Napi Online

Internethasználat: időskorúak vészes lemaradásban

A fiatalok, a diákok után most az időseken a sor. Az internetszolgáltatást is nyújtó UPC Magyarország összefogott a Budapesti Művelődési Központtal, s együtt igyekeznek "behálózni" a nagyikat, pontosabban megtanítani őket arra, hogy mire jó, mire való a számítógép, az internet.

A humanitáriusnak tűnő cselekedeten túl minden bizonnyal azért is nyújtanak ilyenfajta támogatásokat az érintett társaságok, mert potenciális felhasználókat látnak bennük, így tehát a mostani befektetés idővel megtérül a cégeknek. A Budapesti Művelődési Központ (BMK) a UPC Magyarország Kft. támogatásával az internetezés alapjaira tanító ismeretterjesztő tanfolyamokat indít az ország nagyvárosaiban élő idős embereknek "Kattints rá, Nagyi!" címmel. A UPC idén ötmillió forinttal járult hozzá a programhoz - mondta Mátrai Gábor, a UPC külkapcsolati igazgatója.

A képzési program célja, hogy az elektronikus kommunikációban való jártasság révén a harmadik korban lévők is folyamatos kapcsolatot teremthessenek a családdal, rokonokkal, az internet segítségével tájékozódhassanak az őket érintő társadalmi, kulturális, egészségügyi információkról. A 25 órás gyakorlatorientált, kiscsoportos tanfolyamokon a résztvevők megismerkedhetnek a számítógép kezelésének alapjaival és elsajátíthatják az internetezés fortélyait, a világhálón való keresés, illetve az elektronikus levelezés alapjait.

A jelképes, ezerforintos díjért elvégezhető képzés után az oklevelet szerzett nyugdíjasok a legtöbb oktatási helyszínen a tanfolyam után ingyenesen vagy kedvezményesen igénybe vehető közösségi internetelérési ponton gyakorolhatják az elsajátított ismereteket - tette hozzá Kiss Gábor, a BMK munkatársa, aki elmondta még, hogy a BMK negyedik éve szervezi a tanfolyamot, s azokon eddig már több száz időskorú végzett. A Kattints rá, Nagyi! internettanfolyam egyelőre Budaörsön, Egerben, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Veszprémben és Mezőtúron érhető el.

Az Eurostat legutóbbi, idén júniusban megjelent közlése arról tudósít, hogy az e-társdalomról készült 2005-ös adatok szerint az Európai Unió 25 tagországában a 16-74 év közöttiek 37 százaléka nem rendelkezik alapvető számítógépes ismeretekkel, s nagy különbségek a korcsoportok között. A lakosság több mint fele nem tud komputert kezelni például Görögországban 65 százalék, Olaszországban 59 százalék, Magyarországon 56 százalék, Cipruson, Portugáliában 54 és Litvániában 53 százalék ez az arány. Az 55-74 év közöttiek körében 65 százalékra, Magyarországon 84 százalékra nő ez a mérték. Hazánkban a korcsoportok között messze itt a legmagasabb az arány, míg a fiatalok ma már a közoktatásban elsajátíthatják ezeket az ismereteket, az időseknek sem motivációjuk, sem igazi lehetőségük nincs a szükséges infokommunikációs készségek megszerzésére.

Az időskori PC- és internetoktatás széleskörűen még nem megoldott. Az idősek reménytelenül elszakadhatnak a társadalomtól az ICT-eszközök használata nélkül - az internet előnyei viszont nagymértékben segíthetik ezt a csoportot az ismerősökkel való kapcsolattartásban, az egészségügyi szolgáltatások elérésében, a mindennapi ügyintézésben és az elszigeteltség érzésének leküzdésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!