Berta Sándor

Online szégyenfal a gyermektartást nem fizető szülőknek

Nagy-Britanniában számos új intézkedést vezetnek be a gyermektartás fizetését elmulasztó anyákkal és apákkal szemben. Ezek közül a legszigorúbb, hogy az interneten nyilvánosságra hozzák az illető szülők nevét.

A brit munkaügyi minisztérium most hozta nyilvánosságra új törvénytervezetét, amely szerint megszüntetik a Child Support Agency (CSA) nevű régi hivatalt, helyét a The Child Maintenance and Enforcement Commission (C-MEC) veszi át. Az új testület megalakulásával egyidejűleg számos drasztikus változás is életbe lép. Így például többek között lakhelyelhagyási tilalommal, az útlevél bevonásával, a bankfolyószámlához való hozzáféréssel - akár a hiányzó összegek levonása miatt, a hitellehetőségek megvonásával és egy online szégyenfal létrehozásával büntetnék a gyermektartást nem fizető szülőket.

A minisztérium már el is küldött száz levelet olyan szülőknek, többségükben édesanyáknak, akiktől azt kérdezik, zavarná-e őket, ha a gyermektartást nem fizető volt párjuk nevét nyilvánosságra hoznák egy internetes oldalon. Amennyiben a következő két hétben nem érkezik ellenvélemény, akkor a CSA honlapjára felteszik a neveket. A terveket azonnal számos szakember bírálta, mondván a gyermektartásnak mi köze van az útlevél bevonásához és túl drasztikus büntetés a lakhelyelhagyási tilalom is.

John Hutton munka- és nyugdíjügyi miniszter kijelentette: "Úgy tűnik, van néhány olyan szülő, aki azt hiszi, hogy a gyermektartás fizetése szabadon választott. Pedig nem az, ez kötelesség. Az új jogszabályok egyszerűbbek lesznek a régi társaiknál és megakadályozzák majd, hogy valaki eltitkolja a valós jövedelmét és lehetővé teszi, hogy hozzájuthassunk a nem fizetők bankszámlájához." A C-MEC együtt fog működni többek között a brit adóhivatallal és a vám- és pénzügyőrséggel is. Maria Miller, az árnyékkormány családügyi minisztere úgy vélte az új szabályok hatása 2013 előtt nem lesz érezhető.

David Laws, a liberális demokraták munka- és nyugdíjügyi szóvivője szerint szégyen, hogy a kormánynak tíz évre volt szüksége a rendszer megváltoztatásához. A szakember hozzátette: az online megbélyegzés nem segít majd azokon a szülőkön, akiknek a volt párjuk nagy összeggel tartozik. Kim Fellowes családjogász szintén az utóbbi megoldást kritizálta: "Lesznek olyan gyerekek az iskolákban, akiknek majd a többiek mondják meg, hogy láttuk az apukádat a szégyenfalon. Ez emberi jogi kérdéseket vett fel. S hogy fogjuk megvédeni ezeket a gyerekeket a megaláztatásoktól?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #3
    Szadi se sietett eloszlatni a kételyeket, pedig volt rá 1-2 évtizede. Szal nem kell az összeesküvés elmélet, Szadinak köszönhető a háború, miért takargatta a rakétáit, ha úgyse volt mit? Mert háborút akart. Megkapta. A kérdés inkább az miért nem előbb. Lett volna miért.
  • Ronny #2
    ott talán van? Sikerűlt lebonyolítaniuk egy háborút hamis bizonyítékok alapján! Ez azért keményebb a Gyurcsi-Orbán játéknál...
  • Tetsuo #1
    Magyarországon ez nem működne, errefelé nincs szégyenérzet. Pl a parlamentben sem.