Gyurkity Péter

Jövőre indulhat a Beatles-dalok online forgalmazása

Az Apple Corps kontra Apple Inc. vitában megszületett megegyezés megnyitotta az utat a forgalmazás előtt, ám erre még 2008-ig várni kell, míg a hagyományos kiadványok elnyerik végső formájukat.

A Reuters beszámolója szerint George Harrison özvegye ismertette a legújabb fejleményeket és többek között kijelentette, hogy bár a feljavított, megfelelő minőségi CD-k már jó ideje elkészültek, még van néhány tennivalójuk az ügyben, így a debütálásra legkorábban jövőre kerülhet sor. Ezen idő alatt azonban behozhatják azt a lemaradást, amely az eddig követett konzervatív stratégia eredménye.

A CD-lemezeken megjelenő feljavított zenei albumok anyaga készen áll, ám most elsősorban az egyéb kiegészítők, így a képek, az archívumból előásott dokumentumok válogatása van soron, és természetesen a megfelelő artwork kiszemelése, amely rendkívül fontos a hagyo­má­nyos kiadványok esetében. Bár a vita elsősorban a névjegy és az online forgalmazás körül bonyolódott az elmúlt hónapokban, a szervezet nem mondott le a fizikai kiadványok piacra dobásáról sem, amire a rajongók által sokszor hangoztatott rossz minőség miatt lenne szükség.

A megfelelő kiadványokkal amúgy is adósak, hiszen azt maga Olivia Harrison is nevetségesnek tartja, hogy a mai napig nem áll rendelkezésre ilyen termék. Paul McCartney ugyan nemrég kijelentette, hogy közel állnak egy online megállapodáshoz a Beatles-katalógus kérdésében, ám arra nem válaszolt, hogy a közeljövőben milyen fejlemények várhatók. Az biztos, hogy az iTunes és egyéb online zeneboltok várva-várják a zöld lámpa kigyulladását, ám itt még egy kis türelemre van szükség.

Ugyanilyen fontos szempont, hogy a Brit Zeneipari Szövetség igyekszik meghosszabbítani a védettséget garantáló határidők meghosszabbítását, mivel a Beatles esetében ez 2013-ban lejár, ezt követően pedig minden korlátozás nélkül hozzáférhető lenne az együttes összes alkotása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    John Lennon örököse 2005-ben 22 millió dollár bevételt könyvelt el jogdíjakból.
    http://www.sg.hu/cikkek/40468/elvis_zsebelte_be_a_legtobb_jogdijat

    Én sem mondanék le szívesen évente 4 milliárd forintról, ha azért két szalmaszálat sem kell keresztbetennem :)
  • SityiSXT #1
    Jogvédelmet meghosszabbítani? Egy zenetörténelmet meghatározó együttesről van szó, már mindenki jól megszedte magát rajta, mi a lóf...rakkot akarnak még ezek?
    Néha elfelejtem, hogy ez már a XXI. század, ahol a pénz mindennek a középpontja... :(((