Napi Online

Százmilliárdok kormányzati informatikára

Az SZDSZ számára elfogadhatatlan, hogy a kormányzati informatika "felügyelete" a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) átkerüljön a titkosszolgálati tárcához, amelynek várományosa Szilvásy György - jelentette be Kóka János, a liberális párt elnöke.

A pártnak nem Szilvásy személyével van problémája - nem is kívánnak beleszólni a nagyobbik kormányzó párt személyi döntéseibe -, de értelmetlennek tartják, hogy az informatika a titkosszolgálathoz kerüljön - reagált lapunknak Horn Gábor, a MeH államtitkára. Olyan informatikai rendszerről van szó, amely az állampolgárokat, az önkormányzatokat és a kormányzatot hivatott kiszolgálni - ez a szisztéma teszi lehetővé például az állampolgárok interneten (az Ügyfélkapun) keresztül történő ügyintézését -, ezért tartják rossz ötletnek a szabad demokraták a tervezett lépést.

E terület felügyeletét évek óta a MeH látja el, még abban az időben is így volt ez, amikor önálló informatikai tárca működött. Megfigyelők szerint viszont a fejlesztések az utóbbi időben nehézkesen haladtak, s az eredmények sem igazán ígéretesek; az ügyintézés sem teljesen internetalapú, s esetenként nem is felhasználóbarát.

A tervek szerint a 2007-2013-as ciklusban százmilliárd forint - hardverre és szoftverre egyaránt kiterjedő - beruházást hajtanak majd végre, jórészt uniós forrásból. Magyarország uniós csatlakozása kapcsán ugyanis jelentősen fejleszteni kell az elektronikus ügyintézést, s célszerű volna mielőbb internetalapúvá tenni a központosított közbeszerzést. (A megelőző kormányok már erre is többször tettek kísérletet, de mind ez ideig nem lett belőle semmi). Az egészségügyben is hasznos lenne egy olyan elektronikus kártya bevezetése, amely tartalmazná a betegre vonatkozó információkat - sorolta a fejlesztendő területeket Horn.

Megfigyelők a kormányzati vita kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a kormányzati informatikai rendszer által kezelt adatok egységes áttekinthetősége egy korábban a KSH-nál dolgozott, s ma is magas állami pozícióban lévő szakembernek volt különösen a szívügye. Az Orwellt idéző tervnek egy ideig még az MSZP-n belül is sok ellenzője volt, később azonban egyre többen belátták, hogy az állampolgárok adatainak kezelésére valamilyen szinten így is szükség van. Más kérdés, hogy a titkosszolgálati tárca alá helyezés ötlete ismét a "Nagy Testvért" idézi fel, nem beszélve az egyes politikai holdudvarok udvaroncainak esetleges konkrét érdekeltségéről a várható jelentős üzletben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • spydee #6
    "politikai holdudvarok udvaroncainak esetleges konkrét érdekeltségéről a várható jelentős üzletben."
    gyönyörű és helytálló mondat!;)
  • szombi #5
    Jaja, és remélem IBM meg Siemens vasat vesznek, hogy jól megruházzák őket...
  • bvalek2 #4
    Remélem Microsoft termékekbe ruháznak be. Meg azt is, hogy majd egyszer valaki jól megruházza őket érte...
  • szombi #3
    atomállók
  • avman #2
    jönnek a kakaóálló gépek után a golyóállók. vagymi.
  • lacalaca85 #1
    "A pártnak nem Szilvásy személyével van problémája - nem is kívánnak beleszólni a nagyobbik kormányzó párt személyi döntéseibe -"

    Az bazmeg, vasárnap már régen volt:

    "Úgy tudjuk, az SZDSZ ügyvivői testületében egységes az az álláspont, hogy Szilvásy György újdonsült titkosszolgálati miniszter személye vállalhatatlan, hiszen ténykedése egy éve alatt a legtöbb botrány a titkosszolgálatokhoz kötődött, és ez a terület eddig is hozzá tartozott." (via )Index