MTI

Írásban ritkábban füllentünk

Az internetet használó emberek jelentős része ma már többet "beszélget" írásban, e-mailen, blogon, chat-en, mint szóban. Közöttük is vannak intellektuális bűnözők (az úgynevezett fehérgallérosok), szélhámosok, kalandorok. Amerikai pszichológusok megfigyelték, hogy az írásban közölt gondolatokból jól el lehet különíteni az igazságot közlőket a szépítettektől, vagy éppen hazugoktól.

A témát kutató Jeff Hancock, az Iowa állambeli Cornell Egyetem segédprofesszora az év elején a Nemzeti Tudományos Alapítványtól 680 ezer dolláros támogatást kapott digitális poligráf (hazugságvizsgáló) szoftverének a kifejlesztésére. Nem véletlenül, mert az elektronikus eszközökön zajló, "írásbeli beszélgetéseket" elemezve, érdekes megfigyeléseket tett közzé. Például azt, hogy még a legegyenesebb ember is általában naponta legalább kétszer füllent. Persze csak apróságokat, kisebb mulasztásainak mentségeként, vagy éppen tapintatból.

Jeff Hancock meggyőződése: aki többször is kijelenti, hogy ő sohasem hazudik, az garantáltan krónikus hazudozó! Az ilyenek írásban kevésszer használják az egyes szám első személyes formát, azaz szinte soha nem mondják azt, hogy "az én véleményem", hanem inkább: "azt mondják", "úgy hallottuk" és hasonlókkal vezetik be bizonytalan állításaikat.

A segédprofesszor-kutató új szoftverje a vizsgált személy levelezésének elemzése közben a monitoron kék színnel jeleníti meg az egyesszám első személyben írt, pirossal a többes alannyal induló kifejezéseket és lilával a másokra hivatkozva megjelenített, negatív tartalmú sorokat. Ezekből már következtetni lehet, hogy az e-mailező mikor tódít. Amint abból is, hogy ilyenkor átlagosan 28 százalékkal több szóval fejezi ki a az egyszerű mondanivalóját, blablázik, hadovál.

Elemeztek több, bombarobbantással fenyegető, majd később a számítógépbe is bejátszott telefonhívást. Pontosan sikerült kimutatni, mely hívások származtak telefonbetyártól, s az elemzés alapján igaznak minősített hívások esetén valóban találtak pokolgépet a megadott helyszínen.A számítógép adta lehetőségekkel tízezer üzenetváltást elemezve kiválasztották a hazudozásokra legjellegzetesebb mondatfordulatokat. A Discourse Proceedings (Párbeszéd jelentések) című folyóiratban közzé is tették őket.

A Cornell Egyetemen a Hancock-féle módszert elsősorban a diákok vizsgáztatásához alkalmazzák: az írásbeliket az új szoftverrel elemzik. Ha aztán arra lehet következtetni, hogy a diák köntörfalaz, mellébeszél,- behívják szóbelire is. Az Arizonai Egyetemen viszont Judee Burgoon, a kommunikáció tanszék professzora vezetésével már azt szeretnék megállapítani, hogy miként lehet a beszéd során - akár a telefonon elhangzottakból - is megállapítani, hogy igazat mond-e a partner. Szerintük ugyanis kevesebb az írásban elkövetett hazugság, szóban viszont nem mindig jut idő a mondanivaló érdekeinknek való formálására. Az író személy tehát óvatosabb, mint a beszélő. A tapasztaltak pedig tudják, amit már a latin közmondás is hirdetett: verba volant, scripta manent - vagyis a szó elszáll, az írás megmarad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • assdf #13
    Önmagában ez a hang alapú hazugságvizsgáló semmit sem ér, ismerek embert aki ha kimegy felelni a táblához teljesen leblokkol és úgy kell kihúzni belőle a szavakat annyira izgul, egy ilyen csodakütyü egyből kijelezné hogy hazudik.
    Ráadásul a hazugság csak akkor bizonyitható igy ha váratlan dologra kell hazudni, arra nem ha már előre kitaláltam hogy mit fogok hazudni.

    Amúgy meg nem azért de már régen rossz ha a tanár nem tudja eldönteni hogy a diák hazugságot irt-e le és ennek megállapitásához szoftverre van szüksége...

    Arról meg főleg nem beszélve, hogy ők most azt akarják mondani, hogyha én azt mondom hogy "azt beszélik hogy holnap zh lesz" akkor ez hazugság mert többes szám...
    Pedig pont azért irom igy mert ez nem 100%os infó csak ezt hallottam...
    Megint egy idióta projekt a semmiért, még szerencse hogy nem az én pénzem
  • sathinel #12
    ja mert ők is úttörők voltak, de már magukat is szidják:D
  • Tripax #11
    Én meg a savanyú narancsban, aki citromként kezdte.
  • awender #10
    Ezért nem bízom az MSZP-ben. Mindegyik volt úttörő és az úttörő mindig igazat mond :p
  • LordNorboy #9
    A hangjából csak annak lehet kiolvasni, hogy hazudik, aki béna. Különben is ha vmi érzékeny témáról van szó, akár hazugság nélkül is változhat a hangszín, mert az illető zavarban van vagy izgul. Szóval aki hazudni akar az ellen nem sokat érnek ezek a "csodacuccok". Ha tényleg meg akarjuk tudni, hogy hazudik-e vki, ahhoz nem elég ennyi.
  • Gerygrey #8
    Symbian series 60 mobiltelókra is van ilyen, Agile lie detector a neve.

    link - itt van hozzá [URL=http://meri.atw.hu/nokia.htm]"javító patch"[/URL] ;)
  • Wittgen #7
    Sohasem hazudok vagy füllentek...tanúsíthatja az az 5 csaj, akik tegnap megvoltak egymás után 20x...

    Ebből a skypos plugin cuccból nincs vmilyen kipróbálható verzió?
  • AranyKéz #6
    Múlt héten még Napóleon voltál...
  • bandypappa #5
    Itt mindenki bolond, csak én vagyok repülö!
  • Gabesssz #4
    Nobel díj-at neki ..