Berta Sándor

Mobil gyermekellenőrző rendszer japán szülőknek

A legkorszerűbb technológia segítségével a szigetországbeli szülők pontosan információkat kaphatnak SMS-ben a gyermekük aktuális tartózkodási helyéről.

A megoldás az iskolások metrójegyeibe és bérleteibe épített azonosítószámokra és az ezeket minden állomáson érzékelő detektorokra épül. A készülékeket az átengedő kapukba építették be és így pontosan nyomon követhető, hogy a csemeték a tanítás után hazaindultak-e vagy sem és hogy milyen útvonalon közlekednek. A szülők a gyermekeik aktuális tartózkodási helyéről rendszeresen kapnak SMS-ben tájékoztatást, így megnyugodhatnak és a távolból is pontosan ellenőrizhetik, hogy a szerettük nem csatangol-e el vagy esetleg nem lóg-e éppen az iskolából.

Az Odakyu nevű tokiói közlekedési társaság által használt rendszernek időközben számos elégedett ügyfele van. "A szülők, különösen az aggódó édesanyák ezt a megoldást megnyugtatónak és praktikusnak tartják" - hangsúlyozta Toshinobu Ogawa, az Omron elektronikai cég illetékes projektvezetője. Amennyiben az egyik gyermek letér a megszokott útvonalról, a szülők azonnal megtudják és intézkedhetnek. Ezáltal például a rendőrség is hamarabb az eltűnt iskolások nyomára bukkanhat, hiszen jelentősen leszűkül az a terület, amit át kell kutatni. Ráadásul egyre több iskola szerelteti fel a berendezéseket, így az ellenőrző háló még jobbá válhat.

A szolgáltatás ingyenes, a használatához csupán egy regisztrációra és egy bérletre van szükség. Japánban a bűnözési ráták nagyon alacsonyak, ennek ellenére a rendszer plusz biztonságot adhat az aggódó szülőknek. Az első kísérletekben 2000-en vettek részt, a 98 százalékuk örömmel fogadta az új megoldást. A kisgyermekeknek nincs beleszólásuk a módszer alkalmazásába, a gimnazisták véleményét viszont kötelesek kikérni a szüleik.

Japánban mindenesetre az az általános vélemény, hogy a modern technológiák azért vannak, hogy szolgálják az embereket és így a lakosok minden hasonló szolgáltatást örömmel használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Myron #2
    biztos nagyon begbízik akkor a gyerekében... ha annyira akarja tudni hol van faszért nem hívja fel?
  • Rednek #1
    "szigetországbeli szülők pontosan információkat kaphatnak SMS-ben a gyermekük aktuális tartózkodási helyéről." Röhej, ennek a továbbfejlesztettje, hogy még azt is megmondja, melyik slozin végeztem a dolgom.:D Én ha gyerek volnák nem szívesen használnák ilyen bérletet.
    "a gimnazisták véleményét viszont kötelesek kikérni a szüleik." De csak véleményt nyílváníthatnak, tehát így-is úgy-is a szülő dönt. Amelyik normális szülő, az nem fogja használni, amelyik meg olyan bamba, hogy középiskolás gyerekének igényli ezt a szolgáltatás, az a gyerek hiába mondja meg, hogy neki nem kell ilyen.