valami csoda folytán a 2008-as olimpiát már ezen nézhetném.
  • Mavericko
    #63
    Shabba nem csak az eszközökkel van baj, hanem a hálózattal.Az eszközök sok esetben adottak (vagy nem, ilyenkor jön egy egy kis plusz bajlódás), a hálózat viszont az élvezhető felvételhez kell egy bizonyos saját sávszél.Ha ez nincs nem jó a tv adás.Ennek piszok drága arra a szintre emelése, hogy kb. egy ugymond faluból iptv-zzek gond nélkül
  • smokedoc
    #62
    A dajcse telekom behozta a németek leselejtezett technológiáit .
    Most is azok jönnek.
    az adsl maga a szabvány szar vagyis elavult.
    Ebből csak ennyit lehet kihozni.
    mikor a rozsdásodott telefondobozokban a 2 rézdrótra megy minden ki a végén az utcán tök mindegy bent milyen hiperszuper cucc van, az akkor is csak 2 rézdrót.
    Nem üvegoptika pld.
    az már sokba kerül.
  • plebanos7
    #61
    tisztelt T-home ! Előfizetésem van internet +2 Ip-tv setapbox, A régi telefonvonalakon mint Székesfehérváron is van nem tudják bisztosítani a 8-MB es
    letőtési sebességet mivel kb 2Km-re lakom a telefonközpontól.Az internetkapcsolat szaggatott.igy tv-ét sem tudok nézni.Miért nem mérték fel technikailag hogy mit bír el a telefonvonal mielőtt belekezdek volna a fejlesztésekbe? Egy éves hüségnyilatkozatot irtam alá de lehet hogy mivel hibásan szolgáltatnak szolgáltatócsrére szorulok amelyet egyébként sajnálnák!!!
    részt vettem a teszt időszakban is.amely már megmutatta a technikai hibákat
    Ennek ellenére még bizom hogy sikerül megoldani a gondokat ha nem szolgáltatot váltok Ezért a pénzért szeretnék tv-ét nézni és internetezeni.
    székesfehérvár Pintér Péter kelemen béla ut 42 [email protected]
  • shabba
    #60
    "Viszotn nagyon úgy érzem, hogy egyenlőre még egyrészt kicsit gyerekcipőben is jár, másrészt tipikusan ez a "nyerészkedünk egy új technológián" elv honol megint. (lasd az első adsl csomagok)"

    Az hogy gyerekcipőben jár az IPTV azzal egyetértek, pár fórumon már kifejtettem miért. Legalább kell neki 3-4 év mire túllépnek a kezdeti gyermekbetegségeken is kikupálódik ez az egész. Azért ne feledd anno jó évtizede amikor a kábeles DTV elindult ott is megvoltak ugyanezek a gyermekbetegségek, ahogy ez minden új technológiánál kikerülhetetlenül megvannak. Csak az már rég volt, kevésbé emléxenek rá, ráadásul annak mi nem voltunk tevékeny tesztelői. Most az IPTV-nél világszerte ott vagyunk az első tesztelők között, megtapasztalva milyen egy teljesen új technológia bevezetése és ennek persze nem csak előnyei de árnyoldalai is vannak.

    A nyerészkedés dologgal messze nem értek egyet, még az ADSL hasonlattal sem. Egy technológia árát a költségek határozzák meg. A költségek egy új technológia bevetésénél mindenhol magasabbak így a fogyasztói árak is ehhez mértek, amik később idővel csökken. Ebben semmi nyerészkedés nincs, ami először drága az nem éri meg túl olcsón adni, így is buknak rajta eleget a bevezetési szakaszban a cégek.

    Anno 2000-ben amikor az ADSL elindult egy modem+DSLAM port combo még sok száz dollára rúgott, ma már akár az ötödéért is megkapod mert az évek során a gyártási volumen emelkedése miatt az árak is lecsökkentek. Ne feledd hogy 6-7 éve jó ha évi pár millió DSLAM port értékesítés volt, most meg már közel százmilliós. Márpedig ha a volumen miatt a fajlagos költségek kisebbek olcsóbban lehet adni. Ugyanez igaz az előfizetőszámra is. Anno 2001 végén az első évben összesen 10 ezer ADSL előfizető lett bekötve egy év alatt, ma már ez a szám közelíti az évi 200 ezret. Nem mindegy hogy az eszközgyártóktól milyen volumenben rendelnek a cégek, kisebb tételre kisebb árkedvezményt kapnak, ha száz ezres volumenben rendelnek nagyobbat. És minél több az előfizető annál kisebbek a fajlagos költségek, és bizony Tíkomnál az elmúlt 6 év alatt közel 550 ezresre bővül fel az ADSL létszám, ami messze több mint az első év 10 ezer.

    Nincs itt semmi nyerészkedés ahogy te gondolod, szimpla költsége és bevételek vannak és a bevételeknek mindig a költségek fölött kell maradniuk hisz az internetszolgáltatás profitorientált vállalkozás ahogy a többi szolgáltatás, nem jótékonykodnak a szolgáltatók főleg nem arra hajtanak hogy becsődöljenek.

    Az IPTV szolgáltatás még újdonság, a hozzá szükséges eszközök is frissek, még többnyire az első generációjukat élik és a gyártási volumenek is igen csekélyek ahogy anno ADSL 2000 tájban. Majd ha felfut az értékesítési volumen 3-4 év múlva itt is jóval olcsóbbaká válhatnak az eszközök, kisebb költségek mellett pedig a végfelhasználói ár is csökkenhet.

    Elég példának annyit mondani a Motorola az egyik legnagyobb Set-top Box gyártó nemrég értékesítette az egy milliomodik IP alapú STB-jét. A kábelesTV-s STB-knél pedig már rég túl van az 50 millión. Egy alap kábeles STB ma már 70-80 dolláért kapható, egy alap IP STB legalább 400-500 dollár, legfőképp azért mert az IP alapú termékek több funkciót alapba beépítve kínálna, kvázi azt ami kábelesnél a prémium kategóriás eszköz az IP-nél az alap. Ráadásul IPTV-nél kell egy média gateway is ahol amire az eszközöket kötheted, az sem olcsó az elmúlt években bőven 50-60 ezer fölötti árketegóriájú eszköz volt aminek az ára szerencsére szintén esik, mint minden elektronikai kütyüé. Vagyis egy IPTV telepítésnél, kiszállással, telepítéssel együtt majd ezer dollárnyi eszközt rak oda a szolgáltató, és ez csak az előfizetői oldala. Ez ma még nagyon drágává teszi az IPTV, de később idővel ahogy a technológia már nem a kezdeti drága szakaszát éli, hanem felfutnak a volumenek és esnek az árak, ez akár lemehet pár száz dollárra is, ha mondjuk már 200 alá esne az jóval kellemesebb lenne. Persze ez az idővel előrehaladó árcsökkenés nem csak kliens oldalon hanem szerver oldalon is ugyanúgy zajlik majd hisz oda is igen drága eszközöket kell vásárolnia a szolgáltatónak.
  • strogg
    #59
    http://www.t-online.hu/t-home/ajanlataink/termekek/20061105kerdesek.html
    Ajánlott link.
    Asszem marado kasaját cuccomnál :(
  • strogg
    #58
    Ez a statisztika engem is érdekelne. Pláne a "nagyközönség" (azért idézőjel, mert ugye 2000 végfelhasználóról beszélünk) terkintetében. Ugyanis a hómjúzer jellemzően akkor néz a tv-n filmet, ha van tv adás, van VHS, vagy DVD a tv-re kötve. Tehát merőben szokatlan neki a "kiválasztom a filmet, amit nézni akarok a tv-n", hisz számára a fil választá előfeltétele egy DVD lemez, vagy kapcsolgatás a csatornák között. Tehát érdekelne, hogy hányan üdvözölték az ötletet, hogy a távkapcsólóval egy extra menüt is végig böngésszen.
    Mellesleg nem vagyok ellene az IPTV-s megoldásoknak, mert a technológia nagyon jó, és királyos lehetőségek vannak benne. Viszotn nagyon úgy érzem, hogy egyenlőre még egyrészt kicsit gyerekcipőben is jár, másrészt tipikusan ez a "nyerészkedünk egy új technológián" elv honol megint. (lasd az első adsl csomagok)
    Egnem biztosna addig nem fog érdekelni, amig kompromisszum nélkül nem tudok iptv-s elérést carázsolni a jelenlegi rendszermbe. (mármitn a számítógépes multimédiás központra) A kettő együtt ugyanis (egy ilyen eszköz, plusz az iptv) a maximumot lenen képes kihozni a jelenleg(!) elérhető technológiából. ű(egyébként érdekelne, hogy a set-top box az közelezően használatos, vagy kiváltható egy tuner kártya cserével? (Itt értem a kompromisszum nélküliséget. Nem vagyok a szolgáltató által kijelölt technológiai korláthoz kötve, hanem kihasználhatom-e a jelenleg elérhető maximális teljesítményt ha úgy döntök?)
  • RaveAir
    #57
    Kiváncsi lennék egy olyan statisztikára, hogy ugyan mennyien használták már a T-csoport "videotékáját".
  • RaveAir
    #56
    A T-Home-ban az a jó, hogy azoknak kínál bővebb tévézési lehetőséget, ahol nincsen bevezetve kábeltv, csak telefonvonal. Tudom, hogy ott van még a UPC Direct, Digi Tv és az Antenna Digital, de nem mindenhol lehet műholdvevő tányért kirakni a falra/tetőre.
    A mi társasházunkban pl. a falban lévő kanócból Antenna Digital jön. Nincs egyéb kábeltévé, tetőantennát macerás lenne feltenni és levezetni, tehát vagy ezt választom, vagy a T-Home-ot. Viszont kiindulva T-csoport zsenialitásából, ezért azt hiszem, hogy nem fogok az ő termékükre váltani a jövőben sem.

    Más: Az Antenna Hungária DVB-H-s tesztjét volt szerencsém látni, köszönhetően egyik kolléganőmnek, és felmerült bennem a kérdés, hogy kinek lehet jó mobiltelefonon tv-t nézni?
  • strogg
    #55
    Csatornákram ég nem reagáltam: Valóban, a vehető pár ezercsatornából kb: 25 az ami értékes számomra. jellemzően Nat. Geo, spektrum, discovery stb..., illetve pár olykor-olykor nézett csatornák. (paprika tv, reality, VH1 classic, ) Ezen a kb: 25-ös számon sem az általam javasolt, sem pedig a T-home rendszere nem változtat jelentősen, így a vehető csatornák száma amit kínálnak lényegében nem érv. (itt egy újabb átverés. Pontosabban marketing duma, amivel elsózzák a cuccost)

    Viszont! Nekem az upc direkt 150 csatornát garantál, online adásokból is kb: ennyi jön be. Én nézek kb: 10-et, bár legtöbbször azokat sem. De én megtehetem, hogy belerakok egy dvd-t, cd-ről zenét/filmet (fomrátum lényegében mindegy, mert bármit lejátszik). Így a saját "videótékám" ugyanúgy rendelkezésre áll, ha éppen nincs olyan műsor ami érdekel, vagy olyan kedvem van. Mellesleg a pornót említi a cikk. Miért is fizessek elő pornóra, amikor tudok nézni netes pornó csatornát ha akarok?
    Ismétlem: szerintem itt csak a minőséggel tudnak bűvészkedni. (persze kiemelendő, hogy csak olyan számára, aki nem tudja mi a különbség a boot, és a root között :)
  • strogg
    #54
    Ha alaposan végigolvastad volna a hozzászólásokat (mint ahogyan szemmel láthatóan nem tetted) akor tudnád, hogy felhívtam a figyelmet: tisztában vagyok vele, hogy hóm júzer nem akar érteni hozzá, hanem kulcsrakész megoldást akar. Mindössze leírtam hogyan érhető el a nagyobb tudású multimédiás központ otthon olyanok számára, akik már látta DVI csatlakozót, és tudják is mi az. (jellemzően ilyen a pc buzerátorok 99%-a.) Egy átívelő (ám nem biztos, hogy ide tartozó gondolat), jelenleg többen vannak aki pc buzerátorok, és messze képesek megalkotni maguknak egy ilyen PC-s megoldást otthonra, mint ahány előfizető per pillanat létezik a T-home szolgáltatásra.

    De ezen vitatkoznék veled. (átverés v. sem) A júzer X forintért kap egy set-top-box- ot, amihez jellemzően mélyen a zsebébek ell nyúlnia, ha pöccre ki akarja használni. (pl: nem a 39.999 forintos tesco CRT TV-n fogja megmutatni neki, mit jelent a HD minőség:) Ehhez képest ez a rendszer tud minuimálisan felvenni (talán), tudsz csatornát szűrni, (asszem reklámot szűrni nem tud), továbbűá bele tud tekerni az adásba, fix "videótékából" csemegézhet (ami fix lista, hol bővül hol szűkül), és nem képes lényegében semmilyen más médiumról lejátszani lényegében semmit. Azért a havi X forintért eléggé sok kompromisszumot is kap, egy számára lényegében nem nagyon kihasználható minőségért. Ezért átverés, hisz eladják neki ezt, holott az elképzelésből kb: 100x többet lehetne kihozni.

    Az adatfolyam priorításban igazad van. Azonban az infrastukrúra elavult hozzá, ez abban is megnyilvánul, hogy prirítás ide v. oda, a sávszél ingadozik.
  • shabba
    #53
    És szerinted az előfizetők hány százaléka képes arra mire te? Nem mindenki olyan jólinformált, hozzáértő mint te. Az csak egy szűk kisebbség lesz, a többség nem ért hozzá és nem igazán akar érteni hozzá, csak használni szeretné. Ezért ő megveszi, kulcsrakészen. Aki pedig ezt a igény kielégíti az pedig eladja. Miért orbitális átverés ez, meg miért mindenki hülye aki igénybe vesz egy fizetős szolgáltatást, ha máshogy nem tud hozzájutni ahhoz amire igény lenne?

    Ez ugyanolyan mint aki filecserél az sosem fog fizetni semmilyen dologért amit ingyen is letölthet. Az ilyen user sosem fogja érteni más miért vesz fizetős filmletöltés vagy miért vesz meg egy cd-t, játékot, sőt egyesel olyan véleményen van aki ezt megteszi az alapjaiban hülye, aki meg árulja az orbitális átverő. Lehet neked furcsa de a piac attól működik hogy az emberek zöme hajlandó a legális utat követni és megvenni a fizetős szolgáltatás, és mivel jellemzően ez a többség így aki árul annak is van elégséges piaca.

    Egyébként hadd kérdezzem meg, mert én nem értek a műhódas tv-hez, az általad vehető pár ezer csatornából, mennyi az ami a kábelhálózaton is elérhető magyar nyelvű kínálat és ebből mennyi a legálisan elérhető kínálat? Mert a sok ezer számomra értelmetlen kvartyogást folytató csatorna hiába van, ha az igényeim kielítésére nulla mértékben alkalmas. Számomra pl. pont az az értelmetlen és átverés ha azzal ámítanak hogy sok ezek csatorna van, miközben számomra abból a kínálatból szinte alig akad értékes.

    Sávszélt sehol nem garantálnak best effort jellegű lakossági szolgáltatásnál. Sem nálunk se a világ más részén sem. Van garantált sávszélű szolgáltatás is de annak az ára jóval magasabb, pont azért mert az garantált. A internet azért válhatott ilyen széleskörben elérhetővé mert a best effort jelleg miatt olcsóbban lehetett adni, ha még mindig csak bérelt vonali elérést lehetne kapni, nem lenne világszerte 300 millió előfizető, mert nem lennének képesek azt megfizetni.

    Egyébként az IPTV és VOD vagy akár az IP telefon(Klip) a hálózaton megfelelő QoS-sel van ellátva így ezek nagyobb priorításon, garantált sávszél mellett működnek, ellentétben a netes best effort adatforgalommal. Épp ezért amit leírtál annak ehhez nem sok köze van. Azért annyire ne nézd hülyének a szolgáltatót hogy nincs azzal tisztában mely stream jellegű, realtime adatfolyamoknál szükséges úgy kialakítani a hálózatát ahol nincs tolerálva a sávszél csökkenés. Tökéletesen tisztában van ezzel, azért is működik az IPTV multicast jelleggel hogy ne legyenek a gerinchálózaton a kapacitással problémák. A fizetős VoD adatfolyam szintén nagyobb priorításon üzemel és monitorozva lehet látni ha épp szükséges a bővítés mert már megkövetelik az igények. De ez net szolgáltatás mellett is így működik, ott is monitorozzák az egyes gerinc szakaszokat és előre kalkulálható kb. mikor esedékes a következő bővítés.

    Az elérési hálózat itt az igazán probléma hisz az a szűk keresztmetszet, ez pedig végpontoként eltérő minőségű. Márpedig végpontból igen sok van, akár több millió is. Ez közel sem olyan 1xű kicserélni mint pl. egy gerinchálózati szakaszt bővíteni. pont azért mert sokkal nagyobb kiterjedtségű hálózati szakasz. Idővel ez majd megtörténik, pont úgy ahogy nyugaton vagy a világ más tájain is elkezdődtek ilyen fejlesztések vagy már épp folynak vagy el fognak majd indulni. Viszont ez mindenhol időigényes folyamat, akár 5-10-20 évben is mérhető, főleg ha egy teljes terület lecsérése a cél.
  • nyanya
    #52
    1. Ha kötni is szeretnél, vegyél ki egy nap szabit, amig várakozol az ügyfélszolgálaton.
    2. Végre odaértél, de a hölgy vagy úr nem boldogul a számítógépével, vagy a programmal. (nem láttam a képernyőt sajna).
    3. Ha sikerül odahívni valami gurut, akkor meg kiderül, hogy nem létesíthető a szolgáltatás.
    4. Ha mégis, akkor meg azért neheztelnek, mert nem Te lennél az előfizető, Te csak előkészíted a terepet mondjuk apukának, akinek a fentiekhez nincs türelme. Kéred a részletes ártájékoztatás, meg csatornakiszotás meg internet díjszabást, és közlik veled, hogy ott vannak a szórólapok.

    Valahogy így. Hát nem csodálom, hogy nehéz ügyfeleket összeszedni.

    Én apámnak kijártam, de, ha olyan flegmán állnak majd hozzá, mint hozzám, hát inkább köt külön telefont, internetet és kábeltévét, és valszegy egyiket sem a T-onlinánál, mert elfogy a türelme.

    :-)
  • HJPOWER
    #51
    A szánalmasan lassú, "akár" 8mbit/s -es netet hogyan lassítsuk még tovább? IPTV a helyes megfejtés! Ennyit erről!
  • strogg
    #50
    Én meg amondó vagyok,hogy mindenkinek javallom a megfelelő tuner kártyát belerakni egy gépbe, (a drágábbak már jellemzően képesek fogadni a parabolát, és beltéri egységként üzemelni), izlés szerint win vagy linux környezetre multimédiás center szoftver húzni, (media center, vagy mythtv), egy jobb hangkarira rákötni a hangrendszert, utp kábel be, "oszt jóvan"
    Elég sok (pár ezer) csatorna, bele tudsz küldeni bármilyen médiumról bármilyen formátumú zenét/filmet, felvesz/lejtászik, és innentő fantázia, kézügyesség, szakértelem kérdése. A határ a cillagos ég. (haverom ha fe lakarja venni a meccset, akkor sms-t küld a gépére kötött mobilra :) Tényelg a csillagos ég a határ. Lényegében anyiból össze lehet rakni egy megfelelő géept, amennyibe a t-home fél éves költsége kerül, további fél évnyi pénzből beleraksz egy jó tunert, illetve megint ennyiből pedig vagy egy nagy képátlójú CRT tv-t, vagy egy jobb 21"-es tft moncsit rádugsz.
    Ezzel a tudással a T-home nem tud versenyezni. Jellemzően a jó képmiőséggel próbál ügyködni, de nem képes garantálni, hogy ez mindíg ilyen is marad. (ugyebár ez erősen függ a sávszéltől. Márpedig még a mai napig is úgy köztik a net szerződéseket, hogy a garantált sávszél kb: tizede annak, amire kötöd a szeződést).
    Lényegében amíg a sávszélt nem garantálja (nem teszi) addig a képminőséget sem tudja garantálni. Az egyetlen fix dolog az egész történetben, a számla amit kapsz. (és nem tűrnek vitát, ha éppen a sávszél miatt nem a HD-t kapod, hanem rosszabbat) Ráadásu alé set-top box kb: tized annyit sme tud, mintha egy tv-out-os vidkarira rákötöd a tv-d.
    Lényegében egy orbitális átverés ez az iptv. Ezt csak mariska néni veszi be, aki elájul, hogy a betty a csúnya lány az iptv-n tényleg K. randa :)))))))))))))))
  • Sir Quno Jedi
    #49
    Ugyeugye. Nekem is ott csücsül a háztetőn a párezres antenna és voilá! Mónikasóhoz ez is túl jó, pláne, hogy nem is nézem...
  • lpmaskmancick
    #48
    má nem apa kezdődik hanem apa vége van apa vége van
  • huuu
    #47
    10 évig előfizetője voltam a helyi kábeltv-nek.
    Anno egyszer nem küldték a csekket. Gondoltam majd küldik...
    Erre inkább jött egy levél, hogy fizessem be x napon belül mert kikapcsolják és utána huuu de sokba lesz a visszakapcsolás.
    Anyátokat.... Én nem pofáztam a szar minőségért ezek meg egyből fenyegetnek?
    Mentem is venni a lepkeantennát. Így kb 4 éve nem fizetek tv-t és soha nem is fogok. Csak egy a gond. Túl jól jártam...
    Vagy már az is baj?!
  • huuu
    #46
    3 dolog kell. Egy 3000 ft-s antenna, internet egy szett digitális műhold vevő.
    A Magyart lehet fogni az antennával bárhol az országban. az internet tele van filmekkel. A digitális műholdvevőn meg van 5000 adó.
    Innnentől kezdve nincs létjogosultsága semmilyen tv szolgáltatónak.
  • kisördög
    #45
    Természetesen mindenkinek lehet véleménye,nekem március óta van.És tökéletesen működik az internet és az Ip tévé.
  • Alien69
    #44
    "egyéb szolgáltató előfizetőjének", az a baj, hogy kevés az IGAZI szolgáltató, sok a díler. Tehát, nézd meg a telefóniát. Még ma is, sokan elhiszik, hogy a Tele2 szolgáltat! :D Hát, végülis, kinyomtat számlákat, melyeket postáz. EZ tényleg szolgáltatás.
    A T meg építsen, fektessen be sok pénzért, hogy a T2 féle cégeknek jó legyen. Ezen felül, a T csoportot pl ki lehet zárni egyes területekről (pl tipikussan ilyenek a lakóparkok, ahol megkennek pár embert, és nem adnak engedélyt, csak a "konkurenciának), de a tkomnak meg kötelező mindenkit beengednie a hálózatába. Ennyi.
  • ocsieu
    #43
    :D:D:D
    Szánalom.
    Inkább fektettek volna több pénzt az internetelőfizetők által használt kapacitások bővítésére, minőségének javítására.
    Hamarosan majd arra hivatkoznak, azért priorizálják a csomagokat, stbstbstb, mert IPTV...
    Ahogy M0rph3u5 írta, P2P ezt már nagyon régóta tudja...
    Manapság sokan TV nélkül simán megvagyunk, de fordítva roszabb lenne.
    Kábel TV-m van.
    És 5 TV-m (lévén vendégházam van, ahol szobát adok ki...)!!!
    Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy én majd 5x annyit fogok digitális TV-re vagy IPTV-re költeni mint eddíg, mert az hülyébb mint hittem.
    Vagy kérdezgessem a vendégeimet, kérnek-e drága, ámde modern TV-t, felárért???
    Arról nem is beszélve, hogy egy kis vidéki faluban van a szobakiadás, és talán 30 év múlva ide is elér a szolgáltatás...
    Személy szerint annak sem örülnék ha belátható időn belül analóg kábel TV-adások digitálissá válnának, pedig előbb-utóbb az lesz...
    Gratula!!!
    Nagyon jó felé haladnak a dolgok...
    Kizsákmányolás, korlátozás, és az előfizetői igények semmibevétele folyik, de az óriási mértékben...
    Mitől ne lehetne t-home-t értékesíteni egyéb szolgáltató előfizetőjének?
    Jahogy az többe kerülne?
    Ennél is drágábban meg senki nem venné igénybe?
    T-társaság (meg egyik társaság sem) meg ugye nem hajlandó tervezett profitjából engedni(ez nem is engedés, hanem tulajdonképpen kiadás lenne, fizetni egy másik szolgáltatónak, hogy x sávszélt, stbstbstb garantáljon, és biztosísa az iptv zavartalan igénybevételét...)?
    :D:D
    Szerintem az interneszolgáltató szolgáltasson internetet, a TVcsatorna csináljon műsort, a telefonszolgáltató biztosítson telefonszolgáltatást, rendezzék egymás felé számláikat, hárítsák el az esetleges problémákat, fejlesszenek tevékenységi körükön belül stbtsbstb.
    A user meg fizessen, és kapja amit megérdemel (olcsóbb, modernabb, minőségi szolgáltatást)!!!
  • M0rph3u5
    #42
    én ajánlom a HD-s torrentoldalakat
  • zserrbo
    #41
    Idő és kedvhiányban most nem olvasom el az eddig írt hsz-ek csak annyit, ha élvezni akarom a jobb szolgáltatásokat, amiknek már valamennyire most is hiányát szenvedem, gyors net és kábelTV, tudom ott a DigiTV (de főle ga net érdekel Tv-t nem nézek annyit)
  • shabba
    #40
    Van ahol hamarabb lesz, van ahol később. Sűrűn lakott helyeken előbb, ritkán lakott településeken később. Persze az FTTH lenne a legjobb, de azért már az is eredmény lenne ha az optikai végpont csak a háztömbökig elérne, FTTB. Persze családiházas részen FTTH-nek értelme, ezért arra inkább később fog sor kerülni. FTTB-re már most is van példa és szerintem az elkövetkezendő években egyre több helyen lesz a nagyvárosokban.
  • shabba
    #39
    Az IPTV nem unicast, hanem multicast. Pont ez a lényege mert így lehet sávszélesség hatékonyan broadcast műsorszórást csinálni IP hálózaton. Így tök mindegy hogy ezer előfizető van egy millió, a gerinchálón a sávszélesség igény durván ugyanakkora.

    Kábelhálózaton nem IP alapon megy a digitális TV szolgáltatás, hanem máshogy és annak jó régi évtizedes kipróbált módja van. Már ott is pedzegetik az IP-t de az még a távoli jővő lesz, nem pedig holnap.

    A 10 Gbithez rézzel UTP-en legalább Cat6a de inkább Cat7 kábel kell és alig száz méter a hatótáv. A coaxnak is ~5-6 Gbps a kapacitása, a jővőbeli megoldássokkal ez akár még felmehet 10-ig is, szóval van még azért benne lehetőség.
  • Divergencia
    #38
    FTTH lenne a megoldás, majd 20 év múlva sor kerül arra is nálunk:)
  • kvp
    #37
    Itt igazabol csak a upc tudna szinvonalas iptv-t adni, mivel a rendszeruk siman kepes a 25Mbit-re es a kozpont lecserelesevel akar a 100Mbit-re is. (egy lepessel vagyunk japan mogott, az ottani bontott technologiat kaptuk amikor a upc frissitett)

    Ha a upc-s rendszeren broadcast modban mennenek az elo adasok es egy dedikalt csatornan a video on demand/time shift akkor egy lakasban akarhany elokepes es legalabb egy video on demand-os tv lehetne. A timeshift-et pedig kepes lehet az osszes settopbox biztositani. A savszelesseg kezeles kulcsa az elo adasok broadcast modu szorasa, a jelenlegi iptv-s unicast-al szemben. Ha a pvr funkcio a settop box-ban van, akkor mar tenyleg csak a fizetos tartalmakat kell kulon-kulon minden felhasznalonak elkuldeni. A fenti konfiguracioban pedig mehet mellette a voip es kulon halozaton a rendes internetes forgalom is. A upc nem veletlenul vitte kulon halozatra a voip-et, mivel az iptv is ugyanerre a protokollra epul, csak tobbnyire unicast udp helyett broadcast vagy fejlettebb rendszereknel multicast udp-vel. (az utobbi a legjobb de routercseret is igenyelne, ami koltseges)

    A t-online probalkozasa jo, viszont a fizikai halozatuk meg nem mukodik megbizhatoan. (vagy neha sehogy sem) Ebbol a szempontbol a koaxalis kabel jobb, a regi ethernet is azt hasznalta. A legjobb persze az utp lenne, az rezdroton 10Gbit-ig is elmegy ha jo cat6-os kabelt hasznalnak.
  • shabba
    #36
    "Én leginkább most a DVB-T előtt látom a jövőt, mivel kezd betörni a HD-TV korszak"

    Ezzel csak az a gond hogy a DVB-T sávszélesség kapacitása erősen korlátozott, ez pedig nem igazán teszi lehetővé a HD széles körű használatát, mivel az nagyon sok sávszélt használ. Egy HD csatorna 4-6 SD csatorna helyét foglalja el. A DVB-T 8 multiplexet használ, abból először csak 5-öt fognak használni, a maradék hármat majd csak az után ha az analóg felszabadul. Ráadásul mind a 8-at nem fogják tv broadcastra használni, lesz ezen mobilra DVB-H is mert gondolom a freki tulajdonosok akarnak ezzel egy kis pénzt is keresni. Igazán jó minőségben egy multiplexet elvisz egy HD adást, jobb kódolás mellett AVC-ben jobban megtömörítve talán kettő is beleférhet.

    Nem igazán esett szó HD-ról az eddig sajtó hírekben, jellemzően 30-40 SD csatornáról esett szó ami később újabb kódolsára váltva pl. AVC-re 60-80-ra bővülhet. Mondjuk nem igazán értem miért nem azonnal AVC-vel kezdetenek, később majd nagy felháborodás lesz pár éven belül újra lecseréltetnek mindent eszközt MPEG-2-ről AVC-re, csak azért mert az idő szava megköveteli, meg a kínálat bővítésének ez az egyetlen módja.

    HD-t én idehaza műhódról sem túlzottan várnék, legalábbis nem nagy darabszámban. Túl kevés előfizető van, ahhoz képest amennyi multiplex kapacitást kellene bérelni hozzá. Ez vagy túl drága prémium árát eredményezne, vagy nagyon agyontömörített minőséget, amit most is adnak az ilyen szolgáltatók SD minőség mellett.

    Jó minőségű HD-t inkább kábelen lehet elérni, ott van elég kapacitás, főleg az után lenne ha az analóg műsorszórást megszűntetnék, mert a kapacitások döntő részét jelenleg az foglalja le. IP alapú szolgáltatás mellett pedig csak akkor lehet jó HD-t adni ha van elég kapacitás hozzá, legalább 40-50 Mbps-től kezdődően.
  • TothLaci
    #35
    Reklám, marketing. Persze, hogy így nyilatkoznak.
  • Alien69
    #34
    Aha. Ja. Én meg elhiszem. Már azt, hogy "Tökéletesen tisztában voltak ...". Csak elfelejtették ezt közölni a megfelelő szervel, vagy az volt nem beszámítható, és a saját fizetéséből indult ki.
    Ergo, ha ez így van, és ezt előre látták, akkor NEM nyilatkoznának idióta módon, hogy megbukott a dolog! Akkor ez siker, hogy már 2000 előfizető van! De, ezek soha nem hallgattak Hofi-t, mert akkor már rég nem a statisztikán lovagolnának. Márpedig, ezek a mérnökök, vagy kik, a statisztikát erőltetik, külföldi adatok alapján. Ehez kell az észám, meg a jó bérek.
  • Alien69
    #33
    Akkor sorry. De, azért hozzá kell tenni, hogy a magyar lakosságnak ez tök felesleges, nagyrészt. Ugyanis, jellemzően sokan még az adsl összerakásával is bajban vannak. Nem 1 ismerősömnek kellet segítenem ilyen ügyben. Pedig "műveltek", tanult emberekről van szó.
    Na mindegy, ez van.
  • shabba
    #32
    Tökéletesen tisztában voltak vele a mérnökök hogy mire képes a hálózat és mit lehet belőle kihoz. Ahogy külföldön is tisztában voltak ezzel, ahol hasonlóak az adottságok. De ott ezt már évekkel ez előtt bevették, mi pedig nagyon nem tehetünk mást mint megyünk a nemzetközi trendek után és pár év késéssel de idehaza ugyanaz történik mint fejlettebb országokban. Persze vannak trendek amiknek tapsolunk, az hogy gyorsabb lesz, az hogy olcsóbb lesz, az hogy új szolgáltatások jellennek meg, de vannak amik már közel sem ilyen tökéletes vagy épp örvedetesen felhasználói szempontból. Ilyenek az up to(akár) jellegű netcsomagokat, ahol már csak PR sebességek vannak, ilyen a forgalmi korlát, a forgalom priorizálás, egyebek. Ezek is mind a külföldi trendek alapján jönnek ahogy az IPTV szolgáltatás is, nehogy azt hidd egy ezeket idehaza a kizárólag a magyar emberek bosszatására találják ki és máshol pedig minden tökéletes.
  • petne
    #31
    Nem vagyok T csoport alkalmazott, sima mezei előfizető vagyok.
    A duplázást én sem támogattam, mivel szerintem több kár lett belőle, mint haszon, most annak ellenére mondom, hogy nálam szerencsére semmi gond nem volt. Sokan nem tudják elérni a magasabb sebességet a távolság miatt és ezért elég nagy az elégedetlenség. :(
  • Alien69
    #30
    Gondolom, Te meg a "T" csoport alkalmazottja lehetsz.
    Amikor szóba került, hogy a duplázásoknál 8 megás lesz a kapcsolat, a megfelelő emberkék láthatták volna, hogy mennyi a tényleges lehetősség erre. Arról ne is beszéljünk, hogy ha éppenséggel gond van vele, akkor mekkora procedúra, hogy megcsinálják. Ahol meg shimán lehettne ilyen (jellemzően az optikai, Hytas területek egy szűk részében) ott meg nem fizetőképes a lakosság, mert anno a főokosok pl a nyócckerbe vittek üvegszálas kábelhálózatot. Ráadásul, ennek egy jó részét éppen bontják.
  • TothLaci
    #29
    Az a HBO-s találgatás persze csak egy gyenge dolog volt.
    Az a baj, hogy az efféle hálózatok kiépítése, karbantartása sokba kerülne, és kinek van HD-TV-je? :) Most gondoljunk a magyar egyszerű népre, főleg az idősebb korosztályra, akik látják, hogy "szép színes tévé" 34.900 Ft az Auchanban, és megveszik azt. Felbontásról, hangminőségről még nem is hallottak, de ha igen, akkor általában hülyének nézik azt, aki ilyenekkel foglalkozik. Legtöbb -magyar- embernek elég az, ha szól a TV a gyári gagyi hangszóróval, és megtudják nézni mindeneste a híradót, időjárás jelentést, vagy valamelyik délutáni sorozatot. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy nálunk a DVB-T mikor fog elterjedni, illetve amit mondtál, milyen minősége lesz, és mit fognak sugározni rajta. Én mindenesetre örülnék, ha egy efféle formátum nagyobb körben elterjedne, és ki lennének építve központok. De hát a pénz is beszél, nekünk pedig nincsen, köszönhetően a történelemnek is.
  • Alien69
    #28
    "Megkérdeznek egy elsőéves villmérnököt és megmondta volna nekik."
    Tudod, az a baj, hogy ott fenti s ilyen idioták ülnek (villamos mérnökök). Igaziból még ahoz se értenek. Ja, illetve, sok-sok manager van, akik szintén nem értenek semmihez se, de van bőr a képükön. Pl kedves ügyfeleket maximálissan átverni. Legjobb példa, amikor egy hozzá nem értő ügyfelet találnak, és net hozzáférést ajánlanak. Persze, az ügyfél az ADSL-re gondol, eszébe nem jut, hogy rengeteg olyan hely van még BP-n is, ahol egy deka ADSL sincsen. No ezekre akarják rásózni az ISDN-t! ME gyökerek, ennyi.
  • petne
    #27
    Az hogy ilyen műsorokat adnak a TV csatornák a műsorelosztók nem tehetnek... :) :)
  • petne
    #26
    Azért lettél a 3 km-re lévő központra kötve, mivel a közeledbe lévő központ később épült, mint ahogy a telefonvonalat bekötetted és nem teszik ilyenkor át az embert sajnos a közelebbi központra. :( :(
    Én is kíváncsi leszek, hogy hogy lesz nálunk majd VDSL, de az tény, hogy az IPTV-nek és az adsl netnek csak ennek bevezetése után lehet jövője.
  • petne
    #25
    2-3 ezer forint HBO-val sajnos nem lehetséges, mivel a magyar jogdíjakat sem fedezi ez az összeg. A képminőség viszont tényleg jobb a kábelnél vagy a UPC Directnél, a Digi TV-nél meg pláne. Említetted, hogy nem vennél már képcsöves tévét, viszont kíváncsi lennék, hogy mivel fognál szép képminőségű magyar adásokat...
    A földfelszíni digitális sugárzásban én nem számítok igazán jó minőségre, mivel sajnos spórolás miatt tömöríteni fogják az adásokat, ahogy pl. teszik a magyar műholdas szolgáltatók, ennek következtében nem igazán lesz kristálytiszta kép és hangminőség.