MTI

Köztársasági érdemrendet kapott Charles Simonyi

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehette át Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök helyi idő szerint szerdán Washingtonban.

A világhírű programfejlesztőnek és mecénásnak névrokona, Simonyi András nagykövet nyújtotta át az elismerést, amelyet a köztársasági elnök idén március 15. alkalmából adományozott. Az indoklás szerint Charles Simonyi kimagasló és világraszóló programfejlesztői munkásságáért, valamint a magyar-amerikai technológiai kapcsolatok és az amerikai Magyarország-kép építése terén szerzett érdemeiért kapta a magas állami kitüntetést.

"Nagyszerű érzés átvenni az érdemrendet a szülőhazámtól" - fogalmazott a nagyköveti rezidencián rendezett esten. Charles Simonyi a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmével kitüntetett, 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor fia, a Microsoft szoftverfejlesztésének volt irányítója és Bill Gates korábbi közvetlen munkatársa. Nevéhez fűződik az első úgynevezett alakhű (wysiwyg) szövegszerkesztő megalkotása, és a Microsoftnál ő irányította a Word és az Excel programok fejlesztését. Mint kijelentette, máig e két programra a legbüszkébb.

Jelenleg a 2002-ben általa alapított Intentional Software cég elnöke. A Forbes magazin 2002-ben mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát. Charles Simonyi 1948-ban Budapesten született, és 17 évesen disszidált az Egyesült Államokba. Amikor édesapja nevében 2001-ben átvette az akadémiai kitüntetést, 25 millió forintot ajánlott fel a Simonyi család nevében a magyar tudomány támogatására.

Az akkor alapított Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj éves keretösszege 2,5 millió forint, amelyet három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó kiemelkedő kutató kaphat meg. Mint idén tavasszal ismertté vált, Charles Simonyi lehet a világon az ötödik űrturista, a második magyar űrhajós Farkas Bertalan után. (A Washingtonban élő első magyar űrhajós szintén jelen volt az esten.)

Mint Simonyi szerdán elmondta, 2007 március 9-ére tűzték ki az indulást. Korábbi moszkvai közlés szerint egy Szojuz orosz űrhajóban két asztronauta társaságában utazik a Föld körül 350-400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra, hogy hozzávetőleg egy hétig élvezze az űrrepülést. Utazásának és kiképzésének ára 20 millió dollár. "Amerikaiként fogok utazni, de világos, hogy a repülés alatt el kell, hogy ismerjék magyar származásomat" - mondta, hozzátéve, hogy ideje döntő részét most már a felkészülésre fordítja, nagyon sokat tanul, egyebek között oroszul is. A személyére szabott űrruhát január 10-én próbálhatja fel - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!