Berta Sándor

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem vagy csak alig érdekli az internet világa.

A 50 év feletti felhasználók közül nem kerülnek ki hardverguruk, de szoftverfejlesztő vagy informatikai szuperszakemberek sem. Ennek a korosztálynak a tagjai csupán ismerkednek az világhálóval és szemlátomást közülük egyre többnek tetszik az online lét - derül ki a D21 Kezdeményezés nevű német civil szervezet felméréséből.

Az idősek főleg a technikai dolgok iránt érdeklődnek, de nagyon fogékonyak a legújabb életviteli tanácsokra, egészségügyi cikkekre, úti beszámolókra is. A megkérdezett 1120 férfi és nő többsége szerint bekövetkezett az, amire még évekkel ezelőtt gondolni sem mertek volna: teljesen a mindennapi életük részévé vált a böngészés, a chatelés, az online információkeresés. A Silver Surferek 71 százaléka a kérdésekre válaszolva emellett elmondta azt is, hogy már legalább három éve vagy még több ideje használja az internetet.

Az aktuális hírek az idősebbek 51 százalékát érdeklik, 44 százalékuk a való életben tapasztaltnál jobb kommunikációs lehetőségek, míg 34 százalékuk pedig kifejezetten a társalgás, ismerkedés miatt ül le naponta a számítógépe elé. "Ebből a korosztályból sokan teljesen tudatosan nyitnak az internet felé. Az elmúlt esztendőkben az 50 év feletti embereknek nagyon fontos lett a számítógépek és a világháló megismerése és mindennapos használata. Egyre többen gondolják úgy, hogy aki nem ismeri az internetet, az valamit elveszít az életéből" - mondta a felmérést végző egyik szakember, Barbara Schwarze professzor.

A nők 50, a férfiak 30 százaléka elvégzett már legalább egy számítástechnikai tanfolyamot. A rendszeres netelés mellett azonban az időseknek ugyanolyan fontosak maradtak a családtagjaik is. A nők 65, míg a férfiak 52 százaléka továbbra is rendszeres kapcsolatot tart fenn a rokonaival, ismerőseivel. A Silver Surferek 79 százaléka naponta internetezik, 93 százalékuk egyszerűen csak szörföl, 91 százalékuk gyakran ír fórumokba, chatel vagy cserél gondolatot másokkal, 86 százalékuk rendszeresen küld és fogad e-maileket, 72 százalékuk pedig gyakran használja a számítógépet és az internetet képek szerkesztésére.

A szakemberek szerint egyértelműen megfordultak a korábbi folyamatok és ma már egyáltalán nem igaz, hogy a nyugdíjasok begubóznak magányukba vagy viszolyogva nézik a PC-n játszó, internetező családtagjukat.

Az idősek mára felismerték a világháló jelentette új lehetőségeket, például az egyszerűbb kapcsolattartást és ismerkedést és igyekeznek ezeket rendszeresen kihasználni. Ezenkívül megnőtt a tudásszomjuk is, szeretnének mindent megismerni, feltérképezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!